Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αγωνιστικός γιορτασμός με πορεία

Σήμερα  η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 11 πμ

Παγκόσμια Ημέρα για τα «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» (ΑμΕΑ) είναι η 3η Δεκέμβρη και η Επιτροπή για τον αγωνιστικό γιορτασμό διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 π.μ. και πορεία στη Βουλή. Επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση, η οικονομική ολιγαρχία, οι ασχολούμενες με το είδος φιλάνθρωπες κυρίες και η ελεγχόμενη απ' αυτούς νόθα διοίκηση της ΕΣΑΕΑ θα τη γιορτάσουν και φέτος με διάφορα «σόου», δεξιώσεις, ημερίδες και συνέδρια. Μακριά από τα «ΑμΕΑ» και τις ανάγκες και χρησιμοποιώντας τους ανάπηρους σαν αναλώσιμο είδος και μακιγιάζ για το κοινωνικό τους προφίλ. Η επιτροπή καλεί όλους τους ανάπηρους να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη στις 11 π.μ. Οι παραπληγικοί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των προβλημάτων τους, τα οποία, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων υπουργών, παραμένουν εδώ και χρόνια άλυτα.

Τέρμα στη «διαιώνιση των παροχών»

Μιλώντας μάλιστα χτες στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δημ.Θάνος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κινείται σύμφωνα με τους νέους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σήμερα στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση προϋποθέσεων για την παραμονή των ατόμων με αναπηρίες στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Δεν επιδιώκουμε τη διαιώνιση των παροχών, αλλά την ανάδειξη των δυνατοτήτων του χρήστη να ζήσει στο μέλλον χωρίς εξάρτηση και προνοιακές προσφορές, αυτόνομος, ελεύθερος και κύριος του εαυτού του. Βασικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου, αποτελεσματικού και προσβάσιμου δικτύου υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, που θα προσφέρει κάλυψη σε όλους τους πολίτες».

Δεν είπε όμως ο υπουργός τι κάνει η πολιτεία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ. Γιατί βέβαια οι νόμοι για την απασχόληση κλπ. υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ο υπουργός μίλησε πάλι για κίνητρα στους εργοδότες με ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων που και ημερομηνία λήξης έχουν και ούτε αποτελεσματικά αποδείχτηκαν. Τα προβλήματα άλλωστε των ΑμΕΑ είναι χρόνια γνωστά.

Μιλώντας μάλιστα για αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής και για επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην ουσία έδωσε το ιδεολογικό κάλυμμα για την πλήρη μετατόπιση των ευθυνών του κράτους στην τοπική κοινωνία, στην οικογένεια, στον ίδιο τον άνθρωπο που έχει αυτές τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ