Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σφίγγουν τα λουριά

Περισσότερη αστυνόμευση αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την υιοθέτηση κοινών μέτρων για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αποφάσισε η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών της. Οπως ανακοινώθηκε χτες βράδυ από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συζητήθηκε και η δυνατότητα των κρατών - μελών να περιορίζουν την ελευθερία κινήσεως των αιτούντων άσυλο, για όση διάρκεια διαρκεί η εξέταση της σχετικής αίτησής τους.

Στο περιθώριο τη συνόδου υπογράφτηκε πρωτόκολλο επέκτασης της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Ευρωπόλ) και σε θέματα ξεπλύματος χρήματος. Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο του Συμβουλίου.

Κατά τ' άλλα, το Συμβούλιο αποφάσισε να άρει την υποχρέωση θεώρησης (βίζας) για τους υπηκόους της Βουλγαρίας, αφού προηγούμενα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέσει τα μέτρα που έχει λάβει η εν λόγω χώρα για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και γενικά για την προστασία των συνόρων της. Στην απόφαση αυτή συναίνεσε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, κάνοντας παράλληλα λόγο για ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της γειτνίασης με την Ελλάδα. Το ίδιο καθεστώς στο θέμα της βίζας αναμένεται να ισχύσει και για τη Ρουμανία. Το θέμα θα επανεξετάσει το Συμβούλιο, με βάση εκθέσεις αξιολόγησης που θα υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Γενάρη και τον Ιούνη του 2001.

Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, συναντήθηκαν με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Αντόνιο Βιτορίνο. Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων σχετικά με την προετοιμασία και τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Τέλος, το Συμβούλιο, στα πλαίσια της Μεικτής Επιτροπής (με την Ισλανδία και τη Νορβηγία) αποφάσισε την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν, στις σκανδιναβικές και βόρειες χώρες, από 25 Μαρτίου 2001, εφόσον οι έλεγχοι επέκτασης του τεχνικού συστήματος Σένγκεν είναι επιτυχείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ