Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ανταγωνισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • Αρνητική η εμπειρία από τη μεταρρύθμιση στην Αγγλία
  • Προσηλωμένος στη... μεταρρύθμιση δήλωσε και πάλι χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος

H χτεσινή ημερίδα του υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση στην υγεία στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή εμπειρία» αποκάλυψε την αποτυχία του αγγλικού εγχειρήματος, στοιχεία απ' την οποία μεταφέρονται και στην Ελλάδα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οπως υπογράμμισε ο καθηγητής του London School of Economics Τζούλιαν Λε Γκραντ, το ανταγωνιστικό σύστημα υγείας, προσανατολισμένο στην αγορά, που εφαρμόστηκε στη Μ. Βρετανία την περίοδο 1991-1997, δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους επιδιωκόμενους στόχους του. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στον τομέα της ισότητας του συστήματος και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ούτε και στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που τόσο συχνά επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωσε και πάλι προσήλωση στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο υπουργός είπε ότι η σημερινή «αθρόα και αλόγιστη» προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία θα ανακοπεί με την ενοποίηση του πολυδιασπασμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ των πολυιατρείων του ΙΚΑ, με την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του ΕΣΥ, στη «βουβή απαίτηση της κοινωνίας» για τις αλλαγές και δήλωσε πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, είπε ότι τα ΠεΣΥ πρέπει να λειτουργήσουν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι ΝΠΔΔ καθώς, όπως είπε, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα ΝΠΔΔ δεν μπορούν να ασχολούνται με παραγωγικές δραστηριότητες. Για να στηρίξει μάλιστα τα λεγόμενά του, ανέφερε παραδείγματα από δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, ενώ υποστήριξε ότι η έλλειψη συγκεκριμένης νομικής προσωπικότητας στα νοσοκομεία ίσως να αποτρέψει στελέχη από τη διεκδίκηση κάποιας θέσης σε αυτά (π.χ. μάνατζερ).

Αναφερόμενος στην υπαγωγή των πολυιατρείων του ΙΚΑ είπε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί όταν συγκροτηθούν τα ΠεΣΥ, ενώ πρόσθεσε ότι με την ενοποίηση θα γίνει ίσως το καλύτερο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Ευρώπη. Τέλος, μιλώντας για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) ανέφερε ότι θα έχει κεντρική διοίκηση και περιφερειακές υπηρεσίες. Είπε ότι στόχος του οργανισμού δεν πρέπει να είναι η κατανομή πόρων ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, αλλά η εντατικοποίηση και μεγιστοποίηση της παραγωγής υπηρεσιών υγείας του δημοσίου τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ