Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Η πρόληψη δρα αποτελεσματικά

Παγκόσμια ημέρα κατά του Εϊτζ η χτεσινή, αλλά τα στοιχεία που έδωσε για τη χώρα μας - με αφορμή την επέτειο - το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) μόνο σε... εορτασμό δεν παραπέμπουν. Κι αυτό γιατί σύμφωνα μ' αυτά, η πορεία του Εϊτζ στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 25 - 35 ετών. Κάτι που όπως τόνισαν χτες οι ειδικοί κάνει επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των νέων παιδιών, που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ζωής.

Το μόνο ενθαρρυντικό που χτες ακούστηκε ήταν πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μείωση των κρουσμάτων Εϊτζ μεταξύ των χρηστών ηρωίνης, γεγονός που οφείλεται στην ενημέρωση των ναρκομανών για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι χρησιμοποιημένες σύριγγες σε ενδοφλέβιες ενέσεις. Αποτελεσματικούς, επίσης, χαρακτήρισε το ΚΕΕΛ τους ελέγχους στο αίμα, γεγονός που σχεδόν εκμηδένισε τις πιθανότητες να μεταδίδεται ο ιός από μεταγγίσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ Γ. Σαρόγλου δήλωσε άγνοια για την τύχη που θα έχουν οι αλλοδαποί - φορείς ή ασθενείς - που ζουν στη χώρα μας παράνομα (χωρίς άδεια παραμονής), όταν απευθυνθούν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ή όταν νοσηλευτούν εκεί. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική, τα νοσοκομεία θα υποχρεώνονται να ενημερώνουν την αστυνομία όταν περιθάλπουν παράνομους αλλοδαπούς, κι αφού θα ολοκληρώνεται η νοσηλεία τους θα τους απελαύνουν! «Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση και απάντηση θα πρέπει να ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς», ήταν η απάντηση του Γ. Σαρόγλου. Απ' την άλλη πλευρά η ιατρική κοινότητα αντιδρά σ' αυτή την προοπτική. Ενδεικτικά ο Μ. Λαζανάς, διευθυντής του Γ' Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Οσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν, οι γιατροί πάντα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενοι στα στοιχεία που χτες δόθηκαν απ' το ΚΕΕΛ, από το 1983 μέχρι τις 30 Ιούνη του 2000 στη χώρα μας έχουν δηλωθεί 5.185 φορείς του Εϊτζ, από τους οποίους 4.275 είναι άνδρες και 910 γυναίκες. Από το σύνολο αυτό, 65 περιπτώσεις ήταν παιδιά μέχρι 12 ετών. Στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 1.223 θάνατοι.

Την «πρωτιά», ωστόσο, οι άνδρες δεν την έχουν μόνο ως φορείς ή ασθενείς του ιού, αλλά και ως «μέσο» για τη μετάδοση της συγκεκριμένης ασθένειας. Κι αυτό γιατί οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες με τη σεξουαλική - χωρίς προφυλάξεις - συμπεριφορά τους, ευθύνονται σε ποσοστό 40,3% (παγκοσμίως) για τη μετάδοση του Εϊτζ. Γι' αυτό και το σύνθημα φέτος σε όλο τον κόσμο είναι: «Οι άνδρες κάνουν τη διαφορά». Οι προσπάθειες, έτσι, επικεντρώνονται στην αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς τους.

Πάντως, όσο πιο γρήγορα ο φορέας αναζητήσει την ιατρική φροντίδα, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛ, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα, αφού, η έγκαιρη θεραπεία θα προστατέψει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε ο φορέας του ΕΪΤΖ να μην νοσήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ