Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Ξενοδοχειακό μεγαθήριο στο Μεσόκαμπο

Με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο γνωστός επιχειρηματίας Δασκαλαντωνάκης μεθοδεύει την τουριστική «αξιοποίηση» του Μεσοκάμπου, υδροβιότοπου στη Νοτιανατολική Σάμο, που έχει καταγραφεί από το 1994 ως έλος. Τα σχέδια του εν λόγω επιχειρηματία και των άλλων εταίρων της «Ξενοδοχεία Σάμος ΑΕ», προβλέπουν την κατασκευή μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας, πρώτης κατηγορίας, δυναμικότητας 556 κλινών, με προοπτικές προέκτασης.

Το θέμα καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον», καταγγέλλοντας τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ που έδωσε ουσιαστικά την έγκριση χωροθέτησης του ξενοδοχειακού μεγαθηρίου στην περιοχή, αλλά και το νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, έδωσε θετική γνωμοδότηση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του ξενοδοχείου και αναλώθηκε στο «αν πρέπει ή όχι να διώξουμε τέτοιου ύψους επένδυση, να μη θίξουμε τον επενδυτή, αν αδικούνται άλλοι επενδυτές»...

Σημειώνοντας το ιστορικό της «μεθόδευσης μιας πρωτοφανούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής», η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον» υπογραμμίζει πως ο κ. Δασκαλαντωνάκης κατάφερε, χρησιμοποιώντας κάποιο περίεργο «παραθυράκι» του χωροταξικού (σσ. ανάλογο σημειώνεται πως έχει «αξιοποιήσει» και ο κ. Μυτιληναίος και χτίζει τις βίλες του στο βιότοπο των Σεϊτανίων), να πάρει μια προέγκριση χωροθέτησης του ξενοδοχείου στις 16 Δεκέμβρη 1994. Δηλαδή, δέκα μήνες μετά την υπογραφή του απαγορευτικού χωροταξικού νόμου και δύο μήνες πριν τη δημοσίευσή του. Από κει και μετά - τονίζει στην καταγγελία της η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον» - το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι τοπικές του υπηρεσίες στη Σάμο έκαναν κάθε προσπάθεια για να προλάβουν την πενταετία από τη στιγμή της έκδοσης της προέγκρισης χωροθέτησης και να λάβει η «Ξενοδοχεία Σάμος ΑΕ» τη σχετική άδεια. Κάτι που - όπως σημειώνει η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον» - δεν έχει καταφέρει απόλυτα και αναμένεται να ζητήσει κάποια παράταση.

Τουριστικά αξιοποιήσιμο θέλουν το Μεσόκαμπο

Την ίδια ώρα η εταιρία «Ξενοδοχεία Σάμος ΑΕ» υπέβαλε προς γνωμοδότηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, η οποία ουσιαστικά απεντάσσει την περιοχή του Μεσοκάμπου από τη ζώνη προστασίας γεωργικής παραγωγής και προωθεί λογικές έντονης τουριστικής «ανάπτυξης».

Οπως καταγγέλλει η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον», η περιοχή περιγράφεται ψευδώς ως τουριστική. Αποκρύπτεται ότι το ξενοδοχείο σχεδιάζεται να γίνει στο έλος του Μεσοκάμπου (σημειώνεται ψευδώς πως θα κατασκευαστεί 1,5 χιλιόμετρα μακριά), που προστατεύεται από τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία, ενώ πολύ κοντά υπάρχει ποτάμι και πηγές. Η δε βλάστηση χαρακτηρίζεται ως ανάξια λόγου, ενώ στην πραγματικότητα εκτός από την κλασική βλάστηση του υδροβιότοπου - καλάμια, βούρλα, κλπ - φυτρώνουν εκεί πλήθος άλλων φυτών, όπως ζουμπούλια, άγριες ορχιδέες, κρινάκια της άμμου. Η πανίδα χαρακτηρίζεται ασήμαντη, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει η κλασική πανίδα ενός υδροβιότοπου που λειτουργεί σαν οικότοπος για πολλά απειλούμενα είδη πουλιών. «Η τεράστια αυτή καταστροφή - καταγγέλλει η "Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον" - θα αλλοιώσει εντελώς το ανάγλυφο της περιοχής και την αισθητική του τοπίου».

Καταλήγοντας η «Ομάδα Παρέμβασης Πολιτών για το Περιβάλλον», «αναρωτιέται»: «Ποιον ευνοούν τελικά τα μεγάλα ξενοδοχεία; Γιατί και σε ποιο σημείο η επένδυση της πολυεθνικής θα ευνοήσει το μέσο Σαμιώτη, που το εισόδημά του συμπληρώνεται συνήθως από την ενοικίαση δωματίων και μικρών ξενοδοχείων;»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευκρίνιση (2018-10-17 00:00:00.0)
Αναγκαστική άδεια στις καμαριέρες (2009-01-14 00:00:00.0)
Διαρκής η αύξηση της κερδοφορίας (2008-11-18 00:00:00.0)
Επιδοτούμενες... παραβιάσεις! (1998-08-12 00:00:00.0)
Πρώτες υπαναχωρήσεις για τις χωροθετήσεις (1998-06-26 00:00:00.0)
Απαράβατη αρχή η προστασία της (1997-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ