Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τηλεφωνική ψηφοθηρία

Ξαφνικά, χτυπάει το τηλέφωνο στο σπίτι (σ' αυτόν τον λεγόμενο προσωπικό χώρο) και από την άλλη μεριά της γραμμής ακούω μια γυναικεία φωνή, που παραπέμπει σ' αυτές τις εταιρίες που τηλεφωνούν και σου ανακοινώνουν ότι έχεις κερδίσει «μια τηλεόραση, ένα σερβίτσιο πιάτων κι ένα κινητό τηλέφωνο...» και για να τα πάρεις, αρκεί να γίνεις συνδρομητής. Ετοιμάζομαι, λοιπόν, να της πω «ευχαριστούμε πολύ αλλά δε μας ενδιαφέρει η προσφορά σας». Ομως δεν πρόλαβα, γιατί δοκίμασα μια έκπληξη.

«Τηλεφωνώ από το πολιτικό γραφείο του Γεράσιμου Αρσένη -μου λέει η κοπέλα και συνεχίζει σα να μιλούσε κασέτα- θέλουμε να σας καλέσουμε στην ομιλία που θα κάνει...» την τάδε μέρα, στο τάδε μέρος και με ρωτάει, αν θα πάμε. Της απαντάω κι εγώ ότι καμιά σχέση δεν έχουμε με αυτόν τον κύριο της κυβέρνησης ή με το ΠΑΣΟΚ κι αυτή την πολιτική και της απευθύνω κι εγώ την ερώτηση πώς και επέλεξαν αυτή την τακτική προσωπικής (τηλεφωνικής) επαφής. Η κοπέλα προφανώς δεν περίμενε την ερώτηση και... μπλόκαρε για λίγο, το προσπέρασε, όμως, λέγοντας ότι κάνει μια απλή ενημέρωση και συνέχισε τα λόγια της... κασέτας: «γνωρίζετε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;», με ρωτάει.

Ε, αυτό ήταν πρόκληση! Ποιος δε γνωρίζει για τους χιλιάδες μαθητές που για δυο χρόνια τώρα κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας, που έδωσαν μαθήματα αντίστασης και αξιοπρέπειας, που απέδειξαν τι είναι αυτό το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα που το υπουργείο ονομάζει «μεταρρύθμιση»; «Τη γνωρίζω πολύ καλά, απαντάω. Γνωρίζω το βαθιά αντιλαϊκό της χαρακτήρα, την αποτυχία χιλιάδων μαθητών στις εξετάσεις και το πέταμά τους έξω από το λύκειο κι όλα τα καταστροφικά της αποτελέσματα... Οπως καταλαβαίνετε η γνώμη μου δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική».

Κι εκείνη, σα να μην είχε ακούσει τίποτα απ' όσα της είπα, διατήρησε το τεχνητά ευγενικό ύφος, που απαιτεί το μάρκετινγκ, συνέχισε την κασέτα και μου λέει «θέλετε να σας στείλω ενημερωτικά φυλλάδια;».

Μπήκα στον πειρασμό να τη ρωτήσω, αν εκείνη γνωρίζει τη μεταρρύθμιση, αλλά κρατήθηκα γιατί πολιτική κουβέντα με «παπαγαλάκια», έτσι κι αλλιώς, δε γίνεται. Αλλά, με το δεδομένο ότι ο τηλεφωνικός κατάλογος της Αθήνας έχει πολλά ονόματα και στα τόσα τηλέφωνα που θα έκανε η κοπέλα θα συνάντησε πολλούς αγανακτισμένους από το «έργο της μεταρρύθμισης», θα έπρεπε να την είχαν εξοπλίσει με δυο «επιχειρήματα» να λέει στους γονιούς, που πληρώνουν διπλά και τριπλά χρηματικά ποσά απ' ό,τι πριν στα φροντιστήρια και τα παιδιά τους που ζουν μες στο άγχος, την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύριε υπουργέ Πολιτισμού!.. (2008-01-13 00:00:00.0)
Ενας έντιμος άνθρωπος (2007-12-23 00:00:00.0)
Τηλε-Τρούμπα (2003-01-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-12-10 00:00:00.0)
Χαμός στα ΚΑΦΑΟ... (2002-04-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ