Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Πρώτες υπαναχωρήσεις για τις χωροθετήσεις

Η κυβέρνηση αλλάζει τα σχέδια για Τατόι, Ιππόδρομο και Φαληρικό Δέλτα, ενώ παραπέμπει στο ΣτΕ τη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά

Η επανεξέταση των χωροθετήσεων για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που θα συνοδεύονται από μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας μέρας του διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου "Ολυμπιακοί Αγώνες και πόλη, η επόμενη μέρα",που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Πάντως, χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελής, ανακοίνωσαν και επισήμως ορισμένες από τις πρώτες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις χωροθετήσεις των έργων. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι δε θα γίνει στο Τατόι το Ιππικό Κέντρο και Κέντρο Τοξοβολίας, ότι θα αποφορτιστεί ο Ιππόδρομος και ο Φαληρικός Ορμος με την υπό εξέταση μεταφορά αθλητικών κέντρων, που επρόκειτο να γίνουν εκεί, στα Λιπάσματα Δραπετσώνας.Επίσης, δήλωσαν ότι δε θα γίνει καζίνο στον Αγιο Κοσμά, ενώ για το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί, αφού παραπεμφθεί η σχετική μελέτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Προφανώς, η παραπομπή του έργου στο ΣτΕ έχει να κάνει αφ' ενός μεν με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφ' ετέρου δε λόγω της εξόφθαλμης περιβαλλοντικής καταστροφής με την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου μέσα σε προστατευόμενο υδροβιότοπο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στο μέλλον να υπάρξουν και νέες αλλαγές στις χωροθετήσεις και άλλων έργων.

"Πολλές επιλογές από το φάκελο της υποψηφιότητας θα πρέπει να επανεξεταστούν και να γίνουν νέες περιβαλλοντικές μελέτες", τόνισε ο Μηνάς Αγγελίδης εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ). "Δεν έχει προσδιοριστεί, συμπλήρωσε, η μεταολυμπιακή χρήση μιας σειράς ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει να διευκρινιστούν πλήρως, ώστε η επιλογή τους να διασφαλίζει την αναβάθμιση των αντίστοιχων περιοχών. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ εξέφρασε την πάγια θέση του Συλλόγου να εφαρμόζεται το ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας, καθώς στον τομέα αυτό έχουν εμφανιστεί σημαντικές αδυναμίες, όπως είπε.

Τέλος, ανέφερε πως ο ΣΑΔΑΣ προτείνει τη δημιουργία επιτελικής επιτροπής από αρμόδιους φορείς για τα τεχνικά ζητήματα των Ολυμπιακών Αγώνων με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, η οποία θα παρακολουθεί το συντονισμό της Ολυμπιάδας. Η συμμετοχή του συλλόγου στην επιτροπή είναι απαραίτητη, ως φορέας που επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο, κατέληξε ο Μ. Αγγελίδης.

Ολα τα έργα, που θα γίνουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από περιβαλλοντικές μελέτες και όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι αειφόρες και φιλικές προς το περιβάλλον", τόνισε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων, Τζον Γκερανσώ.Για το Ολυμπιακό χωριό και τις πολιτιστικές παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στην Αθήνα, σημείωσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χώροι εγκαταλειμμένοι, χωρίς πράσινο, προκειμένου να βελτιωθεί αισθητά η πόλη. Για τα έργα της παραλίας σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά οι χρήσεις που θα έχουν, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος, ο Τζ. Γκερανσώ δήλωσε πως ο χρόνος δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας, καθώς η έναρξη των έργων έχει καθυστερήσει, ενώ πολλά απ' αυτά δεν είναι σίγουρο πως θα γίνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταργείται η προστασία του περιβάλλοντος... (2002-02-01 00:00:00.0)
Διαδικασίες εξπρές λόγω... καθυστερήσεων (2000-11-23 00:00:00.0)
Ο λαός θα αντισταθεί στην καταστροφή (2000-05-12 00:00:00.0)
"Φύλλο και φτερό" το Ρυθμιστικό της Αθήνας (1999-01-22 00:00:00.0)
Συνήγορος του Χρ. Λαμπράκη η κρατική τηλεόραση (1997-04-19 00:00:00.0)
Είναι παράνομα τα έργα (1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ