ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέες προκλήσεις «δυναμιτίζουν» την κοιλάδα του Πρέσεβο

Μέλη του UCPMB εν δράσει...

Associated Press

Μέλη του UCPMB εν δράσει...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ούτε βδομάδα δεν κράτησε η «επ' αόριστον» (κατά τους αξιωματούχους της «ΚΦΟΡ») παύση πυρός στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο. Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές της οργάνωσης «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» (UCPMB) εκτόξευσαν χτες τέσσερις όλμους κατά σερβικής αστυνομικής περιπόλου στο χωριό Λουκάνε (βρίσκεται στα διοικητικά όρια νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο) δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα... Ομως, φαίνεται πως ο πραγματικός στόχος των τεσσάρων όλμων δεν ήταν η σερβική περίπολος. Κυρίως, επειδή αυτό το ένοπλο περιστατικό συνοδεύτηκε από δηλώσεις του αρχηγού του «UCPMB», Σάμι Αζέμι, πως οι δυνάμεις του «δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα εάν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα της περιοχής». Και βέβαια, η λύση που ζητεί ο Αζέμι δεν είναι παρά ο βασικός λόγος «ύπαρξης» του «UCPMB», δηλαδή η «αυτονόμηση και προσάρτηση» των τριών σερβικών πόλεων Πρέσεβο, Μεντβέγια Μπουγιάνοβατς στο Κοσσυφοπέδιο, με επιχείρημα την εκεί ύπαρξη αλβανικής κοινότητας περί των 75.000 ατόμων...

«Για την ώρα, οι στρατιώτες μας επαγρυπνούν και παρακολουθούν κάθε λεπτό τη σερβική αστυνομία και το στρατό. Εάν δοκιμάσουν να έρθουν στις θέσεις μας, θα αντιμετωπιστούν με πυρά και με όλη τη δύναμη που έχουμε», είπε χτες ο Αζέμι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε «έκκληση στη σερβική πλευρά», καλώντας τη «να σεβαστεί την επιτευχθείσα συμφωνία για εκεχειρία, ειδάλλως η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη». Και ο αρχηγός του «UCPMB» κατέληξε, καθιστώντας σαφέστατες τις μιλιταριστικές προθέσεις της αυτονομιστικής του οργάνωσης: «Από τη στιγμή που πήραμε τα όπλα γνωρίζαμε ότι θα απειληθούμε. Και δεν πρόκειται να αφήσουμε κατά μέρος τα όπλα δίχως μια λύση για το πρόβλημα αυτής της περιοχής»(!)

Ωστόσο, φαίνεται πως ο Αζέμι θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τα όπλα... Οπως, π.χ., την -ανύπαρκτη για την ώρα...- θετική, προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αυτονομιστές, στάση της πολυεθνικής δύναμης «ΚΦΟΡ» και του ΝΑΤΟ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η «ΚΦΟΡ», διά του εκπροσώπου της, Πατ Μακ Γκουάιρ, ανακοίνωσε πως τα διοικητικά όρια από το Κοσσυφοπέδιο προς τη νότια και κεντρική Σερβία «θα είναι κλειστά για όλους τους άνδρες, που βρίσκονται στη μάχιμη ηλικία των 18 έως 35 χρόνων, και ταξιδεύουν μόνοι ή μαζί με άλλους άνδρες. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε διαδήλωση μερικών δεκάδων Αλβανών στο θυλάκιο Αουτοπόστ Σάπερ, που βρίσκεται σε απόσταση από το χωριό Ντομπρόζιν.

Γιουγκοσλαβική «διγλωσσία»;

Απέναντι στη δεδομένη νέα κρίση, το Βελιγράδι φαίνεται πως προτιμά, για διάφορους λόγους, να ομιλεί σε «διπλή γλωσσική διάλεκτο». Ο Ζόραν Τζίντζιτς, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Σερβίας, όπως εσπευσμένως το χαρακτηρίζουν ορισμένα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που προβλέπουν σαρωτική νίκη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» στις γενικές σερβικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη, μιλά τη διάλεκτο των «έντονων προειδοποιήσεων στρατιωτικού χαρακτήρα», υποστηρίζοντας πως η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο «ακόμη και για τη χρήση στρατιωτικής βίας σε περίπτωση, που αποτύχει ο διάλογος και άλλα ειρηνικά μέσα».

«Ο χρόνος δε δουλεύει προς όφελός μας. Οι τρομοκράτες έσκαψαν κατά μήκος ολόκληρης της περιοχής και εδώ υπάρχει ένα στάτους κβο. Κάθε μέρα που περνά ισχυροποιεί τη θέση τους και αποδυναμώνει τη δική μας.Γι' αυτό και πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα», σημείωσε ο Τζίντζιτς στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε τόσο προχτές, επισκεπτόμενος τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όσο και χτες στη διάρκεια δηλώσεών του προς το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΠΕΤΑ». Σε άλλο σημείο, ο Τζίντζιτς δήλωσε χαρακτηριστικά πως ναι μεν είναι «υπέρ των συνομιλιών και των ειρηνικών μέσων, θέτοντας το ακόλουθο ερώτημα: «Ομως, τι μπορούμε να κάνουμε εάν οι τρομοκράτες δεν είναι υπέρ τέτοιας ειρηνικής στάσης; Μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μπαίνουν στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας βήμα-βήμα;» Τέλος, ο Τζίντζιτς δήλωσε έτοιμος «να δώσει την ευκαιρία στις ΗΠΑ και στους σύμμαχους τους στο Κοσσυφοπέδιο να πείσουν τους Αλβανούς να αποχωρήσουν από την περιοχή. Εάν δεν μπορέσουν, οι σερβικές δυνάμεις θα έπρεπε να μπουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να διώξουν τους τρομοκράτες».

Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, φαίνεται πως προτιμά να ομιλεί τη «γλώσσα της διπλωματίας», τασσόμενος σταθερά υπέρ της εξάντλησης κάθε περιθωρίου για διάλογο και κάθε ειρηνικό μέσο, που θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης. «Δεν είναι ώρα για ιαχές πολέμου» επανέλαβε χτες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία για «ειρηνική επίλυση του θέματος δίχως αλλαγές στα ισχύοντα σύνορα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».

Τώρα, για το πώς εξηγείται αυτή η αισθητή διαφορά στις θέσεις Τζίντζιτς και Κοστούνιτσα; Ορισμένοι θέλουν να ερμηνεύουν τη στάση των δύο ανδρών και κυρίως του Τζόραν Τζίντζιτς στο πλαίσιο της μεσούσης προεκλογικής εκστρατείας που θα τερματιστεί ένα 24ωρο πριν τις γενικές σερβικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη. Αλλοι, θεωρούν πως η «διγλωσσία» του Βελιγραδίου έχει στόχο τον κατά το δυνατόν καλύτερο χειρισμό του λίαν ευαίσθητου ζητήματος της κοιλάδας του Πρέσεβο, αφ' ενός προκειμένου να πειστούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την κρισιμότητα της κατάστασης, ασκώντας περισσότερο σκληρή στάση στους αυτονομιστές Αλβανούς, αφ' ετέρου για την εκτόνωση πιθανών αντιδράσεων και επιφυλάξεων που σοβούν στη λεγόμενη σερβική κοινή γνώμη εν σχέσει με τις ικανότητες των νέων γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών να χειριστούν σοβαρές και επικίνδυνες κρίσεις...

ΠΕΠΣΙ - ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ - ΚΟΥΑΚΕΡ ΟΟΥΤΣ
Βρυχηθμοί «γιγάντων» για την αγορά...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο γιγάντων της υφηλίου αλλά και «άσπονδων» φίλων στον τομέα τροφίμων και ποτών, της «PepsiCo» και της «Coca-Cola Co», είναι πολύχρονος και φυσικά αδυσώπητος. Ομως, χτες, η «PepsiCo Inc.» μάλλον κέρδισε μία μάχη, αφού κατόρθωσε να εξαγοράσει -έναντι του ποσού των 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων- την επίσης αμερικανική εταιρία δημητριακών «Quaker Oats Co» και κατ' αυτόν τον τρόπο να λάβει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς...

Κατά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες από τις δύο εταιρίες εκτός του ποσού της εξαγοράς προβλέπεται ότι επιπλέον, η «PepsiCo» θα αναλάβει χρέος ύψους 761 εκατ. δολαρίων της «Quaker». Τι ήταν αυτό που μέτρησε υπέρ της πρώτης και η «Quaker Oats» έπεσε σαν ώριμο φρούτο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ίδια αποτέλεσε το μήλον της Εριδος δύο ανταγωνιστών της «PepsiCo»; Πριν από δύο εβδομάδες το ΔΣ της «Coca-Cola Co». εγκατέλειψε συνομιλίες για εξαγορά της «Quaker» αντί του ποσού 15,75 δισ. δολαρίων, ενώ ο γαλλικός επιχειρηματικός όμιλος τροφίμων και ποτών «Danone SA» υπαναχώρησε τελικά από υποβολή σχετικής προσφοράς.

Πάντως μετά την εξαγορά στον κατάλογό της η «Pepsi» θα προσθέσει το «Gatorade» της «Quaker», που σημαίνει ότι αποκτά τον έλεγχο του ποτού που κυριαρχεί στην -αξίας 2,5 δισ. δολαρίων- αγορά ισοτονικών ποτών. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της συγκεκριμένης κατηγορίας ποτών είναι υψηλότεροι αυτών της κατηγορίας ποτών τύπου «κόλα». Σύμφωνα με το «Beverage Digest», το «Gatorade» ελέγχει το 84,1% της αμερικανικής αγοράς ισοτονικών ποτών επισκιάζοντας το 10,9% που ελέγχει το «Powerade» της «Coca-Cola». Οι επιδόσεις του «Gatorade» στην εκτός ΗΠΑ αγορά δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί ιδιαιτέρως από την ισχυρή διεθνή παρουσία της «PepsiCo».

ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ
Η Χιλή γυρνά την πλάτη στους «γείτονες»

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν προσπαθήσει επί ματαίω να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς. Το πιο πρόσφατο εγχείρημα είναι η δημιουργία της εμπορική ζώνης της Λατινικής Αμερικής, της Μερκοσούρ. Φυσικά το εγχείρημα αποδείχτηκε όχι μόνο αγώνας ανώμαλού δρόμου με αναβάσεις, αλλά έχει και γκρεμούς...

Οπως τη στάση της κυβέρνησης της Χιλής, που αποφάσισε, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, να μείνει προς το παρόν εκτός της ενιαίας αγοράς, να υιοθετήσει μία στάση «περιμένω και βλέπω», ενώ την ίδια στιγμή θα στρέψει το «φόκους» των εμπορικών της ενδιαφερόντων προς βορρά και συζητά με τις ΗΠΑ την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η συμμετοχή της Χιλής στη Μερκοσούρ είναι κρίσιμη, καθώς θεωρείται μία από τις κραταιές και αναπτυγμένες - βιομηχανικά προσανατολισμένη - οικονομίες της ηπείρου, όμως η εν λόγω στάση προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της στη μεγαλύτερη εμπορική ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Και αυτός είναι ο λόγος της επίθεσης του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στην κίνηση της Χιλής, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες για την ένταξή της στη Μερκοσούρ ως πλήρους μέλους της «θα σταματήσουν», αφού... «η απόφαση της Χιλής είναι ασύμβατη με τη Μερκοσούρ», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Ζουρνάλ ντο Μπραζίλ».

Αυτή ήταν η απάντηση, εκ μέρους ενός μεγάλου εταίρου προς τον Χιλιανό Πρόεδρο, Ρικάρντο Λάγκος, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του άρχισε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον σχετικά με την υπογραφή διμερούς εμπορικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι αναμένει οι συνομιλίες να συνεχιστούν «με τον διάδοχο του Κλίντον» στο Λευκό Οίκο. Η Χιλή έχει συνάψει συμφωνίες ήδη με τον Καναδά και το Μεξικό και μελετά μια ξεχωριστή συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την απόρριψη της αίτησης εισδοχής της στη ΝΑΦΤΑ, το 1994.

Παρ' όλα αυτά, η Χιλή είναι συνδεδεμένο μέλος της Μερκοσούρ από το 1996 και επρόκειτο να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στους κόλπους της τους επόμενους μήνες. Η Μερκοσούρ ιδρύθηκε το 1991 και συνολικά περιλαμβάνει ένα συνδυασμένο ΑΕΠ ύψους μεγαλύτερου από 1 τρισ. δολάρια και μια αγορά 200 εκατομμυρίων καταναλωτών. Μέλη της είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη. Εκτός από τη Χιλή, συνδεδεμένο μέλος της είναι και η Βολιβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ