Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΠΣΙ - ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ - ΚΟΥΑΚΕΡ ΟΟΥΤΣ
Βρυχηθμοί «γιγάντων» για την αγορά...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο γιγάντων της υφηλίου αλλά και «άσπονδων» φίλων στον τομέα τροφίμων και ποτών, της «PepsiCo» και της «Coca-Cola Co», είναι πολύχρονος και φυσικά αδυσώπητος. Ομως, χτες, η «PepsiCo Inc.» μάλλον κέρδισε μία μάχη, αφού κατόρθωσε να εξαγοράσει -έναντι του ποσού των 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων- την επίσης αμερικανική εταιρία δημητριακών «Quaker Oats Co» και κατ' αυτόν τον τρόπο να λάβει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς...

Κατά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες από τις δύο εταιρίες εκτός του ποσού της εξαγοράς προβλέπεται ότι επιπλέον, η «PepsiCo» θα αναλάβει χρέος ύψους 761 εκατ. δολαρίων της «Quaker». Τι ήταν αυτό που μέτρησε υπέρ της πρώτης και η «Quaker Oats» έπεσε σαν ώριμο φρούτο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ίδια αποτέλεσε το μήλον της Εριδος δύο ανταγωνιστών της «PepsiCo»; Πριν από δύο εβδομάδες το ΔΣ της «Coca-Cola Co». εγκατέλειψε συνομιλίες για εξαγορά της «Quaker» αντί του ποσού 15,75 δισ. δολαρίων, ενώ ο γαλλικός επιχειρηματικός όμιλος τροφίμων και ποτών «Danone SA» υπαναχώρησε τελικά από υποβολή σχετικής προσφοράς.

Πάντως μετά την εξαγορά στον κατάλογό της η «Pepsi» θα προσθέσει το «Gatorade» της «Quaker», που σημαίνει ότι αποκτά τον έλεγχο του ποτού που κυριαρχεί στην -αξίας 2,5 δισ. δολαρίων- αγορά ισοτονικών ποτών. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της συγκεκριμένης κατηγορίας ποτών είναι υψηλότεροι αυτών της κατηγορίας ποτών τύπου «κόλα». Σύμφωνα με το «Beverage Digest», το «Gatorade» ελέγχει το 84,1% της αμερικανικής αγοράς ισοτονικών ποτών επισκιάζοντας το 10,9% που ελέγχει το «Powerade» της «Coca-Cola». Οι επιδόσεις του «Gatorade» στην εκτός ΗΠΑ αγορά δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί ιδιαιτέρως από την ισχυρή διεθνή παρουσία της «PepsiCo».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ