Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πρόεδρος δε βγήκε ακόμη!

Σκηνή απο την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστήριου

Associated Press

Σκηνή απο την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστήριου
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Βουλωμένο γράμμα» μπορούν να διαβάσουν, ή καλύτερα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε θέση να προβλέψουν οι «Τάιμς», αφού στο κυριακάτικο φύλλο τους είχαν «υποστηρίξει» ότι δεν αποκλείεται το Ανώτατο Δικαστήριο, αντί να εκδώσει μια, με οριακή πλειοψηφία, απόφαση και να εμφανιστεί διχασμένο, ή με απόκλιση υπέρ του ρεπουμπλικάνου ή του δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να προτιμήσει να αποφανθεί ότι δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του, η προσφυγή Μπους και τα επιχειρήματα Γκορ, σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριδας, για την επέκταση κατά 12 μέρες της προθεσμίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία.

Οπερ και εγένετο... και η χτεσινή απόφαση του ανώτατου νομικού οργάνου των ΗΠΑ τούς δικαίωσε. Τουλάχιστον εν μέρει, καθώς αφ' ενός έκρινε ότι η απόφαση, με την οποία κρίθηκαν οι ανακαταμετρήσεις ψήφων, στο χέρι, για τις προεδρικές εκλογές, και ο συνυπολογισμός τους στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο σε όλη την πολιτεία « δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη», αφ' ετέρου όμως παρέπεμψε την υπόθεση να επανακριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντας.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και οι εννέα ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν λοιπόν να μην υιοθετήσουν καμία νομική θέση επί της... ουσίας και να ζητήσουν μάλιστα επαρκή νομική αιτιολόγησή της.

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι εφτασέλιδη και αφορά τις ανακαταμετρήσεις των ψήφων στο χέρι στη Φλόριντα από τις 14 έως τις 26 Νοεμβρίου και την περίπτωση του συνυπολογισμού τους στο τελικό αποτέλεσμα, όπου η μεν πλευρά Γκορ υιοθετούσε το αποτέλεσμα των ανακαταμετρήσεων αυτών, με τις οποίες η διαφορά ψήφων από τον Μπους περιοριζόταν στις 537 ψήφους, σε σύνολο έξι εκατομμυρίων, η δε πλευρά Μπους να επιβεβαιωθεί ότι ίσχυε νομικά η διαφορά των 930 ψήφων, που είχε προκύψει στις 14 Νοεμβρίου.

Ξανά από την αρχή!

Συνεπώς τίποτα δεν έχει τελειώσει για άλλη μία φορά και παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν παρέλθει τέσσερις βδομάδες από τις εκλογές! Αν και πια μάλλον οι Ρεπουμπλικανοί είναι οι νικητές αυτής της μάχης ίσως και του «πολέμου» της εκλογής του επόμενοι κατοίκου του Λευκού Οίκου, αφού ήδη έχουν κατορθώσει να ροκανίσουν αρκετά το χρόνο που απομένει μέχρι την ανακήρυξη των 25 εκλεκτόρων της Φλόριντα, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 12 Δεκεμβρίου... εκτός απροόπτου.

Απομένουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις, αφού οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη υποβάλει κι άλλες προσφυγές ενώπιον δικαστηρίων στη Φλόριντα, προσφυγές που δεν «καλύπτονται» από τη δικαίωση της προσφυγής Μπους ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Μία εξ αυτών ήταν η προσφυγή των Δημοκρατικών προς το δικαστική της έδρας του περιφερειακού Δικαστηρίου του Σεμινόουλ, Σάντερς Σόουλς, για «άμεση και τάχιστη» διά χειρός ανακαταμέτρηση 14 χιλιάδων αμφισβητούμενων. Ομως, μετά από πολλές αναβολές, ο Σόουλς ανακοίνωσε χτες, ελάχιστη ώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι προς το παρόν τη λήψη απόφασης για τη στάση που έχει υποβάλει ο Αλ Γκορ, ώστε να μπορέσει να μελετήσει την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ αναμενόταν και απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα, μετά τη διήμερη δικαστική μάχη που ολοκληρώθηκε χτες γύρω από τις ψήφους για πρόεδρο στην Πολιτεία της Φλόριντα κατά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Το παιχνίδι δείχνει να διαιωνίζεται αορίστως, τουλάχιστον όσον αφορά στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, αν και η πλάστιγγα κλείνει δραματικά υπέρ του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, δεδομένης της δήλωσης του Αμερικανού αντιπροέδρου ότι αν τελικά χάσει ο Γκορ ή το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του Μπους θα «αναγνωρίσει τη νίκη του Μπους».

Χώρα σχισμένη στα δύο

Μία ακόμη εξέλιξη που καταδεικνύει το συνταγματικό, αλλά κυρίως πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από αυτή τη «φρενήρη και αλλόκοτη» εκλογική αναμέτρηση είναι η ισοκατανομή δυνάμεων ακριβώς στην κόψη του ξυραφιού, στη Γερουσία, καθώς σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον τη θέση του γερουσιαστή καταλαμβάνει η δημοκρατική υποψήφιος, επομένως επικυρώνεται το σχίσμα των 50 Ρεπουμπλικανών και των 50 Δημοκρατικών. Τι σημαίνει αυτή η ισοκατανομή, δεδομένης της εξαιρετικά ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων; Οτι οποιοσδήποτε εκ των δύο μνηστήρων του Λευκού Οίκου θα πρέπει να αναζητά σε κάθε του βήμα τη χρυσή ισορροπία, ώστε να μπορεί να λαμβάνει μέτρα και να μην ανατρέπονται συνεχώς οι αποφάσεις...

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα νομιμότητας του επόμενου Προέδρου θα είναι πολλά, ενώ ένα ακόμη ζήτημα ενσκήπτει. Το θέμα της απελευθέρωσης των ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη σύσταση του γραφείου μεταβάσης της εξουσίας. Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου -μετά τη διακοπή περίπου τριών βδομάδων για τις εκλογές- όπου συζητήθηκε το αδιέξοδο όσον αφορά στην εκλογή, αλλά και η ενδεχόμενη προοπτική, η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι δε θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου στο Καπιτώλιο στις 20 Ιανουαρίου, καθώς δε θα είναι επαρκώς προετοιμασμένη, με αποτελέσματα η «χώρα να οδηγηθεί πιθανώς σε χάος...».

Ομως, κατά τη συζήτηση η θέση του επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων και υπηρεσιών της κυβέρνησης Κλίντον, Ντέιβιντ Μπάραμ, ήταν σαφής. Τα κονδύλια, των 5.3 εκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν παγωμένα και ο νόμος δεν του δίνει την εξουσία να εκλέξει ο ίδιος τον επόμενο Πρόεδρο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ