Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα όξυνση σε Δυτική Οχθη και Γάζα
  • Με τανκς και ελικόπτερα ο ισραηλινός στρατός σε ανταλλαγή πυρών στη Βηθλεέμ
  • Εξοργισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης από την αναγκαστική καθήλωσή του στο αεροδρόμιο της Γάζας, εξαιτίας διαδήλωσης Εβραίων εποίκων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Νέα όξυνση, χτες, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από ένα Σαββατοκύριακο εκρηκτικής ηρεμίας. Οι χτεσινές σφοδρές συγκρούσεις στη Βηθλεέμ, αλλά και σε άλλα σημεία της Δυτικής Οχθης, καθώς και ο ωριαίος αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη στο διεθνές αεροδρόμιο της Γάζας, εξαιτίας κινητοποίησης των εποίκων, έριξαν λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και δύο μήνες. Περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά και κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης «βλέπει», πλέον, για την περιοχή και η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με Αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους, που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Με ρουκέτες από στρατιωτικά ελικόπτερα και βολές από τεθωρακισμένα έδωσε τέλος ο ισραηλινός στρατός, χτες τα ξημερώματα, στην πολύωρη ανταλλαγή πυρών που βρισκόταν σε εξέλιξη γύρω από την περιοχή Τάφος της Ραχήλ στα περίχωρα της Βηθλεέμ, χωρίς να έχει γίνει γνωστός, μέχρι χτες το απόγευμα, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, Εβραίοι έποικοι, συνοδευόμενοι από Ισραηλινούς στρατιώτες, εισέβαλαν στο, κοντινό της Βηθλεέμ, αραβικό χωριό Χουσάν, όπου άνοιξαν πυρ κατά των κατοίκων, τραυματίζοντας, σύμφωνα με νοσοκομειακές παλαιστινιακές πηγές, 35 άτομα.

Σύμφωνα με τον Γιάρντεν Βατικάι, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η εισβολή στο χωριό Χουσάν δεν ήταν εισβολή, αλλά εκφοβισμός, επειδή οι κάτοικοί του λιθοβολούσαν διερχόμενους εποίκους. Αντίθετα, όπως τόνισε ο Βατικάι, τα τεκταινόμενα γύρω από τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ εκτιμούνται ως «υψίστης σοβαρότητας» για τον ισραηλινό στρατό, καθώς «επρόκειτο για μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη παλαιστινιακή επίθεση, από τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά, σε βάρος των Ισραηλινών στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σοβαρότερα περιστατικά των δίμηνων συγκρούσεων, γι' αυτό και η απάντηση ήταν με ελικόπτερα και τανκς».

Διαφορετική ήταν η εικόνα που έδωσε η Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με την οποία η εισβολή στο χωριό Χουσάν ήταν εντελώς αναίτια και προκάλεσε την αντίδραση και τα πυρά, στη συνέχεια, στην περιοχή έξω από τη Βηθλεέμ. Στην ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή επαναλαμβάνει όλα όσα μεταδίδουν, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με τα οποία ο ισραηλινός στρατός, ως συνήθως, ανταπέδωσε με ρουκέτες και βαρέα όπλα την επίθεση που δέχτηκε με ελαφρύ οπλισμό. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταλήγει απευθύνοντας νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τους Εβραίους εποίκους και τον πάνοπλο ισραηλινό στρατό».

Εκτός, όμως, από τη Βηθλεέμ, ένταση επικράτησε και σε άλλα σημεία της Δυτικής Οχθης. Στη Τζενίν πυρά δέχτηκε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα, ενώ σε ένα από τα ισραηλινά μπλόκα που αποκλείουν τις εισόδους της Ραμάλα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι. Μικρότερης εμβέλειας συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε περιοχές γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, βόμβα εξερράγη στη γέφυρα Αλενμπάι, που συνδέει το Ισραήλ με την Ιορδανία, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

«Ομηρος» εποίκων ο Αραφάτ

Για τουλάχιστον μία ώρα αναγκάστηκε να περιμένει, μετά την επιστροφή του από σύντομη επίσκεψη στο Κατάρ, στην Υεμένη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο αεροδρόμιο της Γάζας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μέχρις ότου εκκενώσει ο ισραηλινός στρατός το δρόμο που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη της Γάζας από διαμαρτυρόμενους Εβραίους εποίκους. Οι έποικοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση του ισραηλινού στρατού να επιτρέψει τη διέλευση από το δρόμο σε Παλαιστινίους, εκτιμώντας ότι τίθεται, με τον τρόπο αυτό, σε κίνδυνο η ακεραιότητά τους!

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, φανερά εξοργισμένος, μίλησε στους δημοσιογράφους, μόλις έφτασε στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Γάζα, κρατώντας στο χέρι ένα αυτόματο όπλο, εικόνα που η διεθνής κοινότητα δεν είχε δει από τη στιγμή της επιστροφής του Αραφάτ στα αυτόνομα, το 1994. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το όπλο, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε, αγανακτισμένος, ότι «εφόσον μας απαγορεύουν μέσα στο έδαφός μας να μετακινούμαστε και μας αποκλείουν με αυτόν τον τρόπο, το όπλο ίσως μας είναι απαραίτητο!». Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι παρά μόνο μία εικόνα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επανεμφάνιση του ίδιου του Παλαιστινίου ηγέτη με όπλο στο χέρι δεν μπορεί παρά να συμβολίζει την περαιτέρω χειροτέρευση και όξυνση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

«Ομηρος των εποίκων το Ισραήλ»

Οι έποικοι και εποικισμοί, όμως, ήταν στο στόχαστρο και της χτεσινής μακροσκελούς συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα». «Οι εποικισμοί έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 1993 έως σήμερα, δηλαδή από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και μετά» τόνισε το στέλεχος της οργάνωσης και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, Αριέ Αρνόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ισραηλινής οργάνωσης, από τον Ιούλιο του 1993, οπότε και επιτεύχθηκε η συμφωνία του Οσλο, μέχρι τον Ιούλιο του 2000, κατασκευάστηκαν 32.750 νέα σπίτια στους εποικισμούς και ο ρυθμός κατασκευής τους έγινε εντονότερος επί της 18μηνης πρωθυπουργίας του Εχούντ Μπαράκ, οπότε κατασκευάστηκαν 2.830 σπίτια.

«Οι εποικισμοί αποτελούν πρόκληση για τον παλαιστινιακό λαό και αυτό το αναγνωρίζει η πλειοψηφία των Ισραηλινών, που δεν μπορεί πλέον να κατανοήσει γιατί ενισχύεται η ύπαρξή τους» υπογράμμισε ο Αρνόν και κατέληξε ότι η διάλυση των εποικισμών και η επιστροφή των εποίκων στο Ισραήλ δεν αποτελεί μόνο επιθυμία μεγάλου μέρους του ισραηλινού λαού, αλλά είναι γνωστό στην ισραηλινή πλειοψηφία ότι είναι και ο μοναδικός τρόπος ειρήνευσης στην περιοχή, στόχος που είναι επιθυμητός. Οπως αποκάλυψε, μάλιστα, η ισραηλινή οργάνωση, η ισραηλινή κυβέρνηση στοχεύει, μέσα στο 2001, να επιχορηγήσει εκ νέου τους εβραϊκούς εποικισμούς με 300 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά της ισραηλινής πολιτικής, όμως, «έβαλλε», χτες, και ο πρώην «ισχυρός άνδρας», των ισραηλινών εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Αμί Αγιαλόν, πρώην διευθυντής του Σιν Μπετ, υπογράμμιζε, σε δηλώσεις του, ότι η ισραηλινή πολιτική εξωθεί τους Παλαιστινίους στη βία και προκαλεί, επί της ουσίας, την κλιμάκωση και τη γενίκευσή της σε όλη την περιοχή. Ο Αγιαλόν, αφού καυτηριάζει και αυτός με τη σειρά του το θέμα των εποικισμών, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναγκάζεται, εξαιτίας της ισραηλινής κυβερνητικής αδιαλλαξίας και της τακτικής των εκβιασμών, να προχωρά σε μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με ισραηλινή στρατιωτική βία, που με τη σειρά της εξωθεί σε χρήση βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ