ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιχείρηση διαστρέβλωσης ενόψει κινητοποιήσεων

Σε μια έκδηλη προσπάθεια διαστρέβλωσης των αιτημάτων πολλών φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ετσι προκλητικά έφτασε στο σημείο να πει ότι «είναι αδιανόητο το υπουργείο Παιδείας να συζητά το σύνθημα όχι στα μεταπτυχιακά και την έρευνα». Οι φοιτητές, βέβαια, και οι άλλοι φορείς που αντιδρούν στα σχέδια αυτά, και όχι γενικά στα μεταπτυχιακά και την έρευνα, διεκδικούν πανεπιστημιακή έρευνα και ανάπτυξη της επιστήμης στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, όλη η γνώση και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στο προπτυχιακό επίπεδο με κατάργηση των μεταπτυχιακών ειδίκευσης και μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό. Διεκδικώντας την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις με συμβολικό κλείσιμο των σχολών στις 12 του Δεκέμβρη και συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο, βλέποντας ακριβώς τις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια κατακερματισμού των πανεπιστημιακών σπουδών να φουντώνουν, επιστρατεύει εκφράσεις όπως «αυτοκτονία της χώρας χωρίς μεταπτυχιακά και έρευνα», τα οποία χαρακτήρισε «σημείο εθνικής ανεξαρτησίας».

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα πορίσματα της συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ (Ιούνης '99), που έγινε στην Μπολόνια, όπου γίνεται λόγος για θεσμοθέτηση τριών κύκλων σπουδών (3-2-3). Ισχυρίστηκε όμως ότι η πρωτοβουλία της Μπολόνια δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα και τα πορίσματά της δεν έχουν νομική ισχύ και υποχρεωτικό χαρακτήρα για καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και τα δημοσιεύματα, κατά τα οποία, με τις νέες ρυθμίσεις, τα μεταπτυχιακά θα είναι δωρεάν, ο υπουργός Παιδείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το απαράδεκτο καθεστώς των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι όσα «χρηματοδοτεί το υπουργείο Παιδείας θα είναι δωρεάν και δίδακτρα θα υπάρχουν σε όσα συγκροτούν τα πανεπιστήμια».

Καμία αλλαγή στο εξεταστικό στα λύκεια μέχρι το 2004

«Εως το 2004 ας ξεχάσουμε κάθε συζήτηση για το εξεταστικό». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Παιδείας για μια ακόμα φορά δήλωσε την εμμονή της κυβέρνησης στο εξοντωτικό εξεταστικό σύστημα και παρέπεμψε τη συζήτηση για τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Παιδείας ερωτώμενος αναφέρθηκε και στα σενάρια αλλαγής του καθεστώτος συνυπολογισμού του βαθμού της προφορικής βαθμολογίας στο μέσο όρο του απολυτήριου, λέγοντας ότι υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο προσομοίωσης του προφορικού στο γραπτό βαθμό, ενώ για το εξεταστικό δήλωσε ότι «δε βλέπει το λόγο για άλλο σύστημα».

ΕΠΕΑΕΚ
Στην ίδια πορεία αντιδραστικής αναδιάρθρωσης

Η συνέχιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης αποτελεί το βασικό άξονα του 2ου Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση, που παρουσίασε χτες το υπουργείο Παιδείας, και ειδικά ο άξονας αυτός χρηματοδοτείται με 540,450 δισ. δραχμές και καλύπτει το μεγάλο μερίδιο της «πίτας» της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Το 2ο ΕΠΕΑΕΚ, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί το Γενάρη του 2001, αποτελεί συνέχεια του 1ου ΕΠΕΑΕΚ, που αποτέλεσε το μοχλό της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας δεν κρύβει ότι «οι προτεραιότητες και τα μέτρα που αναπτύσσονται, βρίσκονται σε συνάφεια με τη γενικότερη πολιτική ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση, την εκπαιδευτική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλαδή εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου για την αναπαραγωγή «ευέλικτου», χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα, εργατικού δυναμικού. Ικανοποιημένη εμφανίστηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του 1ου ΕΠΕΑΕΚ, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτιμηθούν αναλυτικά στη διάρκεια των εκδηλώσεων που ξεκινούν από αύριο και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο στο Ζάππειο με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών.

Η συνοπτική παρουσίαση του 2ου ΕΠΕΑΕΚ, που έγινε χτες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συνοδεύτηκε με δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης». Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου αρμόδιος για το ΚΠΣ, Γ. Τσαμασφύρος, έκανε λόγο για πιο συστηματικούς ελέγχους που θα γίνονται για την εφαρμογή των προγραμμάτων και τη θέσπιση δεικτών για την πρόοδό τους.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα με αποτελέσματα

Ο αγώνας έχει αποτελέσματα. Αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά από την επιτυχία των κινητοποιήσεων φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, για το θέμα του «προσοντολογίου». Εκατοντάδες φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό του Τμήματός τους, κι ακόμα δύο τμημάτων του πανεπιστημίου (ΜΜΕ και Ψυχολογίας), από τον κατάλογο των πανεπιστημιακών τμημάτων, οι απόφοιτοι των οποίων πληρούν τα απαραίτητα προσόντα για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα.

Της χτεσινής συγκέντρωσης είχαν προηγηθεί δυο πολύ μαζικές γενικές συνελεύσεις (του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου και των φοιτητών της Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), η συλλογή υπογραφών από εκατοντάδες φοιτητές για να ενταχθούν τα τρία τμήματα στο «προσοντολόγιο», άλλη μια συγκέντρωση στο υπουργείο και μια μαζική κινητοποίηση ενημέρωσης μέσα στο πανεπιστήμιο. Με αυτές τις μεθοδεύσεις αποκλεισμού των εν λόγω τμημάτων από το προσοντολόγιο, οι φοιτητές τονίζουν ότι «στρώνεται το χαλί» για την παραπέρα υποβάθμιση του πτυχίου και των σπουδών τους.

Ομως, ο αγώνας τους ήδη έφερε το πρώτο αποτέλεσμα καθώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών τους έδωσε χτες ένα επίσημο πρωτοκολλημένο έγγραφο, που αναφέρει ότι το τμήμα τους μπήκε τελικά στο προσοντολόγιο.

Ο αγώνας των φοιτητών του Παντείου θα συνεχιστεί, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι και για τα άλλα δυο τμήματα που παραμένουν αποκλεισμένα και γενικότερα ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις σπουδές και να υπονομεύσει το μέλλον τους. Προσπάθειες που συνδέονται με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και συνολικά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην κατεύθυνση της εναρμόνισής της με τον νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει το κεφάλαιο.

ΚΚΕ
Να μην ιδιωτικοποιηθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη

Το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Εθνική Βιβλιοθήκη με άμεσο στόχο τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ που αποτελεί ενδιάμεσο βήμα για τη μετατροπή της σε ΝΠΙΔ.

«Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ανοίγει το δρόμο για την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης παραδίδοντάς τη στην ουσία στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το συσσωρευμένο πνευματικό - μορφωτικό υλικό που διαθέτει. Ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης», καταλήγει η Επίκαιρη Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας, ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

  • Αναφερόμενος χτες στο θέμα, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει σενάριο για ιδιωτικοποίησή της, επικαλούμενος μάλιστα σχετική δέσμευση του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 23 Αυγούστου. Κάτω από την πίεση για επίλυση του ζητήματος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες, ότι δέχτηκε τη δωρεά 51 στρεμμάτων της πανεπιστημιούπολης από το πανεπιστήμιο Αθήνας για την κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη και ότι το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε μόλις την περασμένη Παρασκευή δάνειο για την κάλυψη του 50% του κόστους κατασκευής του νέου κτιρίου (το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 30 - 35 δισ.).
ΚΝΕ
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στα ΤΕΙ

Μια σειρά εκδηλώσεων για θέματα της επικαιρότητας διοργανώνει αυτή τη βδομάδα η ΚΝΕ σε σχολές των ΤΕΙ. Εκδηλώσεις με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, που συνδέεται άμεσα με το αντικείμενο σπουδών σε κάθε σχολή. Συγκεκριμένα:

- Σήμερα, Τρίτη στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας (κτίριο Σαρακάκη), στη 1 μ.μ., η εκδήλωση θα έχει θέμα «Υγεία για όλους ή για λίγους κι εκλεκτούς;» και θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιούνται δυο ακόμα εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας. Στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ), στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη νόσο των «τρελών αγελάδων», τις αιτίες και τις συνέπειές της, όπου θα μιλήσει ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), θα γίνει συζήτηση για το «ΣΑΜΙΝΑ», τα ναυάγια και το μέλλον της ακτοπλοΐας, με τη συμμετοχή του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, προέδρου της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Μετά τις δυο συζητήσεις, στις 2 μ.μ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο χώρο του ΤΕΙ θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Ο ταχυδρόμος».

- Τέλος, την Παρασκευή 8/12, η ΚΝΕ διοργανώνει στη ΣΕΛΕΤΕ εκδήλωση αφιερωμένη στο μέλλον και την προοπτική της σχολής και των αποφοίτων, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ψηφίζουν οι αδιόριστοι

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 10 του Δεκέμβρη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ). Η ψηφοφορία θα γίνει στο Πολυτεχνείο και οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί σε αυτές τις εκλογές τους αδιόριστους να ενισχύσουν την παράταξη, η οποία αποτελεί τη συνεπή ταξική δύναμη στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, για να ενισχυθούν οι αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ