ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φλόγα ψυχής στο Γοργοπόταμο

  Την 58η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας τίμησαν οι αντιστασιακοί την Κυριακή

Το πλήθος ήταν μεγάλο. Κίνησαν από πολλά μέρη της Ελλάδας, για να τιμήσουν την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Εκεί, στο ίδιο σημείο που πριν από 58 χρόνια έδωσαν το πρώτο αποφασιστικό πλήγμα στο χιτλεροφασισμό, μεταφέροντας στους λαούς της Ευρώπης μήνυμα αντίστασης και νίκης κατά των φασιστικών ορδών, οι αντιστασιακοί βρέθηκαν πάλι μαζί την περασμένη Κυριακή. Χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα με άσπρα μαλλιά, αλλά με καρδιά και ψυχή νεολαίας.

Το μήνυμα, σήμερα, είναι τόσο ξεκάθαρο, όπως και τότε: Συνεχίζουμε! Μαζί με τη νεολαία που έδωσε το δυναμικό της «παρών». Μαζί με την εργατική τάξη, που ήρθε από όλη την Ελλάδα. Μαζί με όλους τους απλούς ανθρώπους, που ήρθαν στο Γοργοπόταμο, στο ιστορικό αυτό σημείο, για να μάθουν και να πάρουν κουράγιο από αυτούς τους ανθρώπους, που είναι το ίδιο «νέοι», όπως και τότε, σαν να μην πέρασε ούτε μια στιγμή χρόνου από πάνω τους.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ. Για μια ακόμη φορά, αντήχησαν στις πλαγιές της Οίτης, στα φαράγγια του Γοργοπόταμου, όπως και τότε, η φωνή και το τραγούδι «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα, το δίκιο και τη Λευτεριά».

Αμέσως μετά, ο Βασ. Λιόγκαρης, λογοτέχνης, διάβασε ένα ποίημά του για το Γοργοπόταμο. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Βασ. Φυτσιλής, εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ: «Η Εθνική Αντίσταση, είπε, ούτε φυλακίζεται, ούτε μπαίνει στο αρχείο. Η Εθνική Αντίσταση είναι και σήμερα εδώ».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση, είχε μιλήσει ο Η. Γεωργόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδανικά της Αντίστασης και στην ανατίναξη της γέφυρας.

Τέλος, μίλησε και ο δήμαρχος του Δήμου Γοργοπόταμου Π. Σπαθούλας, ο οποίος και είπε ότι η δημοτική αρχή θα φροντίσει για να χτιστεί ένα μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον ηρωικό χώρο του Γοργοπόταμου. Μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε και ο Θ.Κατριβάνος, πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Πατάκης. Την ώρα που κατέθεσε το στεφάνι ο Γ. Πατάκης, η ατμόσφαιρα δονήθηκε απ' το σύνθημα: «Κάπα - Κάπα -Ε, το κόμμα σου λαέ». «Είναι μια ξεχωριστή μέρα, κυρίως λόγω της συμμετοχής και του παλμού. Διότι αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά της πατρίδας και αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό σήμερα έδωσαν όρκο τιμής ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα», είπε ο Γ. Πατάκης στο «Ρ».

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των Γερμανών για αντίποινα στην ανατίναξη της γέφυρας και η κατάθεση στεφανιών.

Εκ μέρους της ΚΝΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Γ. Οικονόμου, μέλος τους Νομαρχιακού Γραφείου Φθιώτιδας της ΚΝΕ.


Μήνυμα πάντα επίκαιρο

Δεν ήταν μόνον οι χιλιάδες των παλαίμαχων αντιστασιακών, που βρίσκονταν την περασμένη Κυριακή στην εκδήλωση των 58 ετών από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Δεν ήταν μόνο οι εργάτες ή οι αγρότες. Ηταν, κυρίως, ότι εκεί, βρισκόταν η νεολαία. Τα «εγγόνια» αυτών των ανθρώπων, που έδωσαν τη ζωή τους για μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη.

Και την Κυριακή οι νέοι, που βρέθηκαν εκεί, έδωσαν το δικό τους στίγμα. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα των "παππούδων" μας. Για μας, τέτοιες μέρες δεν αποτελούν επέτειο, αλλά αφορμή για ορμητήριο νέων αγώνων». Αυτά μας είπε ένας από τους νέους που ήταν εκεί.

Η αντίσταση στην αδικία πάντα φλογίζει τις ψυχές των νέων.

Και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι «τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε», όπως τόνισαν και οι ομιλητές.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οποιος ζήσει και όποιος πεθάνει...

Ετος 2001. Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για τη «βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της υγείας» έχει ψηφιστεί και τα νοσοκομεία της χώρας έχουν μετατραπεί ήδη σε ανώνυμες επιχειρήσεις. Οπως, δηλαδή, υπάρχουν εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ., έτσι και τα πάλαι ποτέ δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει «εταιρίες εμπορίας ασθενών» και πουλάνε τις υπηρεσίες τους «κας», με πιστωτικές κάρτες ή και σε έξι μηνιαίες δόσεις. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, τα θεραπευτήρια έχουν γίνει κάτι σαν τον ...«Κωτσόβολο» και τη «Σουζούκι εισαγωγική».

Με την εφαρμογή, άλλωστε, του νέου νόμου, η κυβέρνηση έχει πάψει να δίνει έστω και μια δραχμή στα νοσηλευτήρια και οι μάνατζερ που τα διοικούν, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα, μεταχειρίζονται κατά κόρον τη διαφήμιση, για να προσελκύσουν πελάτες. Ετσι, έξω από τον «Ευαγγελισμό» έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο διαφημιστικό ταμπλό, που δείχνει μια σκηνή χειρουργείου και ακολουθεί το σλόγκαν: «Είμαστε τα καλύτερα νυστέρια της χώρας. Σας αφαιρούμε τη χολή και το ...πορτοφόλι σας στο άψε σβήσε!».

Στο «Λαϊκό», εξάλλου, προσπαθούν να εξασφαλίσουν «πελάτες» με τις εξής προσφορές: «Αμυγδαλεκτομή» μόνο 100.000 δραχμές. «Κρεατάκια» 120.000. «Τυμπανοπλαστική» 200.000. «Στις δυο επεμβάσεις σας κάνουμε τζάμπα αφαίρεση του σκωληκοειδίτη!».

Λίγο πιο πέρα, στο «Γενικό Κρατικό» επικρατεί κατήφεια. Οι «δουλιές» δεν πάνε καλά και η «επιχείρηση» κινδυνεύει να βουλιάξει. Ο μάνατζερ του νοσοκομείου τραβάει τα μαλλιά του για το «κεσάτι» και για να σώσει το «μαγαζί» καλεί όλο το προσωπικό και συστήνει δραστική περικοπή των εξόδων. «Από αύριο, λέει αυστηρά, μόνο μακαρόνια και πατάτες μπλουμ στους ασθενείς. Τα σεντόνια, εξάλλου, θα αλλάζονται κάθε δεκαπέντε μέρες. Και οι γιατροί να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη χορήγηση φαρμάκων. Στα κρυολογήματα να συνιστούν χαμομήλι και βεντούζες, στους υπερτασικούς να βάζουν βδέλλες και μόνο σε πολύ σοβαρά περιστατικά να δίνουν ασπιρίνη»!

Απόγευμα σε νοσοκομείο, που λειτουργεί με το «πΕΣΥ» του Παπαδόπουλου ή το «πέσει», όπως το έχει ονομάσει ο κόσμος, εννοώντας ότι, αν δεν πέσει χρήμα, ψοφάς στο δρόμο! Ενας ηλικιωμένος εμφανίζεται στο «Σισμανόγλειο», μορφάζοντας από τον πόνο και ρωτάει το θυρωρό:

- Από πού πάνε, κύριε, στα επείγοντα;

- Από κει που είναι η μπάρα. Ρίξτε ένα πεντοχίλιαρο να ανοίξει η είσοδος και περάστε!

Τα «διόδια» ανοίγουν και ο ασθενής εμφανίζεται ενώπιον του εφημερεύοντα, που τον ρωτάει: «Τι αισθάνεστε, κύριε;».

- Ενα σφάχτη, γιατρέ μου.

- Χμ! Για καθίστε να σας εξετάσω.

- Τι συμβαίνει, γιατρέ, και ψηλαφάτε την τσέπη μου;

- Κάνω ένα πρόχειρο τσεκ - απ, σύμφωνα με το νέο σύστημα.

- Και τι βλέπετε, γιατρέ;

- Οτι έχετε χρυσή.

- Δηλαδή ίκτερο;

- Οχι, χριστιανέ μου. Χρυσή λίρα έχετε και αφού διαθέτετε παραδάκι, μη φοβόμαστε τίποτε. Σε δυο τρεις - μέρες, θα γίνετε περδίκι. Αλί σε κείνους που τους εξετάζουμε και βλέπουμε ότι έχουν αναιμία, αναιμικό πορτοφόλι, δηλαδή. Γι' αυτούς, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτοί για το πΕΣΥ είναι καταδικασμένοι σαν να πάσχουν από «ανίατο» νόσημα. Αυτούς το σύστημα του Αλέκου τούς έχει ξεγράψει...

Ετος 2001. Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την υγεία έχει γίνει νόμος, δείχνοντας το κτηνώδες πρόσωπο ενός συστήματος, που βασίζεται στη «φιλοσοφία» του «όποιος ζήσει κι όποιος πεθάνει». Κάθε μέρα που περνά, αυτή η «φιλοσοφία» γίνεται όλο και πιο σκληρή για το λαό. Του επιβάλλουν μεσαιωνικούς νόμους στις εργασιακές σχέσεις, του ανεβάζουν σε εξοντωτικό επίπεδο τα όρια συνταξιοδότησης και, αν τυχόν αρρωστήσει, θα είναι υποχρεωμένος στο εξής να προσέρχεται στο νοσοκομείο, όχι με το βιβλιάριο ασθενείας, αλλά με το ...τραπεζικό βιβλιάριο (αν έχει). Αυτό το σύστημα, που σκληραίνει όλο και πιο πολύ, είναι άρρωστο βαριά και χρειάζεται οπωσδήποτε «χειρουργική» επέμβαση από το λαό. Αυτό το σύστημα πρέπει κάποτε να πΕΣΥ(ει)!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ