ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Νέα επιχείρηση παραπλάνησης στήνεται με αφορμή τη δεύτερη, προσωρινή, απόσυρση σχετικής τροπολογίας

Ετοιμη να τα δώσει όλα στη μεγαλοεργοδοσία είναι η κυβέρνηση, διαλύοντας Ταμεία και Ασφάλιση, επιβάλλοντας στους εργάτες μια ζωή - σκλαβιά (φωτ. από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια)
Ετοιμη να τα δώσει όλα στη μεγαλοεργοδοσία είναι η κυβέρνηση, διαλύοντας Ταμεία και Ασφάλιση, επιβάλλοντας στους εργάτες μια ζωή - σκλαβιά (φωτ. από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια)
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση κατά 5% στο λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θετικότερο πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, επανέλαβε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Με την ψήφο των κομμάτων της συγκυβέρνησης ψηφίστηκαν οι νέες χαριστικές ρυθμίσεις χρεών (σύμφωνα με το σχέδιο εξασφάλιζαν εκπτώσεις μέχρι και 100%) για τις επιχειρήσεις που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτές τις ρυθμίσεις, όπως λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα επέλθει απώλεια εσόδων που δεν μπορεί να υπολογιστεί αφού εξαρτάται από τον αριθμό των οφελειτών που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

Την αφοσίωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα ό,τι απαιτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν μπορεί να επισκιάσει η δεύτερη, προσωρινή απόσυρση της διάταξης που καταργούσε τις εργοδοτικές εισφορές στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας οι οποίοι έχουν καταργηθεί.

Για την ψήφιση της τροπολογίας είχε υποβληθεί ονομαστική ψηφοφορία ενώ επιφυλάξεις εμφανίστηκαν να εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ενδεικτικό της πρόκλησης είναι ότι εάν εφαρμόζονταν η ρύθμιση θα χαρίζονταν στους εργοδότες 247 εκατομμύρια ευρώ όπως ανέφερε στην έκθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο Ι. Βρούτσης ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρόκειται να επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο οι παροχές που έδιναν ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία αναφέροντας ότι ορισμένες μόνο δράσεις, όπως τα θέατρα και ο κοινωνικός τουρισμός θα γίνονται μέσω του ΟΑΕΔ και όχι στο εύρος που είχαν στο παρελθόν. Ανακοίνωσε δε ότι οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του ΙΚΑ είναι πάνω από 20.000.

Αντίθετο στη λογική του «κόστους» το ΚΚΕ

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, που καταψήφισε στο σύνολό της τη ρύθμιση, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός για το μισθολογικό κόστος, ότι η έννοια του μισθολογικού κόστους δεν είναι αφηρημένη αφού ο περιορισμός του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους συνεπάγεται σοβαρές και αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και υπογράμμισε:

«Αυτό που κάνει όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες είναι να περιφέρουν αυτήν την έννοια του μη μισθολογικού κόστους στα ΜΜΕ με έναν τέτοιο τρόπο που αποπροσανατολίζουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα η οποία περιορίζει δικαιώματα εργαζομένων, εισοδήματα και παροχές και αντίθετα δίνει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα με το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή τη λογική».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κόντρα στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Η επιχείρηση κατάργησης της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού, στην ουσία κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία συνοδεύεται από την κατάργηση του 5ημερου, την κατάργηση του 8ωρου, τη σταδιακή κατάργηση των αποζημιώσεων απόλυσης, συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον της εργατικής τάξης. Είναι διαδικασία της συμπίεσης της τιμής και της αξίας της εργατικής δύναμης, για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ζωή των εργατικών και λαϊκών μαζών θα έχουν χαρακτηριστικά ολοκαυτώματος.

Από αυτό το δρόμο περνάει η διέξοδος του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να διασφαλίσει τους όρους για τη μέγιστη δυνατή ανάκαμψη των κερδών του την περίοδο της αναιμικής και σύντομης καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει. Η επίπτωση των αλλαγών στην ΕΓΣΣΕ και της μείωσης που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο ΙΙ δεν αφορούσε, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μόνον όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης, των υπαλλήλων, των άνεργων και των συνταξιούχων.

***

Οι λόγοι είναι οι εξής:

α) Ολες οι διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ, πραγματοποιούνται με οδηγό την ΕΓΣΣΕ. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι «προτάσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών στις διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ και των επιχειρησιακών αφορούν μειώσεις που κυμαίνονται στην πλειοψηφία των κλάδων από 10% - 30%. Διόλου τυχαίο δεν είναι επίσης ότι μετά την ψήφιση του 4046/2012 (Μνημόνιο ΙΙ), οπότε και μειώθηκε ο κατώτερος μισθός του 2011 κατά 22% και για νέους έως 25 ετών κατά 32%, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην κυριολεξία ξεσάλωσαν, επιβάλλοντας μειώσεις μισθών σε όλους τους κλάδους.

β) Σε μεγάλους κλάδους εργαζομένων, όπως των Οικοδόμων που αλλάζουν κατά κανόνα διαρκώς εργοδότη και έχει λήξει η μετενέργεια, οι μεγαλοκατασκευαστές δεν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις της ΣΣΕ εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες που εμποδίζουν το εργατικό κίνημα να δώσει την πρέπουσα απάντηση σε αυτή την επίθεση, επιδιώκοντας να ισχύσει καθολικά ο μισθός των 586 ευρώ μεικτά και 511 μεικτά για νέους μέχρι 25 ετών.

γ) Από το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται και το ύψος των επιδομάτων, όπως της ανεργίας, τα ειδικά εποχικά κ.ά., που το Μνημόνιο ΙΙ τα μείωσε κατά 22%.

δ) Από το ύψος του κατώτερου ημερομισθίου επηρεάζεται και το σύνολο των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 9/8/12: «Δεν μπορεί να υπάρχουν μισθοί 586 ευρώ και συντάξεις 1.400 ευρώ»...

***

Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι τέτοιες που επιβάλλουν την παράκαμψη πλέον και της εργοδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ από τις διαπραγματεύσεις του κατώτερου μισθού, οι οποίες φυσικά και όλα τα προηγούμενα χρόνια απέκλιναν από τις σύγχρονες ανάγκες.

Η όποια αγωνία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για τον έμμεσο αποκλεισμό του από τις διαπραγματεύσεις συνδέεται με την απώλεια του ρόλου του σαν ο βασικός διαπραγματευτής της εργατικής δύναμης, άρα και μεγάλες απώλειες των ερεισμάτων του στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις βαρύγδουπες «αντιμνημονιακές» του καταγγελίες για τη σταδιακή κατάργηση των ΣΣΕ, για τις παρεμβάσεις στον κατώτερο μισθό, με τις θέσεις του έχει συμβάλλει στην προετοιμασία του εδάφους γι' αυτήν την πολιτική.

Συγκεκριμένα, το 2004 είχε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για την καθιέρωση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Απαιτούσε κατ' ουσία την επιβολή από την κυβέρνηση του «κοινωνικού μισθού», όπως τον ονόμαζε, κάτω και από τα επίσημα (αυτά που παρουσιάζει η αστική τάξη) όρια της φτώχειας. Αυτή η αντεργατική πρόταση νόμου, παρά τις φιοριτούρες (πάλη για πλήρη απασχόληση, αξιοπρεπείς μισθούς κλπ.) προωθούσε την παγίωση της πολιτικής λιτότητας. Οπως πάντοτε έτσι και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά προσηλωμένος στην ευρωενωσιακή στρατηγική, ασκεί κριτική στις αντιδραστικές αλλαγές στο πεδίο των Συλλογικών Συμβάσεων με την επίκληση της «καταστρατήγησης των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου», δηλαδή του πλαισίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Στρατηγικής της Λισαβόνας, της Ευρώπης 2020, όλων δηλαδή των ευρωενωσιακών στρατηγικών που διακηρυγμένο στόχο έχουν να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα, για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

***

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δε χωρά καμιά αναμονή και εφησυχασμός. Η επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ θα είναι ανελέητη. Η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ συνιστά ζήτημα καταλυτικής σημασίας για το κεφάλαιο για να διαμορφώσει ένα μισθολογικό - εργασιακό τοπίο που θα στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα ωρομίσθια, στα ωράρια λάστιχο σε μισθούς που θα κινούνται γύρω από τα 250 - 300 ευρώ.

Η εργατική τάξη, με ηγέτη την πρωτοπορία της, πρέπει τώρα να απελευθερώσει την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα της για να αναχαιτίσει το νέο αντιλαϊκό τσουνάμι στέλνοντας στα αζήτητα τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, τους οπορτουνιστές και συνολικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Για να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ, για να πετύχει ικανοποιητικές αυξήσεις που θα φρενάρουν την εισοδηματική της κατρακύλα, για να μην περάσει η κατάργηση του 5ήμερου και 8ωρου. Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων 20 ετών. Η πάλη αυτή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και εξ αντικειμένου μπορεί να γίνει σημείο καμπής για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.


Κώστας ΖΙΩΓΑΣ
μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά


ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Σημαντική ανταπόκριση με υπογραφές και δηλώσεις

Χιλιάδες επισκέψεις από τις πρώτες κιόλας μέρες στην ιστοσελίδα «katargisimnimonion.kke.gr» ή «km.kke.gr»

Σημαντική είναι η ανταπόκριση του κόσμου από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε η ηλεκτρονική σελίδα συλλογής υπογραφών για τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση Μνημονίων και Δανειακών Συμβάσεων. Από την πρώτη κιόλας μέρα πλατύ φάσμα του λαού - εργαζόμενοι, άνεργοι, μεσαίοι, διανοούμενοι - στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία.

Ευχαριστούμε τον κόσμο που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και επιλέγει να στηρίξει και με αυτόν τον τρόπο την πρόταση νόμου, την προσπάθεια να γίνει αίτημα του μαζικού λαϊκού και εργατικού κινήματος η κατάργηση μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων.

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας της σελίδας συλλογής υπογραφών και αποφάσεων μαζικών φορέων συμβάλλουν να επιστρέψει η αισιοδοξία για τη νίκη του λαού. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, όλους εκείνους και εκείνες που θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στα νέα ολέθρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ, να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ υπογράφοντας στη σελίδα «katargisimnimonion.kke.gr» ή «km.kke.gr». Ολοι να διευρύνουμε με κάθε τρόπο αυτήν την πρωτοβουλία. Να γίνει αίτημα παλλαϊκό, μια φωνή του λαού απέναντι στον όλεθρο που έχει χαράξει η άρχουσα τάξη.

Μεγαλώνει η λίστα

Στο μεταξύ, νέες υπογραφές και αποφάσεις μαζικών φορέων του κινήματος προστίθενται στο κείμενο στήριξης της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων, των Δανειακών Συμβάσεων, του Μεσοπρόθεσμου και των Εφαρμοστικών. Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι:

  • Δημήτρης Ζερβουδάκης, τραγουδοποιός.
  • Νίκος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
  • Σταύρος Κανσίζογλου, πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» στο Πλατύ Ημαθίας.
  • Αλέκος Τσουραλάκης, πρόεδρος Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας.

Αποφάσεις στήριξης έχουν πάρει ακόμα: Οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στις ΔΟΥ Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυθήρων, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, τα Δημοτικά Συμβούλια Κορίνθου, Συκιωνίων (Κιάτου), Βέλλου - Βόχας, οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νοσηλευτικής, Μαθηματικού, Τοπογράφων, Νομικής στην Αθήνα, με ψήφισμα των Γενικών τους Συνελεύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ