ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού με θύματα τα παιδιά

Στις πρώτες θέσεις στην παιδική φτώχεια η Ελλάδα

Μικρά παιδιά στο κέντρο της Αθήνας προσπαθώντας να εξασφαλίσουν λίγη τροφή

Eurokinissi

Μικρά παιδιά στο κέντρο της Αθήνας προσπαθώντας να εξασφαλίσουν λίγη τροφή
ΓΕΝΕΥΗ.-- Θύματα της φτώχειας και των μεγάλων κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί ο καπιταλισμός σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να πέφτουν εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά, που ταλανίζονται από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, επισημαίνουν στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού» και την αυριανή «Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

Οπως σημειώνεται σε όλες τις τελευταίες εκθέσεις του διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ για τα Παιδιά, ο υποσιτισμός, αλλά και εύκολα ιάσιμες ασθένειες όπως η πνευμονία και η διάρροια είναι υπεύθυνες για το 1/3 των θανάτων παιδιών έως πέντε ετών. Ομως ακόμη και εάν καταφέρουν να επιβιώσουν από τον εφιάλτη της πείνας και να μεγαλώσουν, θα ταλαιπωρούνται στο υπόλοιπο της ζωής τους από αδύναμη υγεία και μειωμένες νοητικές και σωματικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και να βρουν στο μέλλον δουλειά που να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα. Πάνω από μισό δισ. παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν σε οικογένειες με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

Καθώς η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση διευρύνεται, η φτώχεια πέρα από τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής πλήττει τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, όπου αυξάνει ολοένα και περισσότερο η στρατιά ανέργων, αστέγων.

Από τον κλοιό της φτώχειας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής επιτροπής της Γιούνισεφ τον περασμένο Απρίλη, πάνω από 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είχε επίσης γνωστοποιηθεί πως το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών στην Ελλάδα διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αδυναμία θέρμανσης και ελλείψεις βασικών αγαθών. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια αναμένεται να διογκωθούν κι άλλο καθώς παραμένει σε εξέλιξη η επέλαση του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προϋπολογισμός λιτότητας και κινητοποιήσεις

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 αναμενόταν να παρουσιάσει χτες το βράδυ εν μέσω λαϊκών διαμαρτυριών η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπου προβλέπονται μεγάλες φορολογικές αυξήσεις και άλλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και απολύσεις εργαζομένων του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ είχε ήδη προϊδεάσει τους Πορτογάλους πως επρόκειτο για «τεράστιες» φορολογικές αυξήσεις. Προηγούμενα, είχε ανακοινώσει πως θα υπάρξει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος, ενώ παράλληλα θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2011. Θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης για την ακίνητη ιδιοκτησία, ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, ειδικός φόρος για τα τσιγάρα, καθώς και μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε πέντε από 8 που ήταν έως σήμερα. Για να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, υποστήριξε πως θα υπάρξει αύξηση φόρων επί του κεφαλαίου, καθώς και χρηματοοικονομικών συναλλαγών στη χώρα, κ.ά. Στο μεταξύ, το μικρότερο κόμμα «Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο», που στηρίζει την κυβέρνηση, έχει αφήσει να εννοηθεί πως η συμφωνία του δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Διαδήλωση κατά της ανεργίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από χιλιάδες Πορτογάλους που πορεύτηκαν προς το κοινοβούλιο της χώρας, καθώς η επίσημη ανεργία στη χώρα φτάνει το 15% - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, και προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο το 2013. Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για τη γενική απεργία που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGTP) για τις 14 Νοέμβρη κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο για την εξασφάλιση των υπερκερδών του κεφαλαίου σε βάρος φυσικά του λαού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Εβδομάδα αγώνα» για τη δημόσια Παιδεία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ισπανίας το περασμένο Σάββατο διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για να διασφαλίσει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο.

Από χτες, σε ολόκληρη την Ισπανία, ξεκίνησε «εβδομάδα αγώνα» για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ενωση Φοιτητών και η Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονέων. Μια σειρά διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις έχουν διοργανωθεί γι' αυτή τη βδομάδα τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, ενώ οι φοιτητές και οι γονείς απεύθυναν κάλεσμα για «αλληλεγγύη της κοινωνίας» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις αυτές ανακοίνωσαν και συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση, σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει προχωρήσει στη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για την Παιδεία, κατά 21% και 14% για το 2012 και 2013, αντίστοιχα.

ΧΙΛΗ
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους ιθαγενείς «Μαπούτσε»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Η «υπόθεση του αγώνα» των ιθαγενών Μαπούτσε μεταφέρθηκε χτες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο με τη συγκέντρωση και «μεγάλη πορεία» των ιθαγένικων οργανώσεων, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των ιθαγενών Μαπούτσε και τους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Πλάσα Ιτάλια, ενώ διέσχισε το κέντρο του Σαντιάγο και κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου απαίτησε την αναθεώρηση των ποινών των τεσσάρων αγωνιστών που ήδη διανύουν την 51η μέρα απεργίας πείνας, αλλά και να ανακαλέσει την απόφαση των Αρχών για την αναγκαστική σίτισή τους. Οι τέσσερις αγωνιστές, Ερικ Μοντόγια, Ροδρίγο Μοντόγια, Παουλίνο Λεβιπάν και Ντανέλ Λεβινάο έχουν καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού και οπλοκατοχή, ενώ από την προηγούμενη βδομάδα, εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας τους έχουν μεταφερθεί από τις φυλακές Ανγκόλ σε νοσοκομείο της Κονσεπσιόν.

Στο μεταξύ, πέντε ακόμη αγωνιστές Μαπούτσε - πολιτικοί κρατούμενοι - ξεκίνησαν νέα απεργία πείνας σε φυλακές του Τεμούκο - στις 2/10 - και απαιτούν τη μεταφορά τους στις φυλακές Ανγκόλ καθώς και να σταματήσει η απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά των φυλάκων προς τις οικογένειες και τους συντρόφους τους, που τους επισκέπτονται.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη γίνει στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2011 και αποδεικνύοντας τις επιδιώξεις των κατοχικών δυνάμεων, να ελέγξουν πλήρως τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, χρησιμοποιώντας τόσο αφγανικά όσο και ξένα κεφάλαια. Παράλληλα συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα χθες τρία παιδιά να χάσουν τη ζωή τους την ώρα που έψαχναν ξύλα στον τόπο της επίθεσης που είχε υποτίθεται στόχο «Ταλιμπάν που τοποθετούσαν νάρκες».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τη συγχώνευση της Opel με τις Peugeot/Citroen εξετάζουν οι μητρικές εταιρείες, η αμερικανική General Motors και η γαλλική PSA. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συγχώνευση αυτή θα είναι καταλυτική για όλη την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Συμβόλαια εκμετάλλευσης διάρκειας 30 ετών οκτώ υπεράκτιων οικοπέδων υπέγραψε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης με τις βρετανικές εταιρείες BG Group, BP plc, την ιρλανδική Tullow Oil και τη γαλλική Total με αντάλλαγμα επενδύσεις ύψους1,56 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο Ερτζάν στην κατεχόμενη Κύπρο προς την Τεχεράνη, πραγματοποίησε αεροπλάνο της εταιρείας Atlas Jet, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, παραβιάζοντας την απαγόρευση διεθνών πτήσεων, μεταφέροντας Ιρανούς τουρίστες.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι υποψήφιοι του κόμματος «Ενωμένης Ρωσίας» του Βλαντιμίρ Πούτιν αναδείχθηκαν νικητές στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή σε 77 περιφέρειες - σε σύνολο 83 στη χώρα - και που εκλέχθηκαν με άμεση ψηφοφορία για πρώτη φορά από το 2005, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής. Ωστόσο, η ρωσική «Golos» κατήγγειλε πως υπήρξαν περισσότερες από χίλιες παρατυπίες που επισημάνθηκαν από τους παρατηρητές της ή από χρήστες του διαδικτύου. Για σοβαρές παρατυπίες έκανε λόγο και ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας Γ. Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξή του στο «Ιντερφάξ».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εκπρόσωπος του Συνδικάτου Νοτιοαφρικανών Δημοσίων Υπαλλήλων ανακοίνωσε χτες ότι τα περίπου 200.000 μέλη του σε εκατοντάδες δήμους της Ν. Αφρικής ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πενιχρές αμοιβές τους αλλά και τη μάστιγα της διαφθοράς που πλήττει θεσμούς εκτελεστικής εξουσίας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το Νόμπελ Οικονομίας 2012 κέρδισαν χτες οι Αμερικανοί Αλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για τα δικαιώματα των παιδιών

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση - γιορτή με επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών το Σάββατο 20 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι εργαζομένων και φορέων, ενώ τα παιδιά που συμμετείχαν στην κατασκήνωση των «Φίλων του Κόσμου» στη βόρεια Γαλλία κατόπιν συνεργασίας της ΕΕΔΔΑ με τη Λαϊκή Μέριμνα Γαλλίας θα μεταφέρουν την εμπειρία τους σε θέματα αλληλεγγύης με περισσότερα από 180 παιδιά από 20 χώρες. Σημειώνεται πως συμμετείχαν στην κατασκήνωση 4 παιδιά (1 από τους ηρωικούς απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», 1 από μεταναστευτική κοινότητα και 2 από το Δ. Πετρούπολης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ