ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο»

Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7.30 μ.μ., η μεγάλη έκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Δέκα μέρες, από σήμερα μέχρι και τις 28/10, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, φωτογράφοι, μαζί με τη μουσική, το θέατρο, με κινηματογράφο, με καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων, δίνουν το δικό τους στίγμα αγωνιστικής ταξικής αλληλεγγύης. Στήνουν το δικό τους μέτωπο καλώντας σε αγωνιστικό συναγερμό τους μαθητές, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, να συναντηθούν μαζί με το σύνθημα: Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του.

Για έκτη χρονιά η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μαζί με τα συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος διοργανώνουν την έκθεση εικαστικών «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο», που γίνεται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με τη συμμετοχή να έχει ξεπεράσει τους 250 καλλιτέχνες.

Στο Πέραμα, η Τέχνη προσπαθεί να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο. Να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, στάση και δράση. Σε αυτήν την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι συντονίζουν το βήμα τους. Η Τέχνη επιχειρεί να γίνει συναγωνιστής των εργαζομένων. Οπλίζεται η ίδια. Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο ίδιο έργο αγωνιστές.

Οργανωτές: Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων. Με την υποστήριξη: Της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος, της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας, της Επιτροπής Ανέργων Νίκαιας, της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: Σήμερα: 7.00 εγκαίνια. Μουσικό πρόγραμμα με τους: Κώστα Εγγλέζο, Ερση Φτούλη και Σύλβια Καπερνάρου. Αύριο, 6.30 μ.μ. Συζήτηση: «Η αλληλεγγύη όπλο της εργατικής τάξης στην πάλη γα την κοινωνική απελευθέρωση. Το παράδειγμα της Ελληνικής Χαλυβουργίας». 8.30 μ.μ. Θεατρική παράσταση: «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», από την «Αγνωστη Ιστορία του Εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (Θεατρική Ομάδα εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών). Κυριακή 8.00 Συναυλία: «Ενα τραγούδι για τους ανέργους»: Bαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Λάρδης, Στέφανος Ψαραδάκος, Γρηγόρης Νικολόπουλος.

Εργαστήρια για παιδιά: αύριο 11.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.: Ζωγραφική/κατασκευές/θεατρικό παιγνίδι. Κυριακή 11.00 π.μ. - 1.00μ.μ.: Βιβλιοδεσία, ζωγραφική/κατασκευές/θεατρικό παιγνίδι.

Λεωφορεία για την Εκθεση (κάνουν τέρμα στην Πύλη της Ζώνης Περάματος): Από Ομόνοια (Μενάνδρου): το Β18 και το Γ18. Από Πειραιά (σταθ. Ηλεκτρικού): το 843.

Περί άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

«Εθνική Επιστημονική Επιτροπή» για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (2003) θα συστήσει το ΥΠΠΟ.

Τα συμβαλλόμενα κράτη «κατοχυρώνουν ως "εθνικές" και αναδεικνύουν διεθνώς πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές - καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και τους πολιτιστικούς χώρους που συνδέονται με αυτές - και τις οποίες οι κοινότητες, οι ομάδες, τα άτομα αναγνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, έθιμα, τελετουργίες, τις εορταστικές εκδηλώσεις τους, τις παραδοσιακές τεχνικές τους, τις προφορικές παραδόσεις συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας ως φορέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τους ιδιωματισμούς τους». Επίσης «υιοθετούν γενικές πολιτικές» για «την αξιοποίηση της λειτουργίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινωνία και την ενσωμάτωση της προστασίας της κληρονομιάς αυτής σε διαρθρωτικά προγράμματα» και «λαμβάνουν μέτρα διαφύλαξης για διασφάλιση της βιωσιμότητας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων της ταυτότητας, καταγραφής, έρευνας, διατήρησης, εμπλουτισμού, μετάδοσης και αναζωογόνησης των διάφορων παραμέτρων μιας τέτοιας κληρονομιάς».

Τα παραπάνω προωθούν το στόχο του κεφαλαίου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Ετσι, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, υποκείμενη στις αγοραίες βλέψεις του καπιταλισμού εμπορευματοποιείται μέσω ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδρυση ιδιωτικών, θεματικών μουσείων, ή με άμεση υπαγωγή του πολιτισμού στα προγράμματα τουριστικοποίησης, προς όφελος του κεφαλαίου.

Πρεμιέρα με τον «Πούντιλα»

Ο λόγος του Μπρεχτ παραμένει «φωνή» του σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς. Γιατί συνέδεσε πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης. Το έργο του «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» ανεβαίνει σήμερα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Ο Μπρεχτ, εμπνεόμενος από τα παλιά λαϊκά έπη, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, γεμάτο μουσική και χρώματα, αναδεικνύει τις σχέσεις και διαφορές της ταξικής κοινωνίας, τοποθετώντας τη δράση του έργου στην ύπαιθρο της Φινλανδίας. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο μεγαλογαιοκτήμονας Γιόχαν Πούντιλα, ένα «θηρίο προϊστορικό», που, χρησιμοποιώντας την πονηριά και το μεθύσι του, τη δήθεν «αθωότητά» του και την ωμή χυδαιότητα, εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις, αποκαλύπτοντας την άβυσσο που χωρίζει τους εκμεταλλευτές της από την εργατική τάξη. Ο σοφέρ του ο Μάττι, ένας απόλυτα ελεγχόμενος, πιστός, ιδανικός υπηρέτης, με την αφύπνιση και την παραίτησή του δείχνει το δρόμο για την επαναστατική ταξική σύγκρουση.

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Μουσική σύνθεση: Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκις. Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη. Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Γιάννης Γούνας κ.ά. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

Συναυλιακός κύκλος «Μπετόβεν»

Με μια νεανικά ορμητική συναυλία της σήμερα (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αρχίζει τον κύκλο συναυλιών «Μπετόβεν», με την «Πρώτη Συμφωνία» και τη μεγαλειώδη «Τρίτη Συμφωνία» («Ηρωική»). Ο Βασίλης Χριστόπουλος θα διευθύνει αυτή και τις άλλες τέσσερις συναυλίες του κύκλου που θα συνεχιστεί μέχρι τις 31/5/2013 και θα περιλάβει και τις εννέα συμφωνίες του μεγάλου μουσουργού.

Η «Συμφωνία αρ. 1» πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2/4/1800 στο βιεννέζικο «Burg theater». Η πρωτοτυπία της προκάλεσε επιφυλάξεις, αλλά και θαυμασμό. Μεγαλόπνοη η «Ηρωική» αποτελεί σταθμό στην ιστορία και εξέλιξη της συμφωνικής μουσικής. Ο Μπετόβεν άρχισε να τη γράφει το 1803, προς τιμήν του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως εκφραστή της Γαλλικής Επανάστασης. Ομως, το 1804, ο Ναπολέων, προδίδοντας τα επαναστατικά ιδεώδη, στέφθηκε αυτοκράτορας και ο Μπετόβεν έξαλλος με τη διάψευση των προσδοκιών του έσκισε από τη χειρόγραφη παρτιτούρα την αφιέρωση.

Εισιτήρια 20, 15, 10, 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ).

ΣΗΜΕΡΑ, στις 26/10 και στις 13/11 (8 μ.μ.) στο «Αthenaeum» θα φιλοξενηθεί η μουσική παράσταση «Μικρές Μουσικές Αμαρτίες», με τους Παναγιώτη Πετράκη (φωνή) και τις Χριστίνα Παντελή και Ελενα Χριστοδούλου (πιάνο). Ο πολυδιάστατος ερμηνευτής Παναγιώτης Πετράκης μας ταξιδεύει με τη φωνή του, σε διάσημα μουσικά θέματα κλασικών συνθετών, σε ελληνικά λαϊκά και έντεχνα, σε τζαζ και έθνικ τραγούδια.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Εθνικής Αμύνης 27) σήμερα (8μμ) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον πολύ σημαντικό Εδεσσαίο ποιητή Μάρκο Μέσκο. Για το έργο του θα μιλήσουν η Ιωάννα Ναούμ και ο Μιχάλης Μπακογιάννης. Ποιήματά του θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Κολοβός.

ΣΤΗΝ «ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ» θα παρουσιαστούν 21 παράλληλες φωτογραφικές εκθέσεις καλλιτεχνών από 28 χώρες, από 19/10- 4/11. Δευτέρα - Παρασκευή 5-10 μ.μ., Κυριακή 12 μ. - 10 μ.μ.

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (19 - 21/10, 9 μ.μ.) στο «Bios» θα παιχθεί η παράσταση «Μίλτος Σαχτούρης, Το βαπόρι». Πρόκειται για 70λεπτη οπτικοακουστική περφόρμανς, βασισμένη σε ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη, με βίντεο, εικόνες και πρωτότυπη μουσική των «Lost Bodies» (Θάνος Κόης, Αντώνης Παπασπύρου). Ερμηνεία: Ολια Λαζαρίδου, Θάνος Κόης, Αντώνης Παπασπύρου. Η περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλη στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Εισιτήριο: 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ