ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Εκτακτη συνέλευση για τις εξελίξεις

Σε πάλη για καμία απόλυση και πλήρη - σταθερή εργασία κάλεσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ

Οι εξελίξεις που φέρνουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των εργαζομένων στο κλαδικό συνδικάτο (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Οι εξελίξεις που φέρνουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των εργαζομένων στο κλαδικό συνδικάτο (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχώρησαν πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας με την «ΑLPHA».

Στη μαζική συνέλευση των εργαζομένων οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ αναλύοντας τους στόχους που εξυπηρετεί η συγχώνευση των Τραπεζών ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ταξική ενότητα των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σε κοινή ανακοίνωση της παράταξης σε Εμπορική και ALPHA, «όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος νοικιασμένος ή μόνιμος, από την τράπεζα ή τις θυγατρικές. Να υπερασπιστούμε τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, τους μισθούς μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε την προς τα πάνω εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων. Σε αυτή την ενότητα δε χωράνε οι συνδικαλιστές που τόσα χρόνια βοήθησαν - εξυπηρέτησαν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας».

Κλίμα συμβιβασμού, αναμονής και πλήθος αυταπατών επιχείρησαν να σπείρουν στη συνέλευση οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του συλλόγου των εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην Τράπεζα. Χαρακτηριστικές στιγμές των τοποθετήσεών τους ήταν ότι για αυτήν την εξέλιξη ευθύνεται η διοίκηση της Τράπεζας και η «ανικανότητα» των διοικούντων να πάρουν σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις. Οταν μάλιστα, όπως τόνισαν, ο σύλλογος προσπάθησε πολλές φορές να «πείσει» τη διοίκηση για σωστές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προσπαθώντας παράλληλα να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα συμφέροντά τους είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά των τραπεζιτών. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται άλλωστε και το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες και στους δύο συλλόγους υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων όπως ακριβώς ήθελαν οι εργοδότες.

Στην πεπατημένη της διαχειριστικής λογικής και των αυταπατών κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για Τράπεζες στο δημόσιο και υπό εργατικό έλεγχο, χωρίς βέβαια να εξηγήσει πώς κάτι τέτοιο μπορεί να το φέρει εις πέρας ένα κράτος που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ στις δυο τράπεζες και ειπώθηκε και στη συνέλευση, η συγχώνευση των δύο τραπεζών έχει την ευλογία της ΕΕ, της τρόικας και της συγκυβέρνησης και γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των δύο τραπεζών. Για να βγάλουν οι μέτοχοι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Το κόστος της συγχώνευσης θα επιχειρήσουν να το φορτώσουν στους εργαζόμενους. Ηδη σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι από τη συγχώνευση, επιδιώκουν όφελος - κέρδος 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Παραδίδεται στον «εθελοντισμό» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Μέσω του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και άλλων επιστημονικών φορέων σε πάνω από 130 δήμους της χώρας

Στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό αναθέτει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας τα εξειδικευμένα ιατρικά τεστ για την πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών στον παιδικό πληθυσμό περισσότερων από 130 δήμων της χώρας. Το σχετικό πρόγραμμα «Πρόληψης και Ελέγχου ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων» ανήκει στο διαδημοτικό Δίκτυο, στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ο έλεγχος των παιδιών (από 2 μηνών έως 6 χρόνων) θα γίνεται από εξουσιοδοτημένους επιστήμονες με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver 2 (σειρά εξετάσεων που εντοπίζει τα σχετικά προβλήματα).

Στους παραπάνω φορείς θα απευθύνονται για τη σχετική πιστοποίηση όσοι ιδιώτες γιατροί και άλλοι σχετικοί επιστήμονες επιθυμούν να αυξήσουν την πελατεία στα ιατρεία τους, ενώ το κόστος της πιστοποίησης - ανέρχεται στα 600 ευρώ - θα το επωμίζεται ο κάθε ιδιώτης. Ως «αντάλλαγμα» για την πιστοποίηση, θα προσφέρει μερικές ώρες κάθε μήνα εθελοντική εξέταση σε παιδιά του δήμου που ανήκει. Ωστόσο, τίποτα δεν δεσμεύει τον ιδιώτη επιστήμονα ως προς την εθελοντική του προσφορά και τη διάρκειά της. Το όφελος γι' αυτόν θα είναι να κερδίσει επιπλέον πελατεία. Την ίδια στιγμή, η αντιμετώπιση της όποιας διαταραχής διαπιστώνεται θα προσκρούει στην απουσία των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μόνο το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Επιπλέον, ο δωρεάν έλεγχος θα παρέχεται σε κάθε δήμο με κοινωνικά κριτήρια και δεν θα αφορά το σύνολο του παιδικού πληθυσμού.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα δίνει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της παραπέρα εκπαίδευσης των επιστημόνων όσο και της πρόληψη της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η διάγνωση γίνεται δωρεάν, το πρόγραμμα δε διασφαλίζει τη σταθερότητα και τον προγραμματισμό που απαιτείται. Να σημειωθεί πως ο προληπτικός έλεγχος της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών είναι πολύ σημαντικός, αφού διαγιγνώσκονται διαταραχές όπως ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, δυσκολία στην αντίληψη, δυσλεξία, φωνολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές, στη βάδιση, στη σύλληψη κ.ά. Στις ηλικίες 2 μηνών - 6 ετών αυτές οι διαταραχές μπορούν να διορθωθούν, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργούν αύριο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες, αντιδρώντας στην ένταξη του Ταμείου τους ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση για την απεργία πάρθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ.

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της παράταξης «Αγωνιστικό Μέτωπο» (στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ) υπογράμμισαν ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η υποβάθμιση των παροχών Υγείας και η εμπορευματοποίησή τους, στρατηγική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη η διέξοδος, υπογράμμισαν, δεν βρίσκεται στην ίδρυση επαγγελματικού Ταμείου (όπως προωθεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία), αλλά στην ανάπτυξη και κλιμάκωση του αγώνα σε κλαδικό επίπεδο και όχι τμηματικά. Αγώνας που πρέπει να στοχεύει συνολικά ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, με αίτημα τις αναβαθμισμένες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας για όλους.

Αλλωστε, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του «Αγωνιστικού Μετώπου», η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι ο δρόμος της διεκδίκησης αιτημάτων που διασπούν τον κλάδο και σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί με εξαιρέσεις και διάφορα νομικά τερτίπια να «γλιτώσουμε» οδηγεί τελικά σε πισωγύρισμα και χειροτέρευση. Ο αγώνας για τα ζητήματα της Υγείας, τέλος, κατέληξαν, πρέπει να συντονιστεί με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη ενάντια στην προωθούμενη πολιτική που την τσακίζει.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Εκτακτη γενική συνέλευση, πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι εφημεριδοπώλες και υπάλληλοι πρακτορείων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνδέσμων Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας και Πειραιά.

Τη συνέλευση απασχόλησαν τα οξυμένα προβλήματα που γεννούν οι περικοπές των συντάξεων, των δώρων και επιδομάτων κλπ, η φοροληστεία, τα απανωτά χαράτσια, η ακρίβεια... Μπήκε επιτακτικά το ζήτημα της κλιμάκωσης του αγώνα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα που προωθούν η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Μετά το τέλος της συνέλευσης οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα της συνέλευσής τους. Με το οποίο, μεταξύ άλλων απαιτούν οι απώλειες που υπάρχουν από το «κούρεμα» των αποθεματικών του Ταμείου (πρώην Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων), να καλυφθούν άμεσα από το κράτος και να επιστραφούν σε μετρητά στο Ταμείο. Να μην ψηφιστούν τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα και να ακυρωθούν όλα όσα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα. Να μη θιγεί ο κανονισμός του κλάδου Υγείας του Ταμείου και να μην πειραχθεί καμιά από τις υπάρχουσες παροχές του κλπ. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επέδωσε το ψήφισμα στον γραμματέα του υπουργού.

Κινητοποίηση σήμερα στα ΚΕΠΑ

Κινητοποίηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλης της χώρας προγραμματίζουν σήμερα στις 11 π.μ. άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, καθώς και οι γονείς ατόμων με αναπηρία. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37). Η διαδήλωση της Αθήνας θα γίνει στα κεντρικά των ΚΕΠΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ