ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Υπολογίζεται πως περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους από το 2008 και σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλοι 200.000 αναμένεται να τους ακολουθήσουν καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά - εξαναγκάζονται να μένουν στους δρόμους έχοντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο χρέος για όλη τους τη ζωή. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και η ανεργία ανάμεσα στους νέους κάτω των 25 ετών ξεπερνάει το 53%. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη μερική απασχόληση και την εργασία έστω και μίας μέρας, που με βάση την αστική στατιστική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν υπολογίζεται ως ανεργία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατασκηνώσει μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας «Bankia» στη Μαδρίτη, όπου διαδηλωτές κάθονται, κοιμούνται ή συλλέγουν υπογραφές για την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις υποθήκες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταφεύγουν στην αυτοκτονία προτού τους κατασχέσουν το σπίτι, μπροστά στην προοπτική να μείνουν άστεγοι. Πρόσφατα, 46 δικαστές ζήτησαν να γίνουν αλλαγές ώστε να «γίνει πιο ανθρώπινη» η ισπανική νομοθεσία που διέπει τις υποθήκες, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 1909.

Ταυτόχρονα από λαϊκές οργανώσεις με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, πραγματοποιούνται καθημερινά κινητοποιήσεις κατά των εξώσεων και αποτρέπεται η αστυνομία στην εκδίωξη οικογενειών.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Μεγάλες οι καταστροφές

Αρκετά κτήρια κατέρρευσαν στην πόλη Σαν Μάρκος
Αρκετά κτήρια κατέρρευσαν στην πόλη Σαν Μάρκος
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού που σημειώθηκε την Τετάρτη στις ακτές της Γουατεμάλας, από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού καθώς έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές της χώρας ότι 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 23 αγνοούνται ενώ 155 έχουν τραυματιστεί και πάνω από 17.000 είναι οι πληγέντες. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Οττο Πέρες Μολίνα ανακοίνωσε ότι έχει αποκατασταθεί μόλις το 55% της ηλεκτροδότησης της χώρας, πάνω από 2.000 σπίτια και κτήρια έχουν υποστεί ολικές ή μερικές καταστροφές και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με το Μεξικό ενώ προκάλεσε ζημιές σε 21 από τις 22 πολιτείες της Γουατεμάλας. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη του Μεξικού 965 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, αλλά και στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα.

Σύμφωνα με τις αρχές είναι ο ισχυρότερος σεισμός που χτύπησε τη Γουατεμάλα, μία από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής από το 1976 όταν και 25.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Γουατεμάλας έσπευσαν να εκφράσουν οι κυβερνήσεις της Κολομβίας, του Μεξικού, της Ονδούρας και του Εκουαδόρ.

ΗΠΑ
Νέα καταιγίδα, νέα δεινά για τους πληγέντες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ξανά στο μάτι του «κυκλώνα» οι πληγέντες από τον κυκλώνα «Σάντι» κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς από την Τετάρτη πλήττονται από νέες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και ψύχος. Οι άνθρωποι των δύο περιοχών, που δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, ειδικά στις φτωχότερες και εργατικές περιοχές του Κουίνς, του Μπρούκλιν και του Στέιτεν Αϊλαντ, που δε βρέθηκαν ποτέ στις προτεραιότητες του εκατομμυριούχου δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, παρά τις τεράστιες καταστροφές και την κατακραυγή. Προτεραιότητές του ήταν οι πλούσιες συνοικίες του Μανχάταν και η άμεση αποκατάσταση των ζημιών της Γουόλ Στριτ...

Σύμφωνα με τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο πολιτείες, περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν επηρεαστεί από διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στους περίπου 650.000 ανθρώπους που παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό δέκα μέρες μετά την έλευση του κυκλώνα Σάντι».

Χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα σημειώθηκαν στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν και πάλι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, τα καταφύγια είναι γεμάτα ενώ τρία από αυτά, που στεγάζονται σε σχολεία στο χώρο του Τζον Τζέι στο Μπρούκλιν, έκλεισαν καθώς ξέσπασε ιογενής επιδημία. Εκτός αυτών 30.000 - 40.000 κάτοικοι πρέπει άμεσα να στεγαστούν καθώς έχουν μείνει άστεγοι.

ΙΤΑΛΙΑ
Επιπτώσεις της λιτότητας σε Υγεία και Παιδεία

ΡΩΜΗ.-

Αμεσα και αρνητικά αποτελέσματα θα έχει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Χτες, ο πρόεδρος των ιταλικών περιφερειών Αντόνιο Σαΐτα ανακοίνωσε πως εξαιτίας των περικοπών των δημόσιων δαπανών στις περιφέρειες, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα σχολεία θα αναγκαστούν να κλείσουν επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν για τη θέρμανση των 5.179 σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι υποστήριξε πως είναι έτοιμος να δεχθεί τους περιφερειάρχες της χώρας για την ανεύρεση λύσης και να αποτραπούν «δραστικές αποφάσεις»...

Στο μεταξύ, και ο τομέας της Υγείας πλήττεται από τις περικοπές. Οπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση «RAI», μέχρι το τέλος του χρόνου κινδυνεύουν να χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας γιατρών με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εκ των οποίων σχεδόν 4.000 στην περιφέρεια της Ρώμης. Παρόμοια κατάσταση εμφανίζεται και στις περιφέρειες της Νάπολης και της Σικελίας. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έχει επίσης εγκρίνει μεγάλες περικοπές στις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, όπου η αναλογία θα μειωθεί από 4,7 σε 3,7 ανά 1.000 κατοίκους, δηλαδή συνολικά κατά 20.000 κλίνες.

Τέλος, την... πρόβλεψη πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια το 2013 έκανε ο Λουίτζι Αντζελέτι, γραμματέας του συνδικάτου «Uil», παρά το γεγονός, όπως είπε, πως η ΕΕ τοποθετεί χρονικά τον αριθμό αυτό στο 2014. Ο Αντζελέτι, συνεχίζοντας τη συμβιβασμένη στάση της ηγεσίας του συνδικάτου, αρκέστηκε να υποστηρίξει πως «οι περικοπές θα έπρεπε να ήταν "χειρουργικές" και περιορισμένες, για να μπορέσει να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Τώρα, το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί. Από τη στιγμή που δεν παράγουμε πλούτο, είναι σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις σχεδιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην κερδοφορία επέστρεψε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, η «Commerzbank», καθώς κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 78 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, όπως ανακοίνωσε χτες η εταιρεία που τόνισε ότι «η επιστροφή στην κερδοφορία» δεν είναι αρκετά ικανοποιητική γι' αυτό προχωρά άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσής της με στόχο μέχρι το 2016 να έχει καθαρά κέρδη της τάξης τουλάχιστον των 500 εκατομμυρίων.

Τι σημαίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Χιλιάδες απολύσεις. Τις απολύσεις αποκάλυψε με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και κατά τη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας ούτε διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Commerzbank» εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τη μείωση 6.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός προγράμματος μείωσης του κόστους λειτουργίας της και με το χρονικό ορίζοντα των περικοπών αυτών να φθάνει έως το 2016.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - «ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Πεδίο ανταγωνιστικών συμφερόντων

TZAKAΡΤΑ - ΜΠΑΛΙ.-

Σε χώρο αντεγκλήσεων και παρατηρήσεων επί διεθνών εξελίξεων εξελίσσεται το διήμερο «Πέμπτο Φόρουμ Δημοκρατίας» που ολοκληρώνεται σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας με τη συμμετοχή αξιωματούχων από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων 11 αρχηγοί κρατών όπως ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

Την έναρξη εργασιών κήρυξε ο οικοδεσπότης του Φόρουμ, Ινδονήσιος Πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο ο οποίος παρότρυνε τις χώρες που συμμετέχουν να δώσουν έμφαση στη «δημοκρατία, τον αμοιβαίο σεβασμό και στην πολυφωνία». Ομως, τα φώτα της δημοσιότητας εστίασαν στην ομιλία του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οχι τόσο στην ουσιαστική πρότασή του για διάλυση των αμερικανικών βάσεων σε όλη την υφήλιο, όσο στα σχόλιά του για τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «πεδίο μάχης για καπιταλιστές και αφορμή για επιπόλαια έξοδα»...

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ εξήρε την πρόοδο της Ινδονησίας στον τομέα της δημοκρατίας και στην ανεκτικότητα και παρότρυνε άλλες χώρες όπως η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) να συνεχίσουν «πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίμησε να εστιάσει σε θεσμούς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που, όπως είπε, τα πέντε μόνιμα μέλη του έχουν «τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τη τύχη της ανθρωπότητας». Ανέφερε μάλιστα τη συριακή κρίση ως παράδειγμα αδυναμίας δραστικών αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Ασαντ «ενθαρρύνεται από το συγκεκριμένο διεθνές σύστημα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ