ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Προϋπόθεση της δόσης η συμφωνία για το χρέος

Δίνουν και παίρνουν τα παζάρια, στο πλαίσιο συνεννοήσεων και ανταγωνισμών για την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία

Τα παζάρια για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της δόσης αντανακλούν γενικότερους ανταγωνισμούς για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης
Τα παζάρια για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της δόσης αντανακλούν γενικότερους ανταγωνισμούς για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης
Συνεχίζονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για το ελληνικό δημόσιο χρέος, η διευθέτηση του οποίου επηρεάζει συνολικά τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα.

Χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σίμον Ο Κόνορ, δήλωσε ότι προτού ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος της χώρας και τη χρηματοδότησή της, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα υπάρχει παραπέρα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η έγκριση των αντιλαϊκών μέτρων, προχτές από τη Βουλή, είναι «ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά θα είναι επίσης κρίσιμη η ψηφοφορία της Κυριακής για τον προϋπολογισμό.

Ενισχύοντας τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χτες ότι για την εκταμίευση της δόσης «εκτός από αυτές τις ψηφοφορίες, υπάρχουν και άλλες δύο βασικές πτυχές, για τις οποίες πρέπει να επέλθει συμφωνία», αναφερόμενος σε συμφωνία της τρόικας για τη «βιωσιμότητα» του χρέους και τη χρηματοδότηση.

Τα σενάρια να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως μεταδίδει το «Reuters», δήλωσε ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια απόφαση την επόμενη εβδομάδα. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια απόφαση για την Ελλάδα... στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση για την υπερψήφιση του νέου μνημονίου από την ελληνική Βουλή εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι να χαιρετίζει τις εξελίξεις ως «ξεκάθαρη πρόοδο σε σχέση με την κατάσταση πριν από μερικούς μήνες».

Αναζητούν συμβιβασμό

Η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους αναμενόταν να εξεταστεί χτες στη συνεδρίαση των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ευρώπης (EFC Sub - Committee on EU Sovereign Debt Markets) στις Βρυξέλλες.

Συμβιβαστικές λύσεις για τη διαχείρισή του, όπως η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, η επιστροφή του κέρδους που αποκομίζει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη βιώσιμου χρέους ως το 2022, είναι μερικά απ' όσα αναμένονταν να συζητηθούν χτες, μαζί με τους τρόπους κάλυψης μέρους του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 - 2016.

Στο μεταξύ, χωρίς καμία σύγκλιση για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ κύλησε η επίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Λονδίνο, υπό την απειλή του Ντ. Κάμερον να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν αυτός «δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας». Η συνάντηση έγινε στη σκιά δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 49% των Βρετανών θα ψήφιζε σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έναντι μόλις του 28% που θα ψήφιζε υπέρ.

ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματικοί κλυδωνισμοί και διεργασίες

Καταλύτης τα στελέχη του για συνολική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που αντανακλούν τις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ακολούθησαν την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Από τη μια πλευρά, στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού, εκφράζουν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα σχετικά με τα μέτρα και επιχειρούν με «ηρωικές εξόδους» να διαμορφώσουν συνθήκες για την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, άλλα στελέχη και πρώην υπουργοί, θέτουν θέμα ηγεσίας ενώ διεκδικούν και υπουργικούς θώκους ενόψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Μετά τη διαγραφή από την ΚΟ και τα μητρώα του ΠΑΣΟΚ των Σκανδαλίδη, Γκερέκου, Μπόλαρη, Κουτσούκου, Παραστατίδη και Κασσή που καταψήφισαν, απείχαν ή δήλωσαν παρών στην ψηφοφορία για τα μέτρα, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αριθμεί πλέον 27 βουλευτές.

Ο Μ. Ανδρουλάκης, που υπερψήφισε τα μέτρα, προανήγγειλε με συνέντευξη του χτες στο «Βήμα FM» την ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος, που επίσης ψήφισε τα μέτρα και σε όλους τους τόνους δηλώνει τη στήριξή του στην τρικομματική κυβέρνηση, με επιστολή του προς τον Ε. Βενιζέλο ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της ΚΟ μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και την συνεδρίαση του «Γιουρογκρουπ», θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα αλλαγής στην ηγεσία.

Πριν τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Α. Λοβέρδος συναντήθηκε με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους. Ο Α. Λοβέρδος έχει προτείνει την ανασύσταση του χώρου της σοσιαλδημοκρατία «εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ», ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει ταχτεί υπέρ της συγκρότησης ενός «φιλοευρωπαϊκού μετώπου» μεταξύ των αστικών κομμάτων, που θα θωρακίσει την πολιτική εξουσία της άρχουσας τάξης ενάντια στον εχθρό λαό.

Οι πρόταση Χρυσοχοΐδη συμπίπτει με τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να αξιοποιεί πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος είναι έτοιμος να καρατομήσει τον Μ. Χρυσοχοΐδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης, παρά τη διαγραφή του έσπευσε να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα στηρίξει τη συγκυβέρνηση, ενώ συνεργάτες του υποστήριζαν ότι η στάση του στην ψηφοφορία δεν ταυτίζεται με τις επιλογές των υπόλοιπων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΑΡ
Ανακούφιση για την υπερψήφιση του πακέτου

Τα αποκαλυπτήρια της παράστασης που έστησε η ΔΗΜΑΡ σε βάρος του λαού τις προηγούμενες μέρες ήρθαν, χτες, με τον αναστεναγμό ανακούφισης επειδή το πακέτο των εξοντωτικών για το λαό μέτρων υπερψηφίστηκε. «Ητανε μια επιτυχία ότι έστω και έτσι πέρασε αυτό το πακέτο και προχωράμε στην επόμενη μέρα», δήλωσε χωρίς περιστροφές χτες στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Α. Παπαδόπουλος.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ξανά ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, που «κατά μία έννοια είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», καθώς και ότι «στηρίζουμε το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, οπότε νομίζω ότι οι όποιες ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν από κάποιους σε σχέση με τη στήριξή μας κλείνουν».

Ο Α. Παπαδόπουλος υπερασπίστηκε έναν ανασχηματισμό «για να δοθεί νέα πνοή» στην κυβέρνηση, ενώ για το θέμα με τους υπαλλήλους της Βουλής ανέφερε ότι πρέπει να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά με «ορθό τρόπο», αναγγέλλοντας «τέλος στα επαγγέλματα των ειδικών προνομίων».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ο. Βουδούρη και Π. Μουτσινά που δε συμμορφώθηκαν με την κατεύθυνση του κόμματος για «παρών» και καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, ο Α. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αν και στη ΔΗΜΑΡ «δεν υπάρχουν ζητήματα κομματικής πειθαρχίας, δεν υπάρχουν θέματα διαγραφών», ωστόσο «είναι δικό τους θέμα να επανακαθορίσουν τη στάση τους σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ από τη στιγμή που δεν τήρησαν μια απόφαση των συλλογικών οργάνων».

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ

Αύριο, Σάββατο, από τις 9.30 π.μ. στο Δημαρχείο Νίκαιας - Ρέντη

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη του Εθνικού της Συμβουλίου, τους προέδρους και τις Γραμματείες των Επιτροπών Ειρήνης απ' όλη τη χώρα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αύριο, Σάββατο 10 Νοέμβρη, στο Δημαρχείο Νίκαιας - Ρέντη (Π. Τσαλδάρη 10).

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα διαρκέσουν από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. και μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συμβάλουν με τον προβληματισμό τους.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση με θέμα «Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται ενάντια σε Συρία και Ιράν» διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου, σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Κισσάμου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου οργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ. στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου (Ζαγορίου και Κλεισούρας, 12η στάση, Αγ. Νικολάου). Θα παρουσιαστεί το θεατρικό «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβιν Σο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνακάκη.
ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΚΕ - Β' ΤΟΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση στη Γερμανία

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968), που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία. Την Κυριακή, 11 Νοέμβρη, στις 4 μ.μ., στη Φρανκφούρτη, το Δοκίμιο θα παρουσιαστεί στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας, με ομιλητή τον Δ. Αμπατιέλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ