ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν παρά τη συμβιβαστική στάση της ΣΕΣ

Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής περιφρούρησαν την απεργία τους
Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής περιφρούρησαν την απεργία τους
Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε χτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία με μαζική συμμετοχή, ενώ έγινε σειρά κινητοποιήσεων σε Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, στα πλαίσια της λεγόμενης πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης που είχε κηρύξει για χτες η συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των τεράστιων προβλημάτων σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι θέλουν να αντισταθούν, ωστόσο το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων και η απομόνωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού τύπου ΣΕΣ, η σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου και όχι απλά με μία κυβέρνηση είναι βασικές προϋποθέσεις για να έχει προοπτική ο αγώνας.

Απεργιακές φρουρές στην Ισπανία

Στην Ισπανία, όπου οι εργαζόμενοι συνθλίβονται από την επίθεση του κεφαλαίου, από αργά το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν την περιφρούρηση της απεργίας τους. Ως χτες, τουλάχιστον 82 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και 38 τραυματιστεί (και τρεις αστυνομικοί) στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, που θέλησαν να εμποδίσουν τους απεργούς. Απεργιακές φρουρές δημιουργήθηκαν στις εισόδους των εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, σταθμών και αγορών για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Οι εκτιμήσεις των συνδικάτων για τη συμμετοχή στην απεργία φτάνουν το 78%, με μέγιστα ποσοστά σε βιομηχανία και μεταφορές. Ειδικότερα, η UGT μιλά για πολύ μεγάλη συμμετοχή σε σιδηρουργία, χημική βιομηχανία, αποκομιδή σκουπιδιών. Καταγράφονται ποσοστά 100% στα λιμάνια (90% στο Μπιλμπάο, 50% στη Μελίγια), 90% σε αεροδρόμια, 90% σε οδικές μεταφορές, 90% και 95% σε προαστιακό και σιδηρόδρομο αντίστοιχα, 80% στις νυχτερινές βάρδιες, 100% σχεδόν στη βιομηχανία, με χαμηλότερα ποσοστά σε μεγάλες μονάδες, όπως η «Ρενό» και η «Σιτροέν» και ανώτερα σε «Οπελ», «Φολκσβάγκεν», «Νισάν» και «Σέατ». Η UGT, που στηρίζουν οι σοσιαλδημοκράτες, επιδοκίμασε τη συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ ζήτησε αλλαγή των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι. Για νέες απεργίες στο μέλλον και εναλλακτικές πολιτικές που θα προκύψουν από την πίεση των πολιτών, έκανε λόγο η CCOO, την οποία στηρίζει η Ενωμένη Αριστερά, και επίσης επιζητεί ένα άλλο μείγμα διαχείρισης του συστήματος και όχι ανατροπή του. Τις κινητοποιήσεις δεν ακολούθησε το Συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων. Αργότερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και δεκάδες άλλες πόλεις.

Στην Πορτογαλία, από νωρίς τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την περιφρούρηση των χώρων δουλειάς, ενώ πραγματοποίησαν και διαδηλώσεις κρατώντας πανό κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, στις μεταφορές με το συνδικάτο CGTP να αναφέρει πως σε πολλούς τομείς ξεπέρασε το 90%. Το Πορτογαλικό ΚΚ στην ιστοσελίδα του σημειώνει ότι η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε από 75% έως 100%.

Στην Ιταλία, το συνδικάτο «Cgil», που πρωτοστατεί στον κοινωνικό διάλογο, είχε κηρύξει για χτες τετράωρες στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ τα δύο άλλα -«Cisl» και «Uil»- αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από απεργούς και εργαζόμενους, που στο πλευρό τους συντάχθηκαν και φοιτητές, σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ παρόμοιες εικόνες καταγράφτηκαν σε Πάδοβα και Μπρέσια, αλλά και στο Μιλάνο.

Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ωστόσο τα συνδικάτα εξέφρασαν απλά την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στις χτεσινές διαδηλώσεις. Στη Γαλλία, η «CGT» είχε καλέσει τους δημοσίους υπαλλήλους σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ διοργανώθηκαν δεκάδες συλλαλητήρια σε πάνω από 100 πόλεις. Στη Γερμανία, τα συνδικάτα, που γενικά υπηρετούν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, διοργάνωσαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους, όπως ισχυρίστηκαν, «των χωρών του νότου που πλήττονται», οι οποίες διεξήχθησαν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τη Στουτγκάρδη και τη Βρέμη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στον «Καιάδα» των περικοπών και το επίδομα στέγασης νέων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καθώς η βρετανική νεολαία βυθίζεται στην ανεργία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, των σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών που συνεχίζει να προωθεί με στόχο τη διάσωση του κεφαλαίου και πρόσχημα τη χαλιναγώγηση του χρέους, ανακοίνωσε ότι προωθεί για εφαρμογή τα σχέδιά της για την κατάργηση του επιδόματος στέγασης, με πρώην ωφελούμενους τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Την πρόθεση κατάργησης του συγκεκριμένου επιδόματος στο πλαίσιο των περικοπών των κοινωνικών προγραμμάτων είχε ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνη τονίζοντας ότι τα νεαρά άτομα «μπορούν να μετακομίσουν ξανά με τους γονείς τους, ώστε να εξοικονομούνται 1,8 δισ. λίρες από τα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο».

Το μέτρο έχει προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή, ενώ έρευνα του ιδρύματος αρωγής σε αστέγους νέους «Crisis», σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει 385.000 νεαρά άτομα στη Βρετανία, που έχουν φύγει από το οικογενειακό περιβάλλον, και άλλοι έχουν κάνει οικογένεια, εργάζονται ή αναζητούν δουλειά και το επίδομα στέγης είναι ένα βοήθημα. Αυτά συμβαίνουν στη Βρετανία χωρίς να είναι στην Ευρωζώνη ή σε μνημόνιο, όπου για τη διάσωση του κεφαλαίου από την βαθιά κρίση υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ενας νεκρός σε κινητοποίηση απεργών - εργατών γης...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εντείνεται ο αναβρασμός στη Νότια Αφρική καθώς ο ένας μετά τον άλλο κλάδος εργαζομένων διεκδικεί μεγαλύτερους μισθούς και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Μετά τους μεταλλωρύχους και τους οδηγούς επαγγελματικών φορτηγών, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι εργάτες γης που δουλεύουν για ένα πιάτο φαΐ στους πλούσιους αμπελώνες και οπωρώνες τσιφλικάδων στις εύφορες περιοχές του Δυτικού Ακρωτηρίου και διεκδικούν διπλασιασμό του μεροκάματου στα 150 ραντ από τα περίπου 70 που είναι τώρα...

Ωστόσο, και αυτός ο αγώνας βάφτηκε με αίμα... Νωρίς χτες το πρωί στη διάρκεια καταστολής εργατικών διαμαρτυριών για τα χαμηλά μεροκάματα στο Γούλσι του Δ. Ακρωτηρίου σκοτώθηκε -υπό ασαφείς συνθήκες- ένας 28χρονος εργάτης και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Το ίδιο 24ωρο, η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες καουτσούκ για να διαλύσει συγκέντρωση πολλών δεκάδων απεργών εργατών γης κοντά στο Σέρες, στην "πρωτεύουσα των φρούτων" της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια επακόλουθων επεισοδίων αναφέρθηκε πως λεηλατήθηκαν καταστήματα, πως διακόπηκε η κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους και ότι ανατράπηκε ένα περιπολικό από τους διαδηλωτές.

Λιγότερα σοβαρά περιστατικά βίας από την έναρξη της κινητοποίησης των εργατών γης την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκαν τη Δευτέρα, οπότε τουλάχιστον 10 απεργοί - εργάτες συνελήφθησαν στη διάρκεια κινητοποίησης στο Ντε Ντουρνς με την κατηγορία της «δημόσιας βίας και εκφοβισμού».

Υπό την πίεση των εργατών και με δεδομένη την έκβαση του αγώνα των μεταλλωρύχων, ιδιαίτερα μετά το κομβικό γεγονός της σφαγής των 34 μεταλλωρύχων στις 16 Αυγούστου στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα, η υπουργός Εργασίας Μίλντρεντ Ολιφαντ, χτες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι θα ακυρωθεί και θα τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση η συμφωνία με στόχο να αυξηθεί το σημερινό κατώτερο μεροκάματο των 70 ραντ για τους εργάτες γης. Μετά απ' αυτό, πληροφορίες νοτιοαφρικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ως πιθανή την αναστολή της απεργίας των εργατών γης από την ερχόμενη Πέμπτη και για δύο βδομάδες...

18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚ ΚΙΝΑΣ
Σήμερα η ανακοίνωση της ηγεσίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου ΚΚ Κίνας, με την εκλογή 205μελούς Κεντρικής Επιτροπής, από τους 2.307 συνέδρους. Στη νέα Κεντρική Επιτροπή δεν εξελέγησαν ο Κινέζος πρόεδρος και απερχόμενος γγ του ΚΚ Κίνας, Χου Ζιντάο, ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουέν Ζιαμπάο. Ο Κινέζος Πρόεδρος στην ομιλία του σημείωσε ότι το Συνέδριο ανέδειξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δίνοντας τη θέση των γηραιότερων σε νεότερους.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της πρώτης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής για το ποιοι εκλέγονται στο Πολιτικό Γραφείο και την Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, καθώς επίσης και ο νέος Γενικός Γραμματέας - ο οποίος αναμένεται να είναι ο Ζι Τζίνπινγκ.

Το Συνέδριο του ΚΚ Κίνας κινήθηκε στη γνωστή γραμμή του λεγόμενου «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», που είναι διαδικασία ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων που διευρύνει τις ταξικές κοινωνικές ανισότητες. Δεσμεύτηκε για μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς που είναι συνακόλουθο αυτής της πορείας και επίσης έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας σε ένα περιβάλλον οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου συμμετέχει ενεργά και η Κίνα.

Επιβεβαίωση του ρόλου του «Γκόρμπι»

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που πρωτοστάτησε στη διαδικασία καπιταλιστικής παλινόρθωσης και στη χρησιμοποίηση του ΚΚΣΕ για αυτήν, και κατάντησε στα 78 του χρόνια σε «διαφημιστή» πίτσας - τσαντών κλπ, «ξαναχτύπησε» για να βγει από την αφάνεια και τη χλεύη που τον έχουν καταδικάσει οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ. Εβγαλε στα 81 του, ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, 600 σελίδων με τον τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό μου».

Σ' αυτό γράφει χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι πάντα γιατί δεν κατάφερα να οδηγήσω το σκάφος, στο τιμόνι του οποίου βρισκόμουν, σε καλό λιμάνι». «Εγιναν λάθη στην ηγεσία (της ΕΣΣΔ) η οποία δρούσε υπό τα διασταυρούμενα πυρά των συντηρητικών και των ριζοσπαστών, των εθνικιστών που σχημάτιζαν ένα ενιαίο μέτωπο με στόχο να ανατρέψουν τη σοβιετική ηγεσία»... «δεν επωφεληθήκαμε από την πλήρη υποστήριξη που μας πρόσφεραν στην αρχή οι Ρώσοι και λίγο λίγο αρχίσαμε να χάνουμε την υποστήριξη αυτή.

Τα δύο βασικά λάθη επικεντρώνονται στο ότι «δεν μεταρρυθμίσαμε εγκαίρως τη (Σοβιετική) Ενωση. Δε μετατρέψαμε εγκαίρως το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα», ενώ επικρίνει τους Δυτικούς, κυρίως τις ΗΠΑ, που στήριξαν τον τότε αντίπαλό του Μπόρις Γιέλτσιν. Ολα αυτά βεβαίως όχι γιατί άλλαξε η θέση του για την καπιταλιστική παλινόρθωση, αλλά γιατί... την ήθελε πιο γρήγορα. Τέτοια κατάντια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ