ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τον Οχτώβρη στην Αντιφασιστική Νίκη

Πανδαισία ποιοτικού, στρατευμένου στην υπόθεση της εργατικής τάξης, κινηματογράφου

«Ο αληθινός φασισμός» (1965) του Μιχαήλ Ρομ
«Ο αληθινός φασισμός» (1965) του Μιχαήλ Ρομ
Αριστουργηματικές, σε αισθητικό επίπεδο, και διαχρονικά απαραίτητες λόγω του περιεχομένου τους, οι ταινίες που παρουσιάζει η «New Star» στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου - που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα - καθώς και στο Φεστιβάλ Ταινιών για τα 95χρονα του Μεγάλου Οχτώβρη, που άρχισε χτες, αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας με την ουσιαστική κινηματογραφική τέχνη.

Από χτες ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 21/11 στον κινηματογράφο «CAPITOL ΖΕΦΥΡΟΣ» (Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου) το φεστιβάλ για την Οχτωβριανή Επανάσταση, με προβολή 18 ταινιών. Το πρόγραμμα του τριήμερου: Σήμερα, 6 μ.μ.: «Ο Λένιν ζει» Μιχ. Ρομ (Σοβιετική Ενωση, 1969), 6.30 μ.μ.: «Θωρηκτό Ποτέμκιν» Σ. Αϊζενστάιν (Σοβιετική Ενωση, 1925), 8 μ.μ.: «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης», Σ. Αϊζενστάϊν (Σοβιετική Ενωση, 1927), 10 μ.μ.: «Ο Λένιν τον Οχτώβρη» Μιχ. Ρομ (Σοβιετική Ενωση, 1937). Αύριο, 6 μ.μ.: «Σελίδες μιας μεγαλειώδους ζωής» Σ. Πουμπιάνσκαγια (Σοβιετική Ενωση, 1958), 6.30 μ.μ.: «Β. Ι. Λένιν» Α. Ζενιάκιν (Σοβιετική Ενωση, 1983), 7 μ.μ.: «Απεργία» Σ. Αϊζενστάιν (Σοβιετική Ενωση, 1924), 8.45 μ.μ.: «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» Τσ. Βερτόφ (Σοβιετική Ενωση, 1929), 10 μ.μ.: «Η μάνα» Β. Πουντόβκιν (Σοβιετική Ενωση, 1926). Κυριακή, 6 μ.μ.: «Απεργία», 8 μ.μ.: «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης» Σ. Αϊζενστάιν (Σοβιετική Ενωση, 1927), 10.30 μ.μ.: «Η μάνα».

Ουσιαστικά, το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που συνεχίζει για δεύτερη εβδομάδα, από 15 έως 21/11, στον κινηματογράφο «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους), είναι η νοηματική «συνέχεια» του φεστιβάλ για τον Οχτώβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα, 3 μ.μ.: «Το ταμπούρλο». Αύριο, 12 μ.: «Το αυγό του φιδιού», 2.15 μ.μ.: «Ελα να δεις». Κυριακή, 12 μ.: «Ο Μεγάλος δικτάτωρ», 3.30 μ.μ.: «ΓΚΕΡΝΙΚΑ», 3 μ.μ.: «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν». Δευτέρα, 3 μ.μ.: «Το αυγό του φιδιού». Τρίτη, 3 μ.μ.: «ΜΑΤΣΟΥΚΑ». Τετάρτη, 3 μ.μ.: «Ο αληθινός φασισμός».

Θέατρο για παιδιά και μεγάλους
«Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια»
«Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια»
  • Στην παιδική Σκηνή του θεάτρου «Χελώνα» ανεβαίνει, αύριο, η παράσταση «Σπείρα - Σπείρα με σπιρούνια». Κάθε Κυριακή (12 μ. 5 μ.μ.). «Ο παπουτσωμένος γάτος», «Τραπεζάκι στρώσου» «Η χρυσή χήνα», των αδερφών Γκριμ, και ο παραδοσιακός μύθος μας «Ο ψαράς και η γυναίκα του», διασκευασμένα από την Λίνα Νικολακοπούλου, μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη , με τη «Σπείρα Σπείρα». Μια παράσταση με ρυθμό, κίνηση, χρώμα, τραγούδι, χαρά και μνήμες από το συλλογικό μας παρελθόν που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ν' ακούσουν, να μάθουν και να παίξουν, και μέσα από τις μελωδίες και τον έμμετρο λόγο να εξοικειωθούν με το τραγούδι και το θέατρο.
  • Η Νεανική Σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ», ανεβάζει (19/11, 9 μ.μ.) το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά. Η παράσταση θα παρουσιάζεται και σε Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Στη Β' Σκηνή του Θεάτρου «Ανεσις», κάθε Δευτέρα, Τρίτη παρουσιάζεται η παράσταση «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ. Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης.
  • Ο θίασος «Θεώρημα» παρουσιάζει στο θέατρο «Αλμα» (Δευτέρα, Τρίτη) τις «Βρώμικες ιστορίες» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Οθωνας Μεταξάς. Σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη.
  • Το καυστικά σατιρικό σπονδυλωτό έργο του Ντάριο Φο «Mistero Buffo» παρουσιάζει, στο «Θησείον», η ομάδα «Επτάρχεια» του Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου.
  • Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Γκαράζ (Πειραιώς 206), το «Low Budget Festival» παρουσιάζει το έργο «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα (19, 20, 21/ 11). Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι. Παίζουν: Αντώνης Φραγκάκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τζένη Θεωνά, Εύα Κοτανίδη, Μαρία Σκαφτούρα, Βασίλης Μαργέτης.
  • «Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman» του Tom Peuckert παρουσιάζεται (κάθε Δευτέρα, Τρίτη), στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο». Σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη. Μετάφραση Συμεών Γρ. Σταμπουλού. Σκηνικά - κοστούμια Ηλία Λόη, φωτισμοί Χριστίνας Θανάσουλα. Παίζει ο Νίκος Παντελίδης. Επί σκηνής ο Αλέξανδρος Μποτίνης παίζει διασκευασμένα για τσέλο έργα των Μότσαρτ και Νόμι. Τραγουδά ο Andre Maia.
Μια χρήσιμη παράσταση

Η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» (παίζεται κάθε Κυριακή στις 12 μ. και καθημερινά στις 10 π.μ. για σχολεία) στο θέατρο «Πορεία», είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του. Διότι το έργο του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Λούντβιγκ είναι ένας ύμνος στην ανθρωπιά και την ταξική αλληλεγγύη και ένα πολύ δυνατό ράπισμα στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, το στερεότυπο, την προκατάληψη και τη βλακεία. Αλλωστε, ο πρωτότυπος τίτλος είναι... «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», αφού, για τους Γερμανούς, ο «μισητός ξένος» είναι ο Ελληνας μετανάστης. Στην Ελλάδα, τη θέση των Γερμανών παίρνει... ο Παπαδάκης και τη θέση του Παπαδάκη ο Ιρανός Νουριάν. Αναλόγως, οι εθνικότητες και οι ρόλοι αλλάζουν, ανάλογα με τις χώρες όπου ανεβαίνει αυτή η θαυμαστή παράσταση.

Πέρα από το πηγαίο χιούμορ της, που κερδίζει μικρούς και μεγάλους, και τις ερμηνείες των ηθοποιών, που κάνουν δικό τους το έργο με τρόπο που να γίνεται αντιληπτός και σε μας τους αμύητους με τους κώδικες της ηθοποιίας, υπάρχει ακόμη ένας πολύ σοβαρός λόγος που πρέπει να δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι αυτήν την παράσταση: Εκτός από πολύ καλή, είναι και χρήσιμη. Προσφέρεται για πλούσιες συζητήσεις και για προβληματισμό. Είναι «εργαλείο» σκέψης. Διότι ο συγγραφέας δεν αρκείται σε ένα γενικόλογο - όσο απαραίτητος κι αν είναι - ανθρωπισμό. Κάτι τέτοιο μπορούσε να το αποδώσει και το έργο ενός φωτισμένου αστού.

Ομως, το έργο αυτό κάνει ένα ακόμη βήμα, αν όχι άλμα, παραπέρα: Δείχνει ξεκάθαρα και χωρίς ερωτηματικά ότι όλοι οι Παπαδάκηδες και οι Νουριάν του κόσμου, όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, αλλά αντίθετα, έχουν κοινό εχθρό, τα αφεντικά τους. Τα αφεντικά που πολύ θα ήθελαν ο Παπαδάκης να μισεί τον Νουριάν και ο Νουριάν να φοβάται τον Παπαδάκη και κάνουν ό,τι μπορούν γι' αυτό, γιατί αν ο Παπαδάκης και ο Νουριάν πάρουν χαμπάρι το άθλιο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους... ποιος τους είδε και δεν τους φοβήθηκε!


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Βραβεία του κοινού

Στις 13/11, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν τα «Θεατρικά βραβεία κοινού» του περιοδικού «Αθηνόραμα». Τα βραβεία είναι τα εξής:

Καλύτερης παράστασης: 1ο «Φόνισσα» (θίασος «Πράξη»). 2ο «Η αυλή των θαυμάτων» (Εθνικό Θέατρο). 3ο «Απατεώνες και τζέντλεμεν» («Ελληνική Θεαμάτων»).

Σκηνοθεσίας: 1ο Στάθης Λιβαθυνός («Φόνισσα»). 2ο Γιάννης Κακλέας («Η αυλή των θαυμάτων»). 3ο Διαγόρας Χρονόπουλος («Ο δρόμος περνά από μέσα», «Θέατρο Τέχνης»).

Ανδρικού ρόλου: 1ο Αντώνης Αντωνίου («Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», «Θεατρική Σκηνή»). 2ο Πέτρος Φιλιππίδης («Απατεώνες και τζέντλεμεν»). 3ο Παύλος Χαϊκάλης («Να ζει κανείς ή να μη ζει», θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη»).

Γυναικείου ρόλου: 1ο Μπέττυ Αρβανίτη («Φόνισσα»). 2ο Κωνσταντίνα Μιχαήλ («Σεβάς Χανούμ» θέατρο «Αγγέλων βήμα»). 3ο Μαρία Πρωτόπαππα («Χαίρε νύμφη», «Θέατρο Τέχνης»).

Νεοελληνικού έργου: Θανάσης Βαλτινός («Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη»).

Ενδυματολογίας: 1ο Βασίλης Ζούλας («Απατεώνες και τζέντλεμεν»). 2ο Ελένη Μανωλοπούλου («Η αυλή των θαυμάτων»). 3ο Εβελυν Σιούπη («Να ζει κανείς ή να μη ζει»).

Σκηνογραφίας: 1ο και 2ο Μανώλης Παντελιδάκης («Απατεώνες και τζέντλεμεν» και «Η αυλή των θαυμάτων»). 3ο Αντώνης Δαγκλίδης («Να ζει κανείς ή να μη ζει»).

Μουσικής σύνθεσης: 1ο Βασίλης Δημητρίου («Φαύστα»). 2ο Σταμάτης Κραουνάκης («Πήρε τη ζωή της στα χέρια της»). 3ο Δημήτρης Μαραμής («Ερωτόκριτος», θέατρο «Ακροπόλ»).

Φωτισμού: 1ο Λευτέρης Παυλόπουλος («Απατεώνες και τζέντλεμεν»). 2ο Σάκης Μπιρμπίλης («Η αυλή των θαυμάτων»). 3ο Αλέκος Αναστασίου («Φόνισσα»).

«Μνημόσυνο» για το παλιό θέατρο

Την Κυριακή (5 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η θεατρική ομάδα «Troubleyn Ensemble» του φημισμένου Βέλγου εικαστικού, πρωτοποριακού σκηνοθέτη, συγγραφέα και περφόρμερ Γιαν Φαμπρ θα παρουσιάσει (δωρεάν) τη διάσημη παράσταση (1982) «Αυτό είναι θέατρο όπως θα ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι».

Μια παράσταση εικονοκλαστικού θεάτρου, χωρίς μυθοπλασία, με τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες ερμηνευτές που δανείζονται λόγια από διάφορους ρόλους (θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι), οκτάωρης διάρκειας, στην οποία οι θεατές μπορούν να μπαινοβγαίνουν στην αίθουσα. Μια παράσταση «μνημόσυνο» του παλιού θεάτρου με τα βελούδα, τις μπαρόκ διακοσμήσεις, τους ψιθύρους στα θεωρεία, τις σαμπάνιες, τη λατρεία των ηθοποιών - ειδώλων, την επιδειξιομανία, το ναρκισσισμό και τις ψευδαισθήσεις της «υψηλής» κοινωνίας. Ολος αυτός ο «κόσμος» του παλιού θεάτρου σωριάζεται επί σκηνής με το παραστασιακό εγχείρημα του Φαμπρ, που απελευθερώνει το θέατρο από τις διάφορες συμβάσεις του (μίμηση, αναπαράσταση, κ.λπ.).

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ«Αρης Αλεξάνδρου» που έχει θεσμοθετήσει το περιοδικό «Τα Ποιητικά» (εκδόσεις Γκοβόστη) για μετάφραση ξένου ποιητικού έργου απονεμήθηκε στον ποιητή, μεταφραστή και δοκιμιογράφο Κώστα Κουτσουρέλη, για τη μετάφραση του έργου του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Νοβάλις «Υμνοι στη νύχτα» (εκδόσεις «Περισπωμένη»).

ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΟ παραγνωρισμένο συνθέτη και διαπρεπή ελληνιστή του 19ου αιώνα, Μορίς Εμμανουέλ, αφιερώνεται η συναυλία (19/11, 8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκτός του έργου «Αμφιτρύων» του Εμμανουέλ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των Λουί Αλμπέρ, Μπουργκό Ντικουντρέ και του Ελληνα συνθέτη, μαέστρου, συγγραφέα Πέτρου Πετρίδη. Ερμηνεύουν οι μονωδοί Ρόζα Πουλημένου, Μιχάλης Ψύρρας και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Βαμβούκος. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ