ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FINTEXPORT»
Συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου

Απαιτούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να λειτουργήσει το εργοστάσιο χωρίς καμιά απόλυση και καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις

Σε κατάληψη του εργοστασίου έχουν προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή οι περίπου 100 εργαζόμενοι της εταιρείας Fintexport (κατασκευάζει μοκέτες), απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, καθώς και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, το οποίο από τον Ιούλη, στην ουσία, δε λειτουργεί. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Μάη, ενώ η εργοδοσία τους οφείλει τα δεδουλευμένα ενός χρόνου, από τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Fintexport, Ν. Μαυρουκλής, εξηγεί στον «Ριζοσπάστη», γιατί οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη: «την προηγούμενη εβδομάδα, η εργοδοσία επιχείρησε να βγάλει παράνομα εμπορεύματα που ήταν εντός του εργοστασίου. Αμεσα κινητοποιηθήκαμε, μαζί με την Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Στη συνέχεια, και μετά από γενική συνέλευση των εργαζομένων, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του εργοστασίου». Οι εργαζόμενοι, με βάρδιες, περιφρουρούν το χώρο του εργοστασίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων, με χτεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στο πετσί μας την ωμή επίθεση της εργοδοσίας στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά μας (...) Την τρομοκρατία, την απειλή της απόλυσης, τη δουλειά τα σαββατοκύριακα - για να ανταποκριθεί στην αύξηση της παραγωγής κατά 20% - ακολούθησε η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και, ενώ ταυτόχρονα δεν πλήρωνε κανονικά τις δεδουλευμένες αποδοχές, από τον Νοέμβρη του 2011, σταμάτησε οριστικά να πληρώνει».

Και σημειώνει: «Η εργοδοσία στήριζε όλη αυτή την επίθεσή της στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και των νόμων που ψήφισαν, αφαιρώντας ό,τι έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες από την εργατική τάξη. Στηριζόταν όμως και στην τακτική και τη δράση της προηγούμενης διοίκησης του σωματείου, που στήριζε όλες τις επιλογές της εργοδοσίας και που με την τακτική της αποπροσανατόλιζε και παρόπλιζε τους εργαζόμενους. Τελικά, αποδείχθηκε και στη δική μας περίπτωση ότι κάθε υποχώρηση από τα δικαιώματά μας, η επιλογή του μικρότερου κακού, φέρνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Δε σώζει, ούτε από το κλείσιμο τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων, επαναλειτουργία του εργοστασίου με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμιά απόλυση ή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις (5ήμερο, 40ωρο), με εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Επιπλέον, απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, από το υπουργείο Εργασίας καθώς και πάγωμα των στεγαστικών δανείων, των λογαριασμών ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίζουν κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία τον Ιματισμό και το Δέρμα καταγγέλλει την εργοδοσία η οποία απειλεί με μηνύσεις τους εργαζόμενους για να σπάσουν τον αγώνα τους, την ίδια στιγμή που αυτή τους έχει απλήρωτους 12 μήνες κι ενώ έβγαζε παρανόμως εμπορεύματα από το εργοστάσιο (οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΜΙΛΟΥ FORTHNET»
Απήργησαν ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Στο πλευρό τους το ΣΕΤΗΠ και Επιτροπές Αγώνα της περιοχής

Αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «FORTHNET» συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη απεργία που είχαν αποφασίσει οι επιτροπές αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στις εγκαταστάσεις του Ταύρου και της Κάντζας και το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Η εργοδοσία, που θέλησε εκβιαστικά στις αρχές της εβδομάδας να επιβάλλει υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις έως 35%, βλέποντας χτες την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία επιχείρησε να εντείνει την τρομοκρατία και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία. Αυτή η κίνηση δεν κατάφερε να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων που συνέχισαν την περιφρούρηση της απεργίας τους και προχώρησαν σε μια ιδιαίτερα μαζική ΓΣ, που αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αργά το απόγευμα βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η απεργία κρίθηκε παράνομη, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται οι λόγοι.

Μάλιστα, το αγωνιστικό ηθικό ενίσχυσε η μαζική συμμετοχή που είχαν στη συνέλευση (έγινε στον Ταύρο) και οι εργαζόμενοι από την Κάντζα. Στη ΓΣ μετά από πρόταση των απεργιακών επιτροπών και του σωματείου αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή με στάση εργασίας 12 με 4 το μεσημέρι, με αιτήματα: Καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση, κατάργηση των νέων συμβάσεων που κάνει με μειωμένους μισθούς.

Με δηλωμένη αυτήν την αποφασιστικότητα θα επιδιώξουν να σπάσουν την τρομοκρατία της εργοδοσίας που και χτες εκβίαζε με απολύσεις και προσπαθούσε να διασπάσει τους εργαζόμενους υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο για όλους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονταν από το πρωί το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), η Επιτροπή Αγώνα Ταύρου - Μοσχάτου και οι τοπικές Επιτροπές Αγώνα συνταξιούχων, ανέργων και γυναικών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί κάθε χαράτσι στα νοσοκομεία

Κινητοποίηση, χτες, στα δύο νοσοκομεία του νομού

Κινητοποίηση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας - το Νομαρχιακό και το Πανεπιστημιακό - οργάνωσε, χτες το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με βασική διεκδίκηση την κατάργηση των χαρατσιών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που θα παρέχει σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας σε όλο το λαό.

Οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην κινητοποίηση απέκλεισαν, συμβολικά, για μία και πλέον ώρα τα «γκισέ» των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα, να μην πληρώνουν οι ασθενείς το 5ευρω «χαράτσι» εισόδου στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΕΚΛ ενημέρωνε τον κόσμο, που εκείνη την ώρα βρισκόταν εκεί, για τα νέα χαράτσια που η κυβέρνηση επέβαλε στην υγεία του λαού, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 7 Νοέμβρη.

Το ΕΚΛ, μαζί με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις, (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ) και τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που δρουν στην περιοχή, θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την πάλη για τα ζητήματα της υγείας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, διεκδικώντας:

  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα, (25ευρω για εισαγωγή στο νοσοκομείο, 15% συμμετοχή για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΠΥ ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας, ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο Υγείας κ.ά.).
  • Να καλυφθεί από το κράτος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των προνοιακών ιδρυμάτων.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Θα εκτελούν συνταγές μόνο με άμεση πληρωμή

Μόνο η ΔΗΠΑΚ διαφώνησε

Εναν ακόμα Γολγοθά με πρόσθετα χαράτσια για τα φάρμακά τους θα ανεβούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μετά την - κατά πλειοψηφία - χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τα χρωστούμενα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και το αναδρομικό rebate: Απ' το ερχόμενο Σάββατο, και για μια τουλάχιστον βδομάδα, θα πληρώνουν εξολοκλήρου τα φάρμακά τους απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια θα διεκδικήσουν τα χρήματά τους απ' τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που και αυτή η διαδικασία δυσκολεύεται περαιτέρω μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την παραπάνω απόφαση υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις των φαρμακοποιών, πλην της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ). Δεν είναι δυνατόν η υπεράσπιση των συμφερόντων των φαρμακοποιών να συνοδεύεται με την καταπάτηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων να προμηθεύονται τα φάρμακά τους, τόνισε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο ΔΣ του ΠΦΣ, Γιάννης Καβαλάρης. Πρότεινε 48ωρες απεργίες και συντονισμό με τους ασφαλισμένους.

Τελικά το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε και 48ωρη απεργία στις 26 και 27 Νοέμβρη. Τη Δευτέρα θα γίνει συγκέντρωση των φαρμακοποιών στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39, Μαρούσι).

Διόρθωση

Στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», με τίτλο «Οι Λαϊκές Επιτροπές ανοίγουν περισσότερους δρόμους για δράση» γράφτηκε ότι στις Λαϊκές Επιτροπές των δήμων Μπραχάμιου και Ηλιούπολης συμμετέχουν «με απόφαση των σωματείων τους, οι Ενώσεις των ΕΛΜΕ, οι τοπικοί σύλλογοι γυναικών (...)». Το σωστό είναι ότι συμμετέχουν οι Ενώσεις των ΕΒΕ και όχι οι Ενώσεις των ΕΛΜΕ.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Απεργούν στις 28 Νοέμβρη

Απόφαση για απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης στο χώρο της Υγείας στις 28 Νοέμβρη 2012 πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών κατέθεσε το δικό της πλαίσιο και πρότεινε η συνέχεια των κινητοποιήσεων να αποφασιστεί μέσα από κοινές συνελεύσεις γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ