ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στους εκβιασμούς

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
«Μπλόκο σε όλες τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», «Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στην τοπική διοίκηση που διαδήλωσαν μαζί με το ΠΑΜΕ και από τα Προπύλαια κατέληξαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου συνάντησαν και τους υπόλοιπους διαδηλωτές εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Να μην υποκύψουν οι εργαζόμενοι στους εκβιασμούς, «όλοι μαζί να τους δυσκολέψουμε ακόμη περισσότερο, να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα την πάλη μας» κάλεσε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, εργαζόμενη στο υπουργείο Γεωργίας και στέλεχος του Μετώπου. Μεταξύ άλλων τόνισε: «τώρα χρειάζεται κίνημα και αγώνας που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Που θα αντιπαλεύει όλες τις αναδιαρθρώσεις που διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα». Οπως είπε, θύματα των εξελίξεων «δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, είναι το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων με τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών όπως υγεία, παιδεία, πρόνοια, με την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως ενέργεια, νερό, δημόσια γη και Περιβάλλον, με την παράδοση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στους ιδιώτες».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης.

Στη Λάρισα

Να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στους αντιλαϊκούς νόμους και πολιτικές, παραμερίζοντας τις δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν κι εκφυλίζουν τους αγώνες, με πλήρη συνείδηση ότι ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και δύσκολος, αποφάσισαν, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους, οι εργαζόμενοι των δήμων της Λάρισας. Χτες πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Λάρισας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την σύγκληση έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων του νομού, για να αποφασίσουν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, ούτε να μπει σε διαθεσιμότητα, ή αναγκαστική μετάταξη. Αν, παρ' όλα αυτά, υπάρξει λίστα απολύσεων, διαθεσιμότητας ή αναγκαστικές μετατάξεις, θα προχωρήσουν, αυτόματα, με όρους κινήματος, σε καταλήψεις, σε αποκλεισμούς Υπηρεσιών, κάθε χώρου δουλειάς, απαιτώντας από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία τους, την ΑΔΕΔΥ, σαν πρώτο βήμα να κηρύξει απεργία πανελλαδικής εμβέλειας.

Στην απόφαση, υπογραμμίζεται: «Συναντιόμαστε με τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Η κοινή μας δράση και η συμμαχία μας αποτελεί βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα μας, για να αποτρέψουμε όχι μόνο τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την παραπέρα υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την αύξηση της ανταποδοτικότητας».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Γεωργίας στην Αττική. Επίσης, 48ωρη απεργία σήμερα και τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας κάνει απεργία ενώ στο Δήμο Βύρωνα αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ακόμα, σήμερα με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων του Υπουργείου Γεωργίας και των εποπτευόμενων φορέων του, ενώ γενική συνέλευση θα κάνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σφαγείο σε αποδοχές και δικαιώματα

Κατατέθηκε η σχετική εγκύκλιος

Την κυβερνητική εγκύκλιο για το σφαγιασμό μισθών, κάθε είδους αποδοχών και εργατικών δικαιωμάτων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» που μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2013 ή ακόμη και με αναδρομική ισχύ, όπως στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων.

Ειδικότερα:

  • Από την 1η Γενάρη καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι προηγούμενες διατάξεις νόμων, υπουργικές, διαιτητικές, κανονιστικές και άλλες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των αποδοχών.
  • Καταργούνται και τα τελευταία υπολείμματα από το 13ο και 14ο μισθό σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, πρώην ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι φέτος, για τελευταία φορά, θα δοθεί το κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων.
  • Το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους ΟΤΑ, στις υπηρεσίες που έχουν ταξινομηθεί στις ΔΕΚΟ κ.ά., όπου οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από το 25% του βασικού μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται τα προβλεπόμενα από την προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, που αφορούν στις αμοιβές για υπερωρίες κ.ά. που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το «ενιαίο μισθολόγιο».
  • Καταργείται το επίδομα «επίτευξης στόχων» που ίσχυε για εργαζόμενους σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία.
  • Καταργούνται οι αποζημιώσεις μελών δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις κ.ά.
Ειδικά μισθολόγια

Αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 μπαίνουν σε εφαρμογή οι μειώσεις, μέχρι και 30%, στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όπως ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει την κοροϊδία

Οτι η κυβέρνηση δεν κάνει απολύσεις ισχυρίστηκε ξανά χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς εδώ και μέρες έχουν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εγκύκλιοι που ανοίγουν το δρόμο της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι το σύνολο του δημοσίου θα έχει μειωθεί κατά 200.000 ως το τέλος του 2012 και κατά 273.000 μέχρι το 2015 και ως εκ τούτου τόνισε ότι η μείωση των υπαλλήλων στη γενική κυβέρνηση ως το τέλος του 2015 ξεπερνά τον αριθμό των 150.000.

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσιώτης τόνισε ότι όπως και αν ονομαστεί η πολιτική της κυβέρνησης, δεν μπορούν να κρυφθούν οι επιπτώσεις της στους εργαζόμενους. Σήμερα, είπε, οι ανάγκες του κεφαλαίου επιβάλλουν να γίνουν αλλαγές στο δημόσιο τομέας προκειμένου αυτός να γίνει πιο εχθρικός και πιο αντιδραστικός για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση, τόνισε, εκτός των άλλων απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα μετακίνησης όλων των δημόσιων υπαλλήλων και όχι μόνο εκείνων που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα αντιδραστικό τερατούργημα που επιχειρεί να στεριώσει την υποταγή.

Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτές οι ρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε ανυπακοή και απειθαρχία, σε αγώνα για μια άλλη κοινωνία όπου όλοι θα έχουν πλήρη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητά παράταση και αξιολόγηση

Μαχητική και μαζική συγκέντρωση στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι των δήμων, ζητώντας από τη ΓΣ να αποφασίσει αναστολή της λειτουργίας των δήμων, να μην αποδεχθεί τις απολύσεις και αν αυτές γίνουν, οι δήμοι να κρατήσουν τους εργαζόμενους και να συνεχίσουν να πληρώνουν τη μισθοδοσία τους.

Μέχρι αργά το βράδυ η ΓΣ της ΠΕΔΚΜ δεν είχε ολοκληρωθεί. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών με την οποία θα ζητά 3μηνη παράταση του χρόνου εφαρμογής του καθεστώτος της διαθεσιμότητας, να κινηθεί ο μηχανισμός αξιολόγησης προσωπικού και μετατάξεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, δηλαδή να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Οι σύνεδροι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο, μεταξύ άλλων, καλούσαν τη ΓΣ να καταδικάσει τον εκβιασμό του υπουργού Εσωτερικών και να αποφασίσει ότι οι δήμοι δε θα εφαρμόσουν το νόμο. Δε θα συνταχθούν με την απόφαση της κυβέρνησης και δε θα στείλουν ονομαστικούς καταλόγους των εργαζόμενων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους. Δε θα υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις σε περίπτωση που σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι από το υπουργείο.

Συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις που μεθοδεύει η κυβέρνηση και στην οικονομική ασφυξία των δήμων, πραγματοποιεί σήμερα στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με τη συμμετοχή και των εκλεγμένων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι συγκεντρωμένοι θα πορευθούν προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί οι δήμαρχοι της Αττικής. Θυμίζουμε ότι σχετική απόφαση πήρε προχτές η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σήμερα Παρασκευή, οι υπηρεσίες των δήμων, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς, θα είναι κλειστές, από τις 10 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ