ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συλλαλητήριο για τα ΤΕΙ στις 12 Δεκέμβρη

Σε συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη για τα προβλήματα των ΤΕΙ καλούν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Σε σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα και των Επιτροπών Ετών του ΜΑΣ στα δύο ιδρύματα που έγινε χτες, συζητήθηκαν τα προβλήματα των ΤΕΙ, ο αντίκτυπος στις σπουδές, η ανάγκη για δυναμική διεκδίκηση λύσεων.

Οπως επισημάνθηκε, μετά τη συνεχή μείωση των προϋπολογισμών και τις ελλείψεις, με τα μέτρα που ψήφισαν στη Βουλή οδηγούν την κατάσταση στο απροχώρητο καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «αν αυτά εφαρμοστούν χιλιάδες σπουδαστές θα οδηγηθούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, εκατοντάδες έκτακτοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι».

Οι σπουδαστές συζήτησαν για την ανάγκη να αποκαλυφθούν πλατιά οι πραγματικοί στόχοι και οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής και αναφέρθηκαν στις μάχες που κερδήθηκαν και στα ΤΕΙ με την παρέμβαση του ΜΑΣ. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι για να αντιπαλευτεί η αυτή η κατάσταση χρειάζεται «κίνημα με συνέπεια που θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα παλεύει για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού και των παιδιών του, που θα παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα στοχεύει στην κοινή δράση, στη συμμαχία του εργατικού κινήματος με το κίνημα της νεολαίας και των σπουδαστών».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις

«Νέα στρατηγική για τον ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης» παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η Ευρώπη χρειάζεται ριζικό ανασχεδιασμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορούν να προσφέρουν τις δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας». Την ξεκάθαρη πρόθεση για μια εκπαίδευση υποταγμένη όσο ποτέ στις ορέξεις των επιχειρήσεων διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση «εγκαινιάζοντας μια νέα στρατηγική με τίτλο "Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης"» υποσχόμενη «ανάπτυξη» και «απασχόληση». Πλευρές αυτής της στρατηγικής αποτελούν το αντικείμενο της Συνόδου υπουργών Παιδείας το οποίο συνέρχεται από χτες στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μεταξύ άλλων τις εξής κατευθύνσεις:

-- «Ουσιαστική αλλαγή στην εκπαίδευση, με μεγαλύτερη επικέντρωση στα "μαθησιακά αποτελέσματα" - τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αποκτούν οι σπουδαστές» και οι μαθητές στα σχολεία. Ακόμα δηλαδή μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιεχομένου της μόρφωσης και μετατροπή του σε ένα σύνολο δεξιοτήτων, χρήσιμων για όσο κρίνει η «αγορά».

-- Σημειώνεται ότι «οι επιχειρηματικές δεξιότητες και η αίσθηση πρωτοβουλίας πρέπει να αναπτυχθούν ή να ενισχυθούν», ενώ τονίζεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηρίζονται από καλά καταρτισμένους, δραστήριους εκπαιδευτικούς με επιχειρηματικό πνεύμα». Για την καλύτερη εφαρμογή αυτού του μέτρου προτείνεται η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών «για την αξιολόγηση και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα». Η προσπάθεια να επιβάλουν την επιχειρηματικότητα σαν τη νέα «ύψιστη αξία» και στην εκπαίδευση μαρτυρά την πρόθεση και για λειτουργία της εκπαίδευσης -ακόμα περισσότερο- με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά και την επιθυμία για πιο αποφασιστική στροφή στην καλλιέργεια στους εκπαιδευόμενους τέτοιου πνεύματος. Γιατί επιχειρηματικότητα νοείται η ταύτιση των συμφερόντων των εργαζόμενων με αυτά των επιχειρηματιών ώστε να είναι και παραγωγικοί και δεκτικοί στη διάλυση των δικαιωμάτων τους.

- «Η στρατηγική καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ της εκπαίδευσης και των εργοδοτών, να φέρουν τις επιχειρήσεις στην τάξη» και «να αυξηθεί η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των επιχειρήσεων». Πρόκειται για ένταση των προσπαθειών για μια εκπαίδευση υποταγμένη στις επιχειρήσεις με ακόμα πιο απροκάλυπτο τρόπο.

Πολιτικές σαν αυτές που εισάγει το κείμενο της ΕΕ δεν είναι πρωτάκουστες. Είναι οι μόνιμοι στόχοι της ΕΕ στην παιδεία που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης εμφανίζονται σα διέξοδος. Στην πραγματικότητα, ήδη ο λαός έχει δοκιμάσει και την κατάρτιση στις δεξιότητες, και την επιχειρηματική λειτουργία στην εκπαίδευση, και την είσοδο εταιρειών στα σχολεία και έχει ήδη μία εμπειρία για το ότι αυτή η πολιτική οδηγεί την παιδεία ακόμα πιο μακριά από τις ανάγκες του.

Ανεπιθύμητοι οι «χασάπηδες των δικαιωμάτων»

Ανακοίνωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ για την παρουσία επιχειρήσεων σε εκδήλωση

Να μάθουν πώς θα «πουλήσουν τον εαυτό τους» σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, έρμαιο στις ορέξεις των επιχειρήσεων, καλούνται οι φοιτητές σε εκδήλωση με τον ομώνυμο τίτλο που διοργανώνεται στην ΑΣΟΕΕ. Ανάλογες εκδηλώσεις με «ευγενική χορηγία» εταιρειών γίνονται συχνά, όμως αυτή τη φορά η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, καθώς όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η ΚΟΒ του ΚΚΕ και η ΤΟ της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ, στην εκδήλωση ανάμεσα στους ομιλητές φιγουράρει εκπρόσωπος της «Fourlis Group!».

Λένε χαρακτηριστικά οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ:

«Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι αποκαλυπτικός για το περιεχόμενό της: "Market yourself" δηλαδή "Πούλα τον εαυτό σου στην αγορά εργασίας"!

Σε ποιον μας καλούν να προβάλουμε τα "δυνατά μας χαρακτηριστικά";

Μα φυσικά σε εκπροσώπους επιχειρήσεων όπως η Fourlis Group (έχει τα δικαιώματα για τα καταστήματα της πολυεθνικής ΙΚΕΑ στην Ελλάδα). Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους ("στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του ελλαδικού χώρου" όπως υπερηφανεύεται) με πάνω από 16 θυγατρικές εταιρείες - κολοσσούς και κέρδη προ φόρων 230,6 εκατ. ευρώ μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Η εταιρεία αυτή εδώ και ένα μήνα προσπαθεί να επιβάλλει μισθούς πείνας των 400 ευρώ και 500 ευρώ στους εργαζόμενους του ΙΚΕΑ, τη στιγμή που μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα αφεντικά του κατάφερναν να πολλαπλασιάζουν συνεχώς τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο ΙΚΕΑ το 2004 (Αεροδρόμιο Αθήνας), ενώ το 2007 ανοίγουν ακόμα δύο καταστήματα, σε Αθήνα και Λευκωσία. Στην άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά απάντησε με τρομοκρατία, απειλές για απολύσεις, προσπάθησε να σύρει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

"Ποιές είναι οι νέες δεξιότητες (competencies) που αναζητούνται από την αγορά εργασίας σήμερα" που μας καλούν να γνωρίσουμε;

Αυτά που απαιτούν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι: Ανέχεια με τους μισθούς πείνας, σκυμμένο κεφάλι και αποστροφή για κάθε αγώνα που τους χαλάει τα σχέδια. Δηλαδή, αυτά που προσπαθούν να επιβάλλουν σήμερα στα ΙΚΕΑ. Θέλουν τους αυριανούς οικονομολόγους να στηρίζουν την αστική πολιτική, να υλοποιούν τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια, να σχεδιάζουν τη "μείωση του μισθολογικού κόστους" δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει!», καλούν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την πλήρη επαναλειτουργία του

Σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στη Διοίκηση του Ιδρύματος και συγκέντρωση στις 11 Δεκέμβρη στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10 το πρωί, μετά από απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με θέμα την πλήρη επαναλειτουργία του Ιδρύματος. Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα (ΣΕΣΙΑΠ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου - συνδιοργανωτές της σύσκεψης - απαιτούν, εκτός από την πλήρη επαναλειτουργία του Σικιαριδείου και την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, την επίλυση της μεταφοράς των παιδιών με ειδικές ανάγκες από και προς το σχολείο τους, να μην πληρώνουν οι οικογένειες τροφεία, αλλά οι υπηρεσίες του να είναι δωρεάν. Κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες κλεισμένο στο σπίτι του! Καμία πληρωμή από τις οικογένειες και τους χρήστες!

Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα είχε παραμείνει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς κλειστό, καθώς η διοίκηση επικαλούνταν οικονομικούς λόγους και είχε αποτύχει να εκβιάσει τους γονείς με την επιβολή τροφείων. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε - μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις γονιών, εργαζομένων και του ταξικού αναπηρικού κινήματος - ότι θα επαναλειτουργήσει. Μέχρι και χτες όμως, από τα 200 παιδιά με νοητική υστέρηση που φοιτούν εκεί, μόλις 10 καταφέρνουν να φτάσουν στο Ιδρυμα, καθώς οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών αδυνατούν να τα μεταφέρουν γιατί εργάζονται. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μένει σπίτι. Παράλληλα, η Διοίκηση του Σικιαριδείου - ακολουθώντας την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική συρρίκνωσης των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής - μετά το κλείσιμο του παραρτήματός του στο Ελληνικό πριν ενάμιση περίπου χρόνο, συνέχισε τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του φορέα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι παραπάνω φορείς θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ήδη έχουν προγραμματίσει μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Νέα κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΕΛΜΕ Πειραιά με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, τις Ενώσεις Γονέων, συλλόγους διδασκόντων και 15μελή σχολείων. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και από κει θα ξεκινήσει πορεία στα γραφεία της Διεύθυνσης. Αίτημα αιχμής είναι να μη γίνει καμία σύμπτυξη τμήματος σε κανένα σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ