ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FINTEXPORT»
Κλιμακώνουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

«Στον αέρα» βρίσκονται οι 100 εργαζόμενοι, την ώρα που σύγχρονες μηχανές είναι παρατημένες

Το «μπλοκ» των εργατών της FINTEXPORT σε πρόσφατη πανελλαδική πανεργατική απεργία
Το «μπλοκ» των εργατών της FINTEXPORT σε πρόσφατη πανελλαδική πανεργατική απεργία
Στην πύλη του εργοστασίου δεσπόζει το πανό: «ΚΑΤΑΛΗΨΗ». Οι εργάτες της FINTEXPORT (βιομηχανία κατασκευής μοκετών) εδώ και δέκα μέρες έχουν κλιμακώσει τον αγώνα τους απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Ενα άλλο πανό, στα κάγκελα του εργοστασίου, ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργάτες: «12 μήνες απλήρωτοι - Τέρμα στις αυταπάτες. Καμιά θυσία για την εργοδοσία. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: Να πληρωθούν τώρα όλα τα οφειλόμενα - να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο».

«Είναι θέμα επιβίωσης», λένε στον «Ρ» οι εργάτες που περιφρουρούν το εργοστάσιο. Οπως μας εξηγούν, υπάρχουν συνάδελφοί τους που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, όλοι τους χρωστάνε σε λογαριασμούς, χαράτσια και εφορία. «Παίρνουμε απ' τους γονείς μας και εκ των ενόντων μπας και ζήσουμε», μας εξηγούν. Οι περισσότεροι εργάτες της εταιρείας δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια στο εργοστάσιο. «Δύσκολες συνθήκες», σημειώνει ο ένας. «Με βαρέα και ανθυγιεινά είμαστε», συνεχίζει ο άλλος. Στο εργοστάσιο έχουν απομείνει περίπου 100 εργάτες, ενώ όταν ήταν σε πλήρη λειτουργία ήταν πάνω από 220.

Το εργοστάσιο με ευθύνη της διοίκησης έχει σταματήσει να δουλεύει από το καλοκαίρι, ενώ από τον Ιούλη διακόπηκε και η τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εργάτες ήδη από το Μάη κάνουν επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβρη του 2011.

Η εργοδοσία την Παρασκευή 16 Νοέμβρη επιχείρησε να βγάλει έτοιμο εμπόρευμα από το εργοστάσιο. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους. Αμεσα, με Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν κατάληψη και περιφρούρηση των εμπορευμάτων του εργοστασίου.

Σύγχρονες μηχανές μένουν άχρηστες

Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Μάκης Γεωργακόπουλος, μας μιλάει για την παραγωγή. Οπως μας εξηγεί, ορισμένες μηχανές είναι σύγχρονες, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να ξεκινάει την παραγωγή από το «μηδέν», δηλαδή, από το ακατέργαστο μαλλί και να παραδίδει το τελικό προϊόν της μοκέτας. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι εργάτες λένε, πρόκειται για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, που εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

«Ολος αυτός ο πλούτος, οι παραγωγικές αυτές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, αλλά και για να έχουμε εμείς δουλειά, μένει να ρημάζει στα σκοτάδια και στα υπόγεια», μας λέει ο Μ. Γεωργακόπουλος. Γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και όμως μένουν αναξιοποίητες.

Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι εντείνουν τις παρεμβάσεις τους.

Αύριο, Πέμπτη, θα προχωρήσουν σε μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ.

Μεθαύριο, Παρασκευή, θα κάνουν παρέμβαση στη λαϊκή αγορά Αγ. Στεφάνου - όπου βρίσκεται το εργοστάσιο - προκειμένου να ενημερώσουν το λαό της περιοχής για τα προβλήματά τους.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πλήρης κάλυψη στην εργασιακή ζούγκλα

Αποκαλυπτική η απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην «Aegean»

«Είναι μια ιδιωτική εταιρεία, δεν θα της πούμε πώς θα λειτουργήσει». Με την προκλητική αυτή φράση, εξέφρασε τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, στις μαζικές απολύσεις και τις μεσαιωνικές πρακτικές της εταιρείας «Ετζίαν», ο υφυπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη!

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως σε μια ιδιωτική εταιρεία «δε θα της πούμε εμείς πώς θα λειτουργήσει, πώς θα κατανείμει τις θέσεις εργασίας ή πώς θα κατανείμει τα λειτουργικά της κόστη». Κάλυψη έδωσε και στις απολύσεις 40 εργαζομένων αναφέροντας ότι «είναι άλλωστε περίοδος κρίσης και για τις αεροπορικές εταιρείες», μια και «σύμφωνα με τοποθετήσεις του διοικητή της "Eτζιαν" είχε μείωση κατά 30% στην κίνηση και μείωση της τάξης του 40% στην οικονομική αξία». Συνέχισε εξίσου προκλητικά λέγοντας πως «καλώς ή κακώς οι απολύσεις αυτές είναι νόμιμες» αφού η επιχείρηση τήρησε την υφιστάμενη νομοθεσία περί απολύσεων, ενώ «νόμιμες» χαρακτήρισε και τις άδειες άνευ αποδοχών που χορηγεί σε εργαζόμενους μετά από εκβιασμούς η επιχείρηση. Τέλος, ο υπουργός παραδέχθηκε πως είχαν γίνει και προσλήψεις εργαζομένων από άλλες χώρες -προφανώς με βάση την οδηγία Μπολκεστάιν- υποστηρίζοντας όμως ότι «οι συμβάσεις αυτές έχουν λήξει».

Η τοποθέτηση του υφυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρ. Κατσώτη που τόνισε πως η κυβέρνηση «τα δίνει όλα στην εργοδοσία». Επισήμανε ότι ο υπουργός επίσημα λέει πως «υπάρχει κρίση, μειώθηκε το έργο, άρα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι για να μη χάσει από τα κέρδη της η "Ετζίαν"». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «δικαιολογείτε όλη την τακτική τους για να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη τους». Σχολιάζοντας το θέμα της πρόσληψης εργαζομένων με βάση την Οδηγία Μπολκενστάιν, ο Χ. Κατσώτης επισήμανε ότι την άνοιξη που θα αρχίσει η ζήτηση στα αεροδρόμια «θα προσλάβει τέτοιους εργαζόμενους που θα κοστίζουν πολύ λιγότερο, δε θα έχουν τη Συλλογική Σύμβαση του σωματείου και δε θα υπόκεινται στην εργατική νομοθεσία».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μία εταιρεία που «έχει διπλασιάσει το δίκτυό της» και ο πραγματικός της στόχος είναι «να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων» αφού «ενώ απολύει και βγάζει σε υποχρεωτικές άδειες έχει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται, για να καλύψουν ανάγκες των εργαζομένων που απολύονται ή είναι σε άδειες».

«PEPSI»
Ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου»

Αμεση αντίδραση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής

Σε πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» εργαζομένων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η πολυεθνική εταιρεία «PEPSI», στα τρία εργοστάσια του ομίλου (δύο της PEPSI και αυτό της ΗΒΗ). Η αναγγελία του προγράμματος έγινε την περασμένη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να δοθούν παραπάνω λεπτομέρειες (π.χ. πόσο αριθμό εργαζομένων θα αφορά κλπ.).

Αντιδρώντας στις εξαγγελίες της επιχείρησης το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, προχώρησε προχτές σε σύσκεψη των εργαζομένων της PEPSI και με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας να προχωρήσουν σε άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου και να αποφασίσουν πως δε θα γίνει δεκτή καμιά απόλυση με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδους» και καμιά εργολαβοποίηση τμημάτων στο χώρο δουλειάς.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η επιχείρηση με το πρόγραμμα αυτό: «Θέλει να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους με φτηνότερους, χωρίς δικαιώματα, άπειρους εργαζόμενους, χωρίς κλαδικές συμβάσεις, εργολαβικούς που θα είναι ασυνδικάλιστοι και άμεσα εκμεταλλευόμενοι από τους εργολάβους, για να μειώσει το "εργατικό κόστος" αυξάνοντας την κερδοφορία της, "ξεμπερδεύοντας" από τα δικαιώματα των εργαζομένων για να βγει αλώβητη από την κρίση. Ουσιαστικά θέλει να βάλει όλους τους εργαζόμενους στην παγίδα των πριμοδοτημένων αποζημιώσεων παρουσιάζοντας την εταιρεία με πρόσωπο που "νοιάζεται" για το μέλλον των εργαζομένων παρ' όλη τη "δύσκολη κατάσταση" που βρίσκεται».

ΛΑΡΙΣΑ
Αύριο η εκδήλωση για τη λαϊκή στέγη

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: «Οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε κατοικία και άλλα έργα υποδομής, επείγουσα ανάγκη και συμβολή στον περιορισμό της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών», οργανώνουν, αύριο Πέμπτη, 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας. Στην εκδήλωση θα γίνουν εισηγήσεις από τον πρόεδρο του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλέ, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, Γ. Μπλέκο, τον αντιπρόεδρο του ΕΚΛ, Θ. Βάιο και τον σεισμολόγο Σταύρο Τάσσο. Στη συνέχεια, θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων από επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και από άλλους συμμετέχοντες.

Σύσκεψη για τους ανέργους

Σήμερα πραγματοποιείται η ευρεία σύσκεψη για τους ανέργους, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων. Το σωματείο καλεί τους άνεργους να συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη, για να «συζητήσουμε για τα προβλήματα των ανέργων του κλάδου. Να οργανώσουμε σχέδιο δράσης για τα άμεσα και τα καθημερινά μας ζητήματα. Να συντονίσουμε τη δράση μας μαζί με τη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και τις άλλες Επιτροπές του σωματείου».

Εχασε τη ζωή του στο μεροκάματο

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα», αυτή τη φορά θανατηφόρο, σημειώθηκε τη Δευτέρα στη Λακωνία. Θύμα ο 37χρονος Αντώνης Χουρχάκος, που τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν έπεσε από τη στέγη του κτιρίου της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Ιέρακα Λακωνίας, κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής υδρορροών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τις οικοδομικές εργασίες στο συγκεκριμένο κτήριο έχει αναλάβει ο εργολάβος οικοδομικών εργασιών Αντώνιος Φελλούρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ