Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πλήρης κάλυψη στην εργασιακή ζούγκλα

Αποκαλυπτική η απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην «Aegean»

«Είναι μια ιδιωτική εταιρεία, δεν θα της πούμε πώς θα λειτουργήσει». Με την προκλητική αυτή φράση, εξέφρασε τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας, στις μαζικές απολύσεις και τις μεσαιωνικές πρακτικές της εταιρείας «Ετζίαν», ο υφυπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη!

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως σε μια ιδιωτική εταιρεία «δε θα της πούμε εμείς πώς θα λειτουργήσει, πώς θα κατανείμει τις θέσεις εργασίας ή πώς θα κατανείμει τα λειτουργικά της κόστη». Κάλυψη έδωσε και στις απολύσεις 40 εργαζομένων αναφέροντας ότι «είναι άλλωστε περίοδος κρίσης και για τις αεροπορικές εταιρείες», μια και «σύμφωνα με τοποθετήσεις του διοικητή της "Eτζιαν" είχε μείωση κατά 30% στην κίνηση και μείωση της τάξης του 40% στην οικονομική αξία». Συνέχισε εξίσου προκλητικά λέγοντας πως «καλώς ή κακώς οι απολύσεις αυτές είναι νόμιμες» αφού η επιχείρηση τήρησε την υφιστάμενη νομοθεσία περί απολύσεων, ενώ «νόμιμες» χαρακτήρισε και τις άδειες άνευ αποδοχών που χορηγεί σε εργαζόμενους μετά από εκβιασμούς η επιχείρηση. Τέλος, ο υπουργός παραδέχθηκε πως είχαν γίνει και προσλήψεις εργαζομένων από άλλες χώρες -προφανώς με βάση την οδηγία Μπολκεστάιν- υποστηρίζοντας όμως ότι «οι συμβάσεις αυτές έχουν λήξει».

Η τοποθέτηση του υφυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρ. Κατσώτη που τόνισε πως η κυβέρνηση «τα δίνει όλα στην εργοδοσία». Επισήμανε ότι ο υπουργός επίσημα λέει πως «υπάρχει κρίση, μειώθηκε το έργο, άρα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι για να μη χάσει από τα κέρδη της η "Ετζίαν"». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «δικαιολογείτε όλη την τακτική τους για να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη τους». Σχολιάζοντας το θέμα της πρόσληψης εργαζομένων με βάση την Οδηγία Μπολκενστάιν, ο Χ. Κατσώτης επισήμανε ότι την άνοιξη που θα αρχίσει η ζήτηση στα αεροδρόμια «θα προσλάβει τέτοιους εργαζόμενους που θα κοστίζουν πολύ λιγότερο, δε θα έχουν τη Συλλογική Σύμβαση του σωματείου και δε θα υπόκεινται στην εργατική νομοθεσία».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μία εταιρεία που «έχει διπλασιάσει το δίκτυό της» και ο πραγματικός της στόχος είναι «να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων» αφού «ενώ απολύει και βγάζει σε υποχρεωτικές άδειες έχει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται, για να καλύψουν ανάγκες των εργαζομένων που απολύονται ή είναι σε άδειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ