Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕΚ
Μετ' εμποδίων η λειτουργία τους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με σημαντική καθυστέρηση και αυξημένα προβλήματα ξεκινούν τη λειτουργία τους η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) και το ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο. Το κλείσιμο του οικοτροφείου, που στέγαζε περίπου 150 σπουδαστές, έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος σπουδών. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους προέρχονται από την επαρχία και θα χρειαστεί να αντεπεξέλθουν φέτος στα έξοδα του ενοικίου, αλλά όλους τους σπουδαστές, αφού πρέπει να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς τη σχολή. Η εκμίσθωση λεωφορείων, την οποία αποφάσισε μια ομάδα γονιών, έχει μηνιαίο κόστος 80 ευρώ για κάθε σπουδαστή που θέλει να μετακινείται με αυτά.

Εξόρμηση στη σχολή πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, παρά την προσπάθεια του διευθυντή της σχολής να εμποδίσει τη συζήτηση με τους σπουδαστές, επικαλούμενος τον εσωτερικό κανονισμό.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Για την κατάσταση στις σχολές του ΟΤΕΚ στην Ανάβυσσο Ερώτηση κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ προς την υπουργό Τουρισμού με την οποία σημειώνουν:

«Με καθυστέρηση τριών μηνών, ανοίγει την Τρίτη 27/11/2012 η Επαγγελματική Σχολή και το ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο. Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ - ΙΕΚ του ΟΤΕΚ καλούνται να πληρώσουν πάνω από 300 ευρώ για αναλώσιμα, κοστούμια, στολές και εξοπλισμό. Ξοδεύουν πάνω από 80 ευρώ το μήνα για τις μετακινήσεις τους, καλούνται να πληρώσουν μόνοι τους τις ιατρικές εξετάσεις. Ερχονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο του οικοτροφείου, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το κόστος της στέγασης στις πλάτες των οικογενειών τους. Με βάση τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, απολύονται καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Υποβαθμίζεται συνολικά η λειτουργία των σχολών.

Την ίδια στιγμή, οι σπουδαστές κλήθηκαν να υπογράψουν μέχρι 23/11/2012 υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται τον απαράδεκτο Κανονισμό Σπουδών της σχολής, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα καθορίζει κανόνες συμπεριφοράς των σπουδαστών κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Καλούν, δηλαδή, τους σπουδαστές να κάτσουν φρόνιμοι μπροστά στις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων, βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική τους δράση.

Με βάση τον Κανονισμό Σπουδών γίνεται παρέμβαση της Διεύθυνσης της σχολής στην απρόσκοπτη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των σπουδαστών, αφού για να γίνει ενημέρωση στις τάξεις από το 15μελες κατά τη διάρκεια ή στο διάλειμμα από τα μαθήματα χρειάζεται η έγκριση του Διευθυντή.

Αντίστοιχα, μπαίνουν εμπόδια στην απρόσκοπτη επαφή των συνδικάτων με τους σπουδαστές στη σχολή, καθώς όπως ορίζεται θα πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια από τη Διεύθυνση της σχολής και η συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο στον προθάλαμο επισκεπτών.

Ακόμα, προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό ότι η διεύθυνση της σχολής θα μπορεί να κάνει έλεγχο των προσωπικών αντικειμένων των σπουδαστών. Προβλέπονται ποινές που φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή από τη σχολή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η υπουργός, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να λυθεί το ζήτημα της σίτισης, της στέγασης, της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και της μετακίνησης των σπουδαστών, χωρίς καμιά δική τους επιβάρυνση;

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να αποσυρθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις και να αποσυρθεί άμεσα ο εσωτερικός κανονισμός της σχολής;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις διεκδικήσεις για αναβάθμιση των σπουδών τους (2019-12-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού (2014-03-29 00:00:00.0)
Δράση για την εκρηκτική κατάσταση στις σχολές του ΟΤΕΚ (2012-03-15 00:00:00.0)
Οι μαθητές πληρώνουν ακόμα και τα χαρτιά υγείας! (2011-02-23 00:00:00.0)
Απαλλαγή από δίδακτρα μόνο για ένα έτος (2009-07-10 00:00:00.0)
Ως πότε θα μένουν απλήρωτοι οι καθηγητές (2004-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ