ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΛΕΩ
Παρέμβαση για να μη διακοπεί το ρεύμα σε οικογένεια ανέργων

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου

Από παλαιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη ΔΕΗ
Από παλαιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη ΔΕΗ
Παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Αιγάλεω πραγματοποίησαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής μαζί με τη Επιτροπή Ανέργων, για να μη διακοπεί ηλεκτροδότηση σε οικογένεια ανέργων με τρία παιδιά, τα δύο από αυτά, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η οικογένεια, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ανεργίας, αδυνατούσε να πληρώσει από την αρχή του έτους τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εκδώσει εντολή για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Με παρέμβασή της στη διεύθυνση του υποκαταστήματος αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων πέτυχε η ΔΕΗ να μην προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Μετά την παρέμβαση, τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής παρέμειναν έξω από το υποκατάστημα, μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας τον κόσμο σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών σε ΔΕΗ και Εφορία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συγκεντρώσεις με αίτημα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., συγκεντρώσεις θα γίνουν στα γραφεία της ΕΠΑ στη Μοναστηρίου, την Παπαναστασίου και την Καλαμαριά.

Την Παρασκευή 30 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Απαιτούν μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Χτες, οι Λαϊκές Επιτροπές Τούμπας και 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου, απαιτώντας να μην κόβεται το ρεύμα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Συλλήψεις για απόπειρα εμπρησμού σπιτιού μεταναστών

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες οι 4 νεαροί (σ.σ. ο ένας είναι ανήλικος) και τους ασκήθηκαν διώξεις. Κατηγορούνται για απόπειρα εμπρησμού και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και συνελήφθησαν από την Αστυνομία τη Δευτέρα στα Σπάτα και στη Λούτσα. Οι τρεις τις επόμενες μέρες θα περάσουν από Αυτόφωρο.

Τα τέσσερα άτομα, ηλικίας 17, 19, 20 και 23 ετών, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, πήγαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μονοκατοικία στα Σπάτα όπου μένουν δύο μετανάστες από το Πακιστάν και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά. Οι δύο από τους τρεις προκάλεσαν ζημιές στην πόρτα του σπιτιού αλλά και στα τζάμια, ενώ ο τρίτος είχε στην κατοχή του βενζίνη προσπαθώντας να βάλει φωτιά σε μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη στην αυλή.

Οι γείτονες είδαν τους δράστες και αφού ενημέρωσαν την Αστυνομία, εντοπίστηκαν σε Λούτσα και Σπάτα και συνελήφθησαν. Στο σπίτι του 19χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο χωρίς άδεια κατοχής και δύο κάλυκες φυσιγγίων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αναθεώρηση προς όφελος του κεφαλαίου

Στην αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, αλλά και των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Τις αλλαγές αυτές προανήγγειλε χτες ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο 7οΔιεθνές RED BUSINESS FORUM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το Σχέδιο για τον Τουρισμό, με μία από τις βασικές ρυθμίσεις του θα υπάρξει σημαντική αύξηση του συντελεστή δόμησης, έτσι που να παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικής κατοικίας, χωρίς την υποστήριξη από ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ παράλληλα θεσπίζεται ένα νέο προϊόν, αυτό της πώλησης τουριστικών κατοικιών, μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διεργασία για την κατάρτιση του σχεδίου «βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι άριστη».

Οσον αφορά τα 12 Περιφερειακά Χωροταξικά, όπως δήλωσε ο υπουργός πραγματοποιείται καταγραφή και αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων που αφορούν την τροποποίηση, συμπλήρωση ή έγκριση νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων με χωρικές επιπτώσεις στο επίπεδο της Περιφέρειας, που προωθούνται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ουσιαστικά, δηλαδή οι αλλαγές που θα γίνουν θα «δέσουν» με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που σωρηδόν λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα για είναι ανεμπόδιστες οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Για τα κύματα μετανάστευσης

Συνεχίζουν να καταγράφονται περιπτώσεις όπου μετανάστες και πρόσφυγες θαλασσοδέρνονται πασχίζοντας να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας. Παλεύουν με την κακοκαιρία, κρύβονται από τα περιπολικά του Λιμενικού και του FRONTEX που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Βασανισμένοι άνθρωποι, μανάδες και ανήλικα παιδιά, βρέφη, που δεν ξεκίνησαν από διάθεση περιπέτειας ή για τουρισμό. Τους μετανάστες και πρόσφυγες δεν τους έφερε στην Ελλάδα ούτε η εργατική τάξη ούτε το ΚΚΕ. Η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου, όπως εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία (επεμβάσεις όπου συμμετείχαν και στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις), προκάλεσε τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν η συνέχιση και η κλιμάκωση υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων σε Σομαλία, Σουδάν κ.α. με εκατομμύρια περιπλανώμενους πρόσφυγες.

Κομμάτι των προσφύγων αυτών παίρνει το δρόμο προς τις καπιταλιστικές χώρες. Αλλωστε, όλοι αυτοί οι λαοί εκτός από τόνους βομβών έχουν δεχθεί και τόνους προπαγάνδας για μια ζωή γεμάτη ευημερία και ανθρώπινα δικαιώματα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες... Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η γειτνίασή της με την Τουρκία, η ιδιότητά της ως καπιταλιστικού κράτους - μέλους της ΕΕ και μάλιστα πύλης εισόδου, άλλοι παράγοντες, έχουν αποτέλεσμα να συρρεύσουν εδώ δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Η τεράστια πλειοψηφία δε θέλει να μείνει, ούτε μένει για τις τάχα ιδανικές συνθήκες «φιλοξενίας». Θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Από τη στιγμή που οι μετανάστες και πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν να βρεθούν στη χώρα μας, ζουν και δουλεύουν εδώ, το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της αλληλεγγύης, του αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η μετανάστευση σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Παλεύει για να έχουν οι μετανάστες - πρόσφυγες ισότιμα εργατικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα με την υπόλοιπη εργατική τάξη και, συγχρόνως, με την ένταξή τους στο κίνημα, να διεκδικήσουν από κοινού την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Παλεύει για να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους οι εγκλωβισμένοι του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της Συνθήκης Σένγκεν.


Θ. Μπ.

Στάσεις εργασίας σωφρονιστικών υπαλλήλων

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για σήμερα, αύριο και μεθαύριο (28, 29 και 30 Νοέμβρη) από τις 7 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ. και από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού και δύο υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφυλακίστηκε ένας από τους τέσσερις προφυλακισμένους για τη δολοφονία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τον Μάρτη του 2011 στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Η διαθεσιμότητα της διευθύντριας και των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση.

Ταυτοποιήθηκε το DNA του 41χρονου

Το DNA του 41χρονου που συνελήφθη για την προσπάθεια πώλησης των αντικειμένων, που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, ταυτοποιήθηκε με έναν από τους δράστες της ληστείας. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το DNA είχε βρεθεί σε τμήμα κολλητικής ταινίας και σε κομμάτι υφάσματος που είχαν αφήσει οι δράστες πίσω τους. Με την ταυτοποίησή του, ο 41χρονος κατηγορείται και για συμμετοχή στη ληστεία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου

Με ένα νέο νομοσχέδιο που τέθηκε από χτες σε δημόσια διαβούλευση αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, αφού πλέον όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που κατέχουν ακίνητα θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν δήλωση ιδιοκτησίας, όπως και κάθε φυσικό πρόσωπο! Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπεται πλέον να ανατίθενται, κατά παρέκκλιση της υπάρχουσας νομοθεσίας περί μελετών, όλες οι μελέτες που αφορούν στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών κ.λπ. με μοναδικό σχεδόν κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.

Με άλλες διαδικαστικού τύπου διατάξεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει κάποια νομικά κυρίως προβλήματα για την επίσπευση της σύνταξης του Κτηματολογίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η δυνατότητα διόρθωσης αρχικών εγγραφών «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ», η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων και γεωμετρικών χαρακτηριστικών του ακινήτου χωρίς να πληρώνουν πρόσθετα τέλη οι ιδιοκτήτες, η ηλεκτρονική εγγραφή δικαιωμάτων και μεταγραφών, καθώς και ηλεκτρονική πληρωμή των αντίστοιχων τελών, η επιβολή προστίμου για μη έγκαιρη δήλωση ιδιοκτησίας, η κοινοποίηση στο Δημόσιο όσων εκτάσεων δηλωθούν από ιδιώτες με την επίκληση της χρησικτησίας κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ