ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέα κλιμάκωση του πολέμου προπαγάνδας παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς μια σειρά πληροφοριών έρχεται στη δημοσιότητα χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί. Στην ειδησεογραφία της Κυριακής κυριάρχησε το «σίριαλ» της αποχώρησης Ασαντ από τη Δαμασκό για τη Μόσχα, με αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, κυρίως ρωσικές και δυτικές, να αναπαράγουν σενάρια περί τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου του Σύρου προέδρου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από άλλες πηγές, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι αυτή η εκδοχή δεν φιλοξενήθηκε ιδιαίτερα στις αραβικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Ακολούθως χτες το απόγευμα, το λιβανικό δίκτυο «αλ Μανάρ» της σιιτικής «Χεζμπολάχ», μετέδωσε ότι «απολύθηκε» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ αλ Μακντίσι. Αργότερα, ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αυτομόλησε και κατευθύνεται προς το Λονδίνο. Η πληροφορία, μέχρι το βράδυ, δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από τη συριακή ηγεσία.

Εντείνοντας τις πιέσεις, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακάλυψαν εκ νέου «το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς κατά του συριακού λαού» χωρίς να αιτιολογήσουν πώς προέκυψε πάλι το ζήτημα, που αποκάλεσαν «κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ». Ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο σε βάρος του συριακού λαού. Την ένταση όξυνε και η ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι αποσύρει όλο το μη απαραίτητο προσωπικό του, λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στη Δαμασκό».

Κατά τα άλλα, σφοδρές μάχες σημειώνονται στα νότια προάστια της Δαμασκού, στις περιοχές κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο όπως επίσης και στο Χαλέπι. Ο Λιβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μεθοριακό του φυλάκιο δέχτηκε πυρά από ενόπλους αντικαθεστωτικούς και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με έναν τραυματία στρατιώτη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλήσεις Ισραήλ με εποικισμούς και οικονομικά

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την υπεράσπιση των ζωτικών του συμφερόντων». Αυτό διεμήνυσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέναντι στις όψιμες «ανησυχίες» αρκετών ηγεσιών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την υπόσκαψη της λύσης των δύο κρατών λόγω της πλέον πρόσφατης ανακοίνωσης της ισραηλινής ηγεσίας για ανέγερση 3.000 κατοικιών στη ζώνη Ε1, δηλαδή ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία δεν έχει χτιστεί εποικισμός μέχρι σήμερα.

Η απόφαση για τους νέους εποικισμούς ακολούθησε την αναβάθμιση της Παλαιστίνης, από «οντότητα» σε «κράτος», την περασμένη βδομάδα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μια απόφαση που έχει συμβολική, κυρίως, σημασία καθώς ασχέτως των κατανοητών πανηγυρισμών με τους οποίους υποδέχτηκε πλήθος Παλαιστινίων τον Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα, δεν αλλάζει κάτι στην, υπό κατοχή, καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού.

Γαλλία, Βρετανία, Σουηδία, Ισπανία, Δανία κάλεσαν στα υπουργεία Εξωτερικών τους εκεί Ισραηλινούς πρέσβεις για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή απόφαση. «Βαθιά δυσφορία» εξέφρασε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η υποκρισία σε αυτές τις αντιδράσεις είναι φανερή καθώς στηρίζουν χρόνια το Ισραήλ στην εγκληματική του πολιτική.

Εκτός από τα νέα εποικιστικά σχέδια, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μην αποδώσει στην Π. Αρχή περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια που της ανήκουν από φορολογία και από τέλη.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε χτες επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, και με τον ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ πήρε μέρος στην 3η Σύνοδο του Ρωσο-τουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Οικονομίας, Πολιτισμού, Γεωργίας και Μεταφορών των δύο χωρών.

Η κατάσταση στη Συρία και οι ρωσο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις ήταν τα δύο βασικά αντικείμενα των συνομιλιών, ενώ στο Ανώτατο διακυβερνητικό συμβούλιο τέθηκαν τα μεγάλα κοινά εμπορικά και επενδυτικά σχέδια, η συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η βιομηχανική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία, καθώς και οι πολιτιστικοί δεσμοί των δύο χωρών. Στα πλαίσια της επίσκεψης υπογράφτηκαν 11 συμφωνίες για τη συνεργασία στους διάφορους τομείς.

Σχετικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι θέσεις της Μόσχας απέναντι στις εξελίξεις είναι παρόμοιες με αυτές της Αγκυρας, εντοπίζοντας διαφορές όσον αφορά στη μέθοδο προσέγγισης, οι οποίες, όπως είπε, συζητήθηκαν και θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία. Ο Βλ. Πούτιν επέμεινε ότι η ανάπτυξη συστοιχιών «Πάτριοτ» στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία δε βοηθάει στην αποκλιμάκωση, παρότι, όπως είπε, «κατανοεί» τις ανησυχίες της Αγκυρας.

Ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «στα βασικά σημεία» η εξωτερική πολιτική της Μόσχας και της Αγκυρας συμπίπτει, προσθέτοντας ότι για την Αγκυρα είναι ζωτικού ενδιαφέροντος η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία.

Η Ρωσία καταλαμβάνει τη 2η θέση, μετά τη Γερμανία, μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 7η θέση στον όγκο του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας. Το 2011 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας αυξήθηκε κατά 26% και ανέρχεται σε 32 δισ. δολάρια. Στόχος των δύο χωρών είναι να αυξήσουν τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών έως 100 δισ. δολάρια. Το 72,6% των ρωσικών εξαγωγών στην Τουρκία αφορά σε ενεργειακούς πόρους, το 16,7% σε μέταλλα. Η Ρωσία εισάγει από την Τουρκία μηχανήματα, εξοπλισμό και οχήματα (31,3%), τρόφιμα (24,7%) και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (18,3%).

Η Ρωσία και η Τουρκία υλοποιούν πολλά κοινά σχέδια στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Στη Ρωσία συνεχίζεται η εκπαίδευση 400 Τούρκων, που θα εργαστούν στον πυρηνικό σταθμό. Η ροή των τουριστών από τη Ρωσία στην Τουρκία αυξάνεται κάθε χρόνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στη χώρα αυτή αυξήθηκε κατά 3% και έφτασε στα 3,5 εκατομμύρια.


Ι. Π.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κόντρες μερίδων του κεφαλαίου

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τα στοιχεία σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομίας της Βραζιλίας προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, καθώς αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που ήδη έχει επηρεάσει την Κίνα, αρχίζει να «χτυπά» την πόρτα και των υπόλοιπων αναδυόμενων καπιταλιστικών κρατών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βραζιλιάνικης οικονομίας, για το τρίτο τρίμηνο (Ιούλη - Σεπτέμβρη) του τρέχοντος έτους ήταν μόλις 0,6%, οι επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2% ενώ η καταναλωτική πίστη κυμάνθηκε στο αναιμικό 0,9%. Τα στοιχεία για την οικονομία προκάλεσαν και νέο γύρο δηλώσεων «ανησυχίας και αμφισβήτησης» της πορείας της Βραζιλίας, με τον πρώην Πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο να κάνει λόγο «για μία παγιδευμένη και απομονωμένη Βραζιλία εντός της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur)», καλώντας για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις απόψεις της μέχρι πρότινος κυρίαρχης μερίδας του κεφαλαίου, που πλέον έχει υποχωρήσει, καθώς με τις κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ έχει ενισχυθεί η άλλη κεφαλαιοκρατική ομάδα, που συνδέει τα συμφέροντά της με τις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στη Νότια Αμερική.

ΕΥΡΩΠΗ
Περιοδεία Κλίντον

ΠΡΑΓΑ.--

Η ενεργειακή απεξάρτηση της Τσεχίας από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο - προς όφελος φυσικά των αμερικανικών επιχειρήσεων - αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της χτεσινής επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην Τσεχία. Χωρίς κανέναν δισταγμό, ζήτησε από τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ...επιλεγεί η προσφορά αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής «Westinghouse Electric Co.» για να προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου «Τεμελίν». Η ίδια πρόσθεσε στους δημοσιογράφους πως η «Westinghouse Electric Co.» «προσφέρει την καλύτερη επιλογή σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και την ασφάλεια». Ανταγωνιστές για το ίδιο έργο είναι η τσεχο-ρωσική σύμπραξη MIR 1200, και η γαλλική «Areva». Η Κλίντον δεν παρέλειψε να επιβραβεύσει την τσέχικη κυβέρνηση για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, η Κλίντον θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνάντηση με την Πακιστανή ομόλογό της Χίνα Ραμπανί Χαρ, παράλληλα θα συμμετάσχει στη ΝΑΤΟική σύνοδο των ΥΠΕΞ, που θα ασχοληθεί κύρια με το αίτημα της Αγκυρας για εγκατάσταση πυραύλων «Πάτριοτ» στη μεθόριο με τη Συρία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δουβλίνο για να παρακολουθήσει σύνοδο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ την Παρασκευή, ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας της θα είναι η Βόρεια Ιρλανδία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις

KAΪΡΟ.--

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι, του προεδρικού διατάγματος που του διασφαλίζει υπερεξουσίες, του Συντάγματος που εκπόνησε μια κατακερματισμένη επιτροπή κυριαρχούμενη από μετριοπαθείς και ακραίους ισλαμιστές και κατά του πολιτικού φορέα από όπου προέρχεται ο Μούρσι, των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», προγραμματίζονται για σήμερα τόσο στο Κάιρο όσο και σε πολλές άλλες πόλεις. Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης στον Μούρσι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Η πλευρά του Μούρσι προσπαθεί, εκ νέου, να κατευνάσει τα πνεύματα διαρρέοντας ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας δέχτηκε να «επιβλέψει» το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που ο Πρόεδρος προκήρυξε για τις 15 Δεκέμβρη, προκαλώντας περαιτέρω κλιμάκωση των επικρίσεων σε βάρος του.

Την Κυριακή, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επ' αόριστον αποχή από τα καθήκοντά του και δεν εξέτασε ούτε την προσφυγή σε βάρος της νομιμότητας της επιτροπής που εκπόνησε το Σύνταγμα, λέγοντας ότι «η συγκέντρωση οπαδών του Μούρσι έξω από το κτίριο, τα συνθήματα και η διαρκής πίεση δεν ευνοούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Στη συνέχεια, η Ενωση Δικαστών κάλεσε τα μέλη της να μη νομιμοποιήσουν το Σύνταγμα συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα.

Οι επικριτές του Μούρσι στοχεύουν στη μη διενέργεια δημοψηφίσματος, και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό στην καταψήφιση του Συντάγματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ