ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Βάζει πλάτη στη στυγνή εκμετάλλευση της νέας γενιάς

Τα προγράμματα φθηνού - ευέλικτου νεανικού εργατικού δυναμικού και τη στάση της ΓΣΕΕ καταγγέλλει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Για να αποκρούσει τα αντεργατικά σχέδια, η νέα γενιά πρέπει να οργανωθεί στα συνδικάτα της, όχι να τρέχει σε «διαλόγους» με τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους
Για να αποκρούσει τα αντεργατικά σχέδια, η νέα γενιά πρέπει να οργανωθεί στα συνδικάτα της, όχι να τρέχει σε «διαλόγους» με τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους
Πλάτη στην κυβέρνηση, για να προωθήσει ακόμα ένα «σχέδιο» για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, που στην πράξη οδηγεί σε ακόμα πιο φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό βάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Μετά τη συμμετοχή τους στο «διάλογο» που άνοιξε το υπουργείο Εργασίας γι' αυτό το θέμα, προχτές η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέστειλε και τις παρατηρήσεις της. Μόνο που οι παρατηρήσεις αυτές, αν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τις εννοούσε θα έπρεπε αυτόματα να πετάξει το «Σχέδιο» στο καλάθι των αχρήστων. Δέσμια όμως της στρατηγικής της ΕΕ «για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», και ως θερμός θιασώτης της «ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας» και «ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος», καταπίνει την κάμηλο ... και διυλίζει τον κώνωπα!

Ετσι αποδέχεται το «Σχέδιο» την ώρα που διαπιστώνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «δημιουργεί έντονο κίνδυνο αντικατάστασης του υφιστάμενου προσωπικού από "φθηνότερους" ωφελούμενους εργαζόμενους...» Για τις προτεινόμενες αμοιβές, διαπιστώνει ότι είναι χαμηλότερες από τα ελάχιστα μισθολογικά όρια της ΕΓΣΣΕ ακόμα και από αυτά της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης. Για το ωράριο, ότι το πρόγραμμα «εναποθέτει τη διαμόρφωσή του αποκλειστικά στον εργοδότη, εγείροντας σοβαρά ζητήματα (π.χ. Σάββατο, Κυριακή, αργίες) και ώρες (π.χ. διακεκομμένο ωράριο). Ενώ για το «κουπόνι απασχόλησης» διατυπώνει την άποψη ότι μπορεί «να μετατραπεί σε "φερετζέ της μαύρης εργασίας"». Τι απομένει, λοιπόν, από το περίφημο «Σχέδιο» εκτός από το γεγονός ότι είναι άλλο ένα εργαλείο με το οποίο θα τιναχτεί στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, παραδίδοντας ταυτόχρονα τη νέα γενιά σκλάβα στις ορέξεις του κεφαλαίου; Και, όμως, η πλειοψηφία διαβουλεύεται με το υπουργείο Εργασίας και αναμένει τη μεγαλοθυμία της συγκυβέρνησης.

Σχολιάζοντας το κείμενο της ΓΣΕΕ προς τον υπουργό Εργασίας για το «Σχέδιο Δράσης Στοχευμένων Παρεμβάσεων για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων», η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «αφού πρώτα προσκυνά αυτά τα προγράμματα, στη συνέχεια κάνει παρατηρήσεις σε χειρισμούς και επιμέρους πλευρές». Και στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων προσθέτει:

«Η κάθε επισήμανση που κάνει η ΓΣΕΕ, ώστε να διαφυλαχτεί η δήθεν εργασιακή νομιμότητα, αλλά και η αρχή όπως αναφέρει της "ίσης αμοιβής για ίση εργασία", είναι υποκριτική και ψεύτικη καθώς έχει συμβάλει ενεργητικά ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στην πλήρη ελευθερία που έχουν οι εργοδότες "να κόβουν και να ράβουν" ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Να μάθουν οι νέοι την ταξική σύγκρουση, όχι τη συνεργασία

Οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και η ένταση της εκμετάλλευσης κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στους νέους που εργάζονται με τις διάφορες παραλλαγές προγραμμάτων κατάρτισης και πρακτικής άσκησης στους εργοδότες. Το ανεξέλεγκτο ωράριο, το συντριπτικό τσάκισμα στους μισθούς και στο μεροκάματο, η εργασία σε διαφορετικό αντικείμενο από το προβλεπόμενο, η απληρωσιά και η απόλυση μόνιμου προσωπικού, αποτελούν τον κανόνα.

Την ανάκαμψη της οικονομίας και της σωτηρίας του συστήματος που υπηρετούν, τη στηρίζουν πάνω στις πλάτες του λαού και της νεολαίας. Τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανακυκλώνουν την ανεργία, δημιουργούν αυταπάτες πως ο άνεργος μπορεί να γίνει επιχειρηματίας. Οι νέοι που αναγκάζονται να πιάσουν δουλειά με τέτοιους όρους αναζητώντας ένα μεροκάματο, να μην πάνε «σαν πρόβατα στη σφαγή».

Μονόδρομος για τον κάθε νέο είναι η οργάνωση στο σωματείο του, να διεκδικήσει μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μη μένει κανένας νέος ανοργάνωτος έστω και για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που απασχολείται σε πρόγραμμα ή έχει σύμβαση μαθητείας. Να μη βρίσκεται εκτεθειμένος στην εκμετάλλευση και στην εργοδοσία, ανενημέρωτος για τα δικαιώματά του. Να μάθει από νωρίς στην ταξική σύγκρουση και όχι στην ταξική συνεργασία, στα αντιτιθέμενα συμφέροντα που υπάρχουν ανάμεσα σε εργοδοσία και εργάτες».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κατήγγειλε την καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ

Δε φτάνει που το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων έχει υποστεί δραματική μείωση της τάξης του 42,67%, δίνεται και με απαράδεκτη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνέχεια με τις απανωτές περικοπές που προχωράει η κυβέρνηση.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσιώτης, καταγγέλλοντας την πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης που «κούρεψε - λήστεψε» τα αποθεματικά των Ταμείων, κλέβοντας τις εισφορές των εργαζομένων. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να επιστραφούν τα αποθεματικά των Ταμείων και να δίνεται το εφάπαξ με την αίτηση κατάθεσης συνταξιοδότησης και όχι με την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης από την αρμόδια υπηρεσία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε αναρμόδιος για τη διαδικασία «κουρέματος» των ομολόγων, λέγοντας ότι ήταν κυβερνητική απόφαση που πάρθηκε στο ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Απλώς ανέφερε ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων ήταν πριν το «κούρεμα» 351 εκατομμύρια ευρώ και μετά από αυτό κατρακύλισαν στα 201 εκατομμύρια. Το Ταμείο, είπε, θα επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό με 1,2 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι το εφάπαξ θα δίνεται με την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης.

Στην παρέμβασή του, ο Χρ. Κατσιώτης τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να βάζει χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, για να εξυπηρετεί με τα ποσά αυτά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το δημόσιο χρέος, είπε, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι που καλούνται να το πληρώσουν και ανέφερε ότι κρατάει επιφυλάξεις για τη δήλωση Σαμαρά ότι δε θα ενταχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία στο νέο «κούρεμα».

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και είπε ότι η οργή τους πρέπει να μετατραπεί σε αδιάλλακτο αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου του συστήματος.

Εμειναν τα παχιά λόγια

Ούτε χτες υπήρξε κάτι νέο στην «Οδύσσεια» δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου που αναμένουν πάνω από δύο χρόνια, για να λάβουν ακόμα και αυτό το κουτσουρεμένο εφάπαξ. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εργασίας και παρά τα παχιά λόγια του υπουργού Εργασίας περί «επιτάχυνσης των διαδικασίων», το σίγουρο είναι ότι οι 60.000 περίπου συνταξιούχοι δε θα λάβουν άμεσα το εφάπαξ. Σε κάθε περίπτωση και τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δεν προβλέπουν καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση και το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέχρι και το 2014!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Απεργούν αύριο στη Λάρισα

Κλιμακώνοντας την πάλη τους, σε 24ωρη απεργία προχωρούν, αύριο Πέμπτη, όλοι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό Λάρισας, που έχουν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ.

Με την αγωνιστική κινητοποίησή τους διεκδικούν:

* Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, να μη μείνει ούτε ένας απλήρωτος, έγκαιρη και σταθερή πληρωμή τους.

* Ιδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους.

* Αμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων.

* Να μην αποδοθεί στις Μ.Κ.Ο. το 5% της χρηματοδότησης του προγράμματος, άλλα να δοθεί στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στα προγράμματα, κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους 5μηνίτες σε όλο το νομό να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στην κινητοποίηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΟΜΕΚ»
Προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από χτες οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΒΙΟΜΕΚ ΑΒΕΤΕ, στο Αλιβέρι Εύβοιας, του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Οι 25 εργαζόμενοι της εταιρείας απαιτούν την άμεση ανάκληση των πέντε, συνολικά, απολύσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Η εργοδοσία δηλώνει πως θα συνεχίσει τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από το ταξικό τους σωματείο δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στον «αέρα» βρίσκονται οι περίπου 500 εργαζόμενοι των πολυκαταστημάτων του ομίλου «FOKAS». Η εταιρεία έχει καταθέσει εδώ και μέρες αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 (πτωχευτικός κώδικας). Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ