Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κατήγγειλε την καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ

Δε φτάνει που το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ενστόλων έχει υποστεί δραματική μείωση της τάξης του 42,67%, δίνεται και με απαράδεκτη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνέχεια με τις απανωτές περικοπές που προχωράει η κυβέρνηση.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσιώτης, καταγγέλλοντας την πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης που «κούρεψε - λήστεψε» τα αποθεματικά των Ταμείων, κλέβοντας τις εισφορές των εργαζομένων. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να επιστραφούν τα αποθεματικά των Ταμείων και να δίνεται το εφάπαξ με την αίτηση κατάθεσης συνταξιοδότησης και όχι με την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης από την αρμόδια υπηρεσία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε αναρμόδιος για τη διαδικασία «κουρέματος» των ομολόγων, λέγοντας ότι ήταν κυβερνητική απόφαση που πάρθηκε στο ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Απλώς ανέφερε ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων ήταν πριν το «κούρεμα» 351 εκατομμύρια ευρώ και μετά από αυτό κατρακύλισαν στα 201 εκατομμύρια. Το Ταμείο, είπε, θα επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό με 1,2 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι το εφάπαξ θα δίνεται με την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης.

Στην παρέμβασή του, ο Χρ. Κατσιώτης τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να βάζει χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, για να εξυπηρετεί με τα ποσά αυτά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το δημόσιο χρέος, είπε, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι που καλούνται να το πληρώσουν και ανέφερε ότι κρατάει επιφυλάξεις για τη δήλωση Σαμαρά ότι δε θα ενταχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία στο νέο «κούρεμα».

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και είπε ότι η οργή τους πρέπει να μετατραπεί σε αδιάλλακτο αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του ίδιου του συστήματος.

Εμειναν τα παχιά λόγια

Ούτε χτες υπήρξε κάτι νέο στην «Οδύσσεια» δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου που αναμένουν πάνω από δύο χρόνια, για να λάβουν ακόμα και αυτό το κουτσουρεμένο εφάπαξ. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εργασίας και παρά τα παχιά λόγια του υπουργού Εργασίας περί «επιτάχυνσης των διαδικασίων», το σίγουρο είναι ότι οι 60.000 περίπου συνταξιούχοι δε θα λάβουν άμεσα το εφάπαξ. Σε κάθε περίπτωση και τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δεν προβλέπουν καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση και το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέχρι και το 2014!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ