Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δε διασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων των δήμων από την πολιτική του οικονομικού στραγγαλισμού τους. Προβλέπεται μεν ότι η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι δήμοι, προορίζεται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού, όμως με δεδομένες τις τραγικές περικοπές στα έσοδά τους, αυτή δεν διασφαλίζεται.

Για το ζήτημα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κάνει σαφές ότι στην περίπτωση που ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο καταβάλλουν οι δήμοι τη μισθοδοσία είναι ανεπαρκής, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν θα καταβάλει τη μισθοδοσία. Πολλοί δήμοι δεν καταβάλλουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τις ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις των εργαζομένων τους, παρά μόνο τη μισθοδοσία, προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες. Στην περίπτωση αυτή ο λογαριασμός θεωρείται ανεπαρκής.

Την ίδια ώρα, η μισθοδοσία «απειλείται» και από τις κατασχέσεις τις οποίες διεκδικούν τρίτοι (σ.σ. προμηθευτές, εργολάβοι) στους οποίους χρωστούν οι δήμοι. Κι αυτό γιατί με βάση το νόμο, η μισθοδοσία των εργαζομένων εντάσσεται στα γενικά έσοδα των δήμων και όχι στα εξειδικευμένα από όπου δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αφήνει στο έλεος τους εργαζόμενους, οι οποίοι, μέσα στο συνολικότερο στραγγαλισμό των δήμων, είναι τα πρώτα θύματα. Διευκολύνεται έτσι και με αυτόν τον τρόπο η προώθηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και του ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας που μεθοδεύεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ