Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Πολύμηνα τεφτέρια στα φαρμακεία

Οι άρρωστοι δεν έχουν να πληρώσουν πια ούτε τις συμμετοχές τους για φάρμακα, τη στιγμή που οι πλειοψηφίες των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων τους υποχρεώνουν να πληρώνουν ολόκληρη την τιμή

Πολύμηνα τεφτέρια, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, έχουν ανοίξει οι ασθενείς στα 10.000 -από τα 12.500 συνολικά- φαρμακεία της χώρας καθώς ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αναγκάστηκε, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μειώσει τα έξοδά του για δαπάνες φαρμάκων και υγείας.

Τα παραπάνω δραματικά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων περιέχονται σε πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και η οποία παρουσιάστηκε χτες. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα η οικονομική κρίση έχει πλήξει το 95,6% των φαρμακείων της χώρας με αποτέλεσμα 4.000 φαρμακεία να είναι ένα βήμα πριν το «λουκέτο». Οι επιπτώσεις μετατοπίζονται από τα φαρμακεία στους ασθενείς καθώς, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους ασθενείς με αποτέλεσμα σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία της χώρας να έχουν ανοίξει τεφτέρια για λεφτά που χρωστάνε -κυρίως από τις συμμετοχές- οι ασθενείς.
  • Οπως ανέφεραν οι φαρμακοποιοί το 9,4% των ασθενών δεν μπορούν να εξοφλήσουν άμεσα τα φάρμακά τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ως εξής: Είναι 17% σε περιοχές κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα των φαρμακοποιών είναι τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, όπως εκτιμά των 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών. Αυτή τη στιγμή τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς είναι 300 εκατ. ευρώ από το 2011 και 237 εκατ. ευρώ για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 2012. Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2% και η μείωση του τζίρου με 27,5%.

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 1.700 θέσεων εργασίας υπαλλήλων στα φαρμακεία, ενώ για το 2013 υπολογίζονται απώλειες 1.500 - 1.800 θέσεων εργασίας.

Δικαίωση της ΔΗΠΑΚ

Η έρευνα αυτή δικαιώνει τη θέση και τις διεκδικητικές προτάσεις της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών που σε όλες τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων διαφώνησε κάθετα με την άρση της πίστωσης της χορήγησης φαρμάκων και του εξαναγκασμού των λαϊκών στρωμάτων να πληρώνουν από την τσέπη τους - όπως ισχύει από τις 24/11/2012 μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ. Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών προτείνει τη συμπαράταξη με τους ασφαλισμένους και την από κοινού διεκδίκηση -μεταξύ των άλλων- χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποπληρώσει όλους τους παρόχους υγείας, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί.

Συγκυβερνητικοί εκβιασμοί

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου, απαντώντας σε ερώτημα που αφορά τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για να προχωρήσει - σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» - στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς είπε ότι αντί η πολιτική ηγεσία να προχωρά σε εκβιασμούς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ίδιας και του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ