Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΑΜΟΣ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την ακτοπλοΐα

Μετά από τη σύσκεψη που οργάνωσε προχτές το Εργατικό Κέντρο του νησιού

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σάμου για την Ακτοπλοΐα συγκροτήθηκε, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου και σύνθημα «διεκδικούμε συγκοινωνίες που έχει ανάγκη ο τόπος, συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες και όχι των εφοπλιστών». Προχτές το απόγευμα, έγινε στο Εργατικό Κέντρο του νησιού η πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής, στην οποία έχουν συσπειρωθεί μέχρι τώρα 22 φορείς και συγκεκριμένα συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως τα σωματεία Οικοδόμων, Επισιτισμού Τουρισμού κ.ά., αγροκτηνοτροφικοί και εμπορικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, γυναικείοι σύλλογοι (μέλη της ΟΓΕ), Λαϊκές Επιτροπές από περιοχές του νησιού.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΕΚ Σάμου, Αντώνης Δράκος, αναφέρθηκε στο πλαίσιο πάλης της σύσκεψης που έγινε πρόσφατα στον Πειραιά από τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΑΓΕΝ και τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Σάμου και Βορ. Δωδεκανήσου. Το πλαίσιο, το οποίο έγινε αποδεκτό από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους πρότειναν διάφορες μορφές πάλης που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Στη σύσκεψη ασκήθηκε από τους φορείς κριτική στη λογική που προβάλλεται από Περιφέρεια, Δήμο, την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους άλλους φορείς να προτάξουν ως πλαίσιο πάλης κι άλλες επιδοτήσεις δρομολογίων στους εφοπλιστές, διάφορες φορο-ελαφρύνσεις και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και σωστικών μέσων, τα οποία χαρακτηρίζουν λειτουργικό κόστος.

Αποφάσισαν να ξεκινήσουν πλατιά ενημέρωση των φορέων και του λαού του νησιού για τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η συγκυβέρνηση που προδιαγράφουν την παραπέρα ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, συντριπτικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και αυτά για ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή τις επόμενες μέρες. Ενώ το πλαίσιο πάλης που προβάλλει είναι συνοπτικά: «Ενιαίο δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών - αεροπορικών συγκοινωνιών και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Καθημερινή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ουσιαστική μείωση των εισιτηρίων. Πλοία σύγχρονα και ασφαλή. Οχι στην άρση του καμποτάζ. Καμία παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρίνων, νησιών, βραχονησίδων σε ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ