ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Τρομοκρατία και μαθήματα υποταγής στους μαθητές

Τρομοκρατικές παρεμβάσεις από Εισαγγελία και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Με την «τρομοκρατία της βεβαίωσης των απουσιών» και τη «φοβέρα της παρέμβασης του εισαγγελέα» επιχειρεί η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας - δρώντας, προφανώς, στο πλαίσιο των κυβερνητικών κατευθύνσεων και εντολών - να σταματήσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των μαθητών για την κτιριακή άθλια κατάσταση μέσα στην οποία είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα και να ζουν.

Εδώ και μέρες, σε σχολεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, οι μαθητές έχουν ξεσηκωθεί και με διάφορες μορφές πάλης - παραστάσεις, αποχές, καταλήψεις κ.ά. - προσπαθούν να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Σε κατάληψη βρίσκονται αυτό το διάστημα το 8ο Λύκειο Βόλου και το 2ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, ενώ πολυήμερη κατάληψη έγινε, τις προηγούμενες μέρες, στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, καθώς και σε άλλα σχολεία της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί, σε σχολεία ταβάνια είναι φουσκωμένα και πέφτουν σοβάδες, με τη βροχή αίθουσες διδασκαλίας και γυμναστήρια πλημμυρίζουν, η θέρμανση είναι ελλιπής, χαρτί υγείας στις τουαλέτες δεν υπάρχει, ενώ από τα καζανάκια και τους σωλήνες αποχέτευσης τρέχουν νερά και βρομίζουν, τρωκτικά «κάνουν βόλτες» στο χώρο, τα κάγκελα στο προαύλιο είναι ετοιμόρροπα.

Κι ενώ όλα αυτά, και πολλά άλλα, συμβαίνουν και βασανίζουν τους μαθητές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ, που είναι και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, υπήρξε αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση για να σταματήσει η μαθητική κατάληψη. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέστειλε εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι οι μαθητές των σχολείων που έγιναν καταλήψεις θα τιμωρηθούν με τη βεβαίωση αδικαιολόγητων απουσιών για όλες τις μέρες που αυτές διάρκεσαν, εκτός και αν δηλώσουν ότι δεν συμφωνούσαν με τις καταλήψεις και δεν είχαν καμιά σχέση μαζί τους!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Την εισαγγελική επέμβαση και την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας: «Αξιοποιώντας όλο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, "τα βάζουν" με τους μαθητές, με εισαγγελικές έρευνες και με την απειλή απουσιών, όχι μόνο για να ανακόψουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, αλλά και για να τους διαπαιδαγωγήσουν στο συμβιβασμό, στην υποταγή και στην "οσφυοκαμψία". Ιδιαίτερα προκλητική είναι η ενέργεια του διευθυντή εκπαίδευσης, η χρήση της τακτικής του κοινωνικού αυτοματισμού, ο διαχωρισμός των μαθητών, σ' εκείνους "που θέλουν να κάνουν μάθημα" και σ' εκείνους "που δεν κάνουν", η προσπάθεια να στρέψει μαθητές εναντίον των συμμαθητών τους».

Και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό να καταδικάσει αυτές τις αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές τακτικές. Να διδάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές μας την υποχρέωση και το δικαίωμά τους στους ταξικούς αγώνες, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στη ζωή. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη δώσουν καμιά κατάθεση σε κανέναν εισαγγελέα και να μην παραδώσουν ονόματα μαθητών. Να γυρίσουν στον αποστολέα την απειλητική εγκύκλιο για την καταχώρηση των απουσιών των μαθητών, που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας».

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για κενά, μεταφορές, στέγαση

Από τη χθεσινή μαζική κινητοποίηση στην Κεφαλονιά
Από τη χθεσινή μαζική κινητοποίηση στην Κεφαλονιά
Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις που προωθούνται στα σχολεία αντί για κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 12.30 το μεσημέρι και για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών απαίτησαν με μία δυναμική και μαχητική συγκέντρωση έξω από την έδρα της Περιφέρειας εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην Κεφαλονιά. Η κινητοποίηση ήταν άμεση όταν τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη σταμάτησαν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων για τους μαθητές, σαν συνέπεια της παύσης πληρωμών από πλευράς του κράτους. Την ίδια κιόλας μέρα έγιναν μαζικές γενικές συνελεύσεις γονέων, παραστάσεις στην Περιφέρεια, συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων και Σχολικών Συμβουλίων και πολύμορφες κινητοποιήσεις μαθητών.

Κάτω από την πίεση αυτή, η Περιφέρεια προέβη σε μια μερική αντιμετώπιση του προβλήματος και τα δρομολόγια χτες έγιναν κανονικά όμως το πρόβλημα παραμένει. Ετσι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βρέθηκαν χτες έξω από την Περιφέρεια, με τους μαθητές να δίνουν τον τόνο με συνθήματα συνολικά για το δικαίωμά τους στην παιδεία. Απαίτησαν από τους αρμόδιους μόνιμη λύση και έδωσαν το μήνυμα ότι δε θα χωρέσουν τις ανάγκες τους στις παραινέσεις ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα προβλήματα».

  • Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για τα ζητήματα σχολικής στέγης, η δημοτική αρχή της Πετρούπολης, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, οργανώνουν σήμερα Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ.
  • Καμία συγχώνευση τμημάτων -άμεσα να προσληφθούν εκπαιδευτικοί- καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών είναι τα κεντρικά αιτήματα με τα οποία οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και Αιγάλεω προχωρούν την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, σε στάση εργασίας και αποκλεισμό της Γ' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, στις 8 το πρωί.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Δεν έγιναν, χτες και προχτές, οι προγραμματισμένες εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜ Πολυτεχνείου. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιδρύματος έκαναν κινητοποίηση και τις δύο μέρες, ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης και το νόμο - πλαίσιο. Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και της ΔΗΠΑΚ στα μέλη ΔΕΠ είχαν δυναμική παρουσία. Η «ηλεκτρονική ψηφοφορία» είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

*** Σε κατάληψη του ελληνικού λυκείου στο Μόναχο προχώρησαν οι μαθητές του τις τελευταίες μέρες, αντιδρώντας στη λαιμητόμο του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό που στερεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε χιλιάδες μεταναστόπουλα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Τη συμπαράστασή τους στην κατάληψη του Λυκείου Μονάχου εκφράζουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου, ο Σύλλογος Λυκείου Μονάχου και η Κοινότητα του Κάρσφελντ.

*** Ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» διοργανώνει χριστουγεννιάτικο παζάρι από αύριο έως και τις 10 του Δεκέμβρη στην αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός» (Κτίριο «Δ4», Πειραιώς 100, Γκάζι). Η είσοδος είναι ελεύθερη και το παζάρι θα λειτουργεί από αύριο μέχρι και Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Για το σύστημα Υγείας

Εκδήλωση με τίτλο: «Η θέση σου στο σύστημα Υγείας και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Σχολών Υγείας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Αττική. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 11 Δεκέμβρη, στις 2.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Μικροβιολογίας της Ιατρικής. Ομιλητής ο Γιώργος Νάνος, υπεύθυνος Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζουν μια σειρά Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα στο Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Δεκέμβρη

-- Φάρσαλα. Ομιλήτρια Α. Αγγελάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Σάββατο 8 Δεκέμβρη

-- Κορωπί, 6 μ.μ., παράρτημα συνδικάτων του ΠΑΜΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 300, 3ος όροφος).

-- Αρτέμιδα, 6 μ.μ., αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (5η στάση Βραυρώνος).

-- Ραφήνας, 6 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Βασιλέως Γεωργίου 10).

-- Παλλήνη, 6 μ.μ., συνδικάτο οικοδόμων (Λεωφόρος Μαραθώνος 96).

-- Ελασσόνα. Ομιλήτρια Κ. Συμεωνίδου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ.

Τρίτη 11 Δεκέμβρη

-- Πανεπιστήμιο Πειραιά, 2 μ.μ., Πορτοκαλί Αμφιθέατρο. Ομιλητής Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Νομική Αθήνας, 2 μ.μ., αμφιθέατρο 5. Ομιλήτρια Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Λάρισα (εκδήλωση της ΟΒ ΕΠΑΣ - Κατάρτισης). Ομιλήτρια Χ. Κουβέλα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ