ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κάλεσμα ενίσχυσης του ταξικού πόλου στο κίνημα

Να βάλουν στο περιθώριο τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής και να ισχυροποιήσουν τον ταξικό πόλο στο κίνημα καλούν τους εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σε ανακοίνωσή τους και με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη μαζί με τη ΓΣΕΕ, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία τις 18 Δεκέμβρη. Ετσι, για άλλη μια φορά, αναβάλλει την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων μεταθέτοντάς τες λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ τα σχέδια για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο είναι ήδη σε εξέλιξη και υπάρχουν Ομοσπονδίες και Σωματεία που έχουν καταθέσει αίτημα για άμεση απεργιακή κινητοποίηση.

Στην ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σημειώνεται ότι τα μέτρα που παίρνονται «σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, για να ενισχύσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, για να διαμορφώσουν ένα αστικό κράτος πιο αντιλαϊκό, πιο συγκεντρωτικό, πιο αυταρχικό, πιο άμεσα υποστηρικτικό στην οικονομική δραστηριότητα του κεφαλαίου». Μέρος αυτών των μέτρων είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, που «αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα (...) Απαιτείται ενιαίος αγώνας όλων των κλάδων του Δημοσίου, παλλαϊκός αγώνας για να μπλοκαριστούν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Στο πλαίσιο αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν πρόταση στο Γενικό Συμβούλιο για «24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 12 Δεκέμβρη, αμέσως μετά Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα σωματεία και εκεί να κριθεί η μορφή και η κλιμάκωση της πάλης». Η πρόταση απορρίφθηκε (καταψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ).

«Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (εν προκειμένω ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) - σημειώνεται στην ανακοίνωση - από τότε που εξαγγέλθηκαν οι απολύσεις στο Δημόσιο, για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση, αρνήθηκε να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων (...) Η ΑΔΕΔΥ δίνει χρόνο στην κυβέρνηση. Δεν διαφοροποιείται από τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας και της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει συμβιβαστεί μ' αυτή την κατάσταση και την πολιτική πραγματικότητα (...) Αυτή η γραμμή πάλης, λοιπόν, είναι που τσακίζει το κίνημα, την ίδια την αποτελεσματικότητα των αγώνων».

Τη γραμμή αυτή «αποδέχονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η γενική τοποθέτηση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, όπως και σε προηγούμενα Γενικά Συμβούλια, ήταν: Οχι άλλα μέτρα (...) Διαγραφή μέρους του χρέους, καλύτερη διαπραγμάτευση, να πάρουμε τη δόση του δανείου να πάει στην πραγματική ανάπτυξη και μέσα από μια τέτοια εξέλιξη να βγούμε από την κρίση. Την ίδια στιγμή προβάλλουν ως γενικό σύνθημα: Να φύγουν! Να πέσει η κυβέρνηση! Και όλα αυτά εννοείται εντός ΕΕ και με την υπάρχουσα εξουσία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων (...) Πρόκειται για την ίδια επιζήμια γραμμή, την οποία πρέπει να απορρίψουν οι εργαζόμενοι, να προφυλαχθούν, όπως πρέπει να προφυλαχθούν και από τον αυριανό κυβερνητικό συνδικαλισμό, που διεκδικεί να γίνει ΠΑΣΚΕ στη θέση της ΠΑΣΚΕ.

Τα περί ανασύνταξης του κινήματος, του ταξικού προσανατολισμού που προβάλλει αυτό το διάστημα η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια συγκρότησης ενός κινήματος που θα είναι κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από την ξένη σημαία της ντόπιας πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) «επανέφεραν την πρόταση της γενικής, πολιτικής απεργίας, σύνθημα και θέση που στην πράξη εγκλωβίζει το κίνημα στη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής, της καλύτερης διαχείρισης. Η τοποθέτηση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, "Η απεργία διαρκείας ή 24ωρη απεργία δεν ξανακάνουμε", πρέπει να προβληματίσει κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο. Πρόκειται για ανοιχτό κάλεσμα "αγωνιστικής" απεργοσπασίας, για θέση που υπονομεύει τους αγώνες. (...) Τη θέση αυτή οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ σε προηγούμενη 24ωρη απεργία επιχείρησαν να την κάνουν πράξη σε μια σειρά χώρους.

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν μια τέτοια θέση, μια τέτοια πρακτική ως επιζήμια για το κίνημα και τους αγώνες. Το κίνημα έχει εμπειρία. Ξέρει και πρέπει να αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης, να τις μετεξελίσσει, να τις εξυψώνει ώστε να υπηρετούν την κλιμάκωση των αγώνων, τη λαϊκή αντεπίθεση, το μπλοκάρισμα των αντιλαϊκών μέτρων».

Καταλήγοντας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους «να πάρουν διαζύγιο απ' αυτή τη γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα και απ' αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες (...) Με αποφάσεις των σωματείων, των Γενικών Συνελεύσεων να οργανώσουν τον αγώνα από τα κάτω (...) Να αξιοποιήσουν τις αρχαιρεσίες που γίνονται αυτό το διάστημα στα πρωτοβάθμια σωματεία και να αλλάξουν τώρα τους συσχετισμούς στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες ώστε να ισχυροποιηθεί ο ταξικός προσανατολισμός και ο ταξικός πόλος στο κίνημα, να επιταχυνθεί η ανασύνταξη του κινήματος, η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΚΑ
Κατάληψη και απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ προχώρησαν χτες εργαζόμενοι στο Ιδρυμα, μετά την επίδοση της δικαστικής απόφασης στη διοίκηση που θεωρεί παράνομη την πρόσληψη 500 εργαζομένων. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ αύριο θα γίνει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στις 10 π.μ. (Στουρνάρη 30).

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μετά από την επιτυχή συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα, προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ, καθώς η τράπεζα αρνήθηκε να τους προσλάβει, γιατί είχε ήδη μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και το επιπλέον προσωπικό θα αποτελούσε εμπόδιο για την ολοκλήρωσή της. Πλάι στους 500 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απολυθούν υπάρχουν ακόμα 900 επιτυχόντες σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ, αλλά και αυτοί δεν έχουν προσληφθεί.

Στη διάρκεια της χτεσινής κατάληψης έγινε συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος είπε ότι το ΙΚΑ έχει καταθέσει υπόμνημα στην κυβέρνηση, ζητώντας να μην απολυθούν οι 500 εργαζόμενοι και να προσληφθούν οι 900 επιτυχόντες. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΙΚΑ σημειώνει επιπλέον ότι «προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος» για την επεξεργασία της αιτούμενης νομοθετικής διάταξης «δεν ενεργοποιεί (σ.σ. το ΙΚΑ) τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (...) και ασκεί έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου».

Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣΕ ΙΚΑ όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) πρότεινε η Ομοσπονδία να απαιτήσει να συνεδριάσει σήμερα το ΔΣ του ΙΚΑ, προκειμένου να μετατρέψει σε απόφαση δική τους τις δεσμεύσεις του διοικητή του ΙΚΑ. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην τελική ευθεία οι διαθεσιμότητες

Αφαιρείται από τους ΟΤΑ και περνάει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η πιστοποίηση της υπηρεσιακής μεταβολής των υπαλλήλων

Σε διαθεσιμότητα τίθενται και επισήμως όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντικαθιστά πλήρως τις υπηρεσίες των ΟΤΑ - αλλά και κάθε σχετική υπηρεσία του Δημοσίου - στο ζήτημα της πιστοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων, εφόσον αυτές οι μεταβολές δεν πιστοποιηθούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του φορέα στον οποίο εργάζονται. Οπως αναφέρεται «η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο».

Αν και η διάταξη αυτή έχει γενική ισχύ, στην παρούσα φάση και ειδικά στο ζήτημα της διαθεσιμότης σημαίνει τα εξής: α) Την επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων θα κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα πρέπει να προσφύγουν οι υπάλληλοι οι οποίοι εξαιρούνται β) Για τις μεταβολές στην υπηρεσιακή κατάσταση αυτών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτουν από τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση των στοιχείων τους από το υπουργείο δεν χρειάζονται την έκδοση διαπιστωτικής πράξης των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονται.

Με τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) μπαίνει στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής της.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πιστοποιήσει μέχρι στιγμής ότι πληρούν τους όρους διαθεσιμότητας περίπου 1.600 δημόσιοι υπάλληλοι. Στον κατάλογο αυτό θα προστεθούν άλλοι 650 με 700 από τους Δήμους και περί τους 350 από τις Περιφέρειες. Τέλος, έχει πιστοποιηθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου 4093/2012 να τεθούν σε αργία περίπου 700 υπάλληλοι, οι οποίοι ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος ...κινητικότητας και η ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2013, μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού, θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι πάνω από 40.000 υπάλληλοι (όλων των σχέσεων εργασίας και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης) θα τεθούν σε διαθεσιμότητα - η οποία, βάσει του νόμου θα διαρκεί ένα χρόνο - και θα πληρώνονται με το 75% του βασικού τους μισθού. Οσοι από αυτούς δεν επιστρέψουν σε νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο (δηλαδή αρκετές χιλιάδες) με τη λήξη της διαθεσιμότητας θα απολυθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ