ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απειλεί τους εργαζόμενους για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά σχέδια

Την απόφαση της διοίκησης του δήμου να καλέσει τον εισαγγελέα προκειμένου να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου ανακοίνωσε, χτες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στρέφεται ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν να εμποδίσουν τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες, απείλησε ξεκάθαρα ότι η διοίκηση «δε θα ανεχθεί άλλο παράτυπες ενέργειες» και θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο. «Αν χρειαστεί θα φέρουμε και τον εισαγγελέα. Αν αυτό περιλαμβάνει και τον Στάλιν, θα φέρουμε τον Στάλιν. Δεν μπορεί να διαλυθεί ο δήμος», είπε χαρακτηριστικά, επιδεικνύοντας παράλληλα και τον βαθύ αντικομμουνισμό του.

Αυτό που φαίνεται να καίει τη διοίκηση Μπουτάρη, είναι καταρχήν να πραγματοποιηθούν οι δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένες για την επόμενη Δευτέρα και Πέμπτη. Ταυτόχρονα, πιέζεται να ξεκινήσει η λειτουργία των υπηρεσιών ώστε να βάλει μπροστά και την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την ιδιωτικοποίηση του μηχανουργείου. Οπως ανακοίνωσε χτες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου ενάντια στην αρχική του απόφαση να μπλοκάρει τη διαδικασία λόγω παρατυπιών. Η σύμβαση προβλέπει την επισκευή και συντήρηση 71 απορριμματοφόρων, με κόστος 2,3 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει την απόφαση της διοίκησης να δώσει σε ιδιώτη τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων, καθώς από τη μία απαξιώνει το μηχανουργείο του δήμου και από την άλλη δαπανά τεράστια ποσά για εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν από το μηχανουργείο με υποπολλαπλάσιο κόστος.

Σε ό,τι αφορά στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις των 39 εργαζομένων που εμπίπτουν στο νόμο, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι πλέον το υπουργείο δε χρειάζεται τις λίστες από τους δήμους. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση είναι έτοιμη να στείλει στο υπουργείο τις λίστες των αναγκών που έχει ο δήμος προκειμένου να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους χαρακτήρισε «στελέχη πρώτης γραμμής, αναγκαία για τις υπηρεσίες».

Οταν όμως ρωτήθηκε αν προτίθεται να τους κρατήσει και να τους μισθοδοτεί ο δήμος, όπως πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε περίπτωση που το υπουργείο δεν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του δήμου, δήλωσε ξεκάθαρα όχι. «Δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε και είναι και παράνομο», είπε.

Κόντρα στις απειλές και στους εκβιασμούς της διοίκησης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και σήμερα την κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου και των άλλων υπηρεσιών του δήμου. Μέσα από νέα ΓΣ, σήμερα, θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Χτες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, πραγματοποίησαν και μουσική συναυλία.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια

Στον αντιδραστικό ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτά, αναφέρεται ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας στους ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν γι' αυτά στις 11 Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως:

«Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν να κάνουν με τις υπηρεσιακές και εργασιακές αλλαγές των εργαζομένων. (...) Πρόκειται για μηχανισμό του κράτους που υλοποιεί τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές κάθε κυβέρνησης. (...) Δεν υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων, όχι μόνο γιατί η πλειοψηφία τους είναι διορισμένη από την κυβέρνηση αλλά κυρίως γιατί το γενικότερο θεσμικό - νομικό - πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται είναι εκ βάθρων αντιλαϊκό, αντιδραστικό. (...) είναι χώρος ενσωμάτωσης κι όχι εκπροσώπησης των εργαζομένων, χώρος ρουσφετιού, εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων. Με τον «Καλλικράτη», με το νόμο 4072/2011 («νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων»), με το νόμο 4024/2011 («νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο»), έχουν αλλάξει προς το αντιδραστικότερο. Θεσμοθετούνται ως μοχλοί υλοποίησης της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας στην Τοπική Διοίκηση.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, που θα ξεδιπλωθεί διευρυμένα το κύμα των απολύσεων μέσω της εφεδρείας - διαθεσιμότητας, θα χρησιμοποιηθούν για τη βρώμικη δουλειά της «αξιολόγησης εργαζομένων» που θα ΑΝΟΙΓΟΥΝ το δρόμο της απόλυσης, θα γίνουν οι μηχανισμοί που θα επικυρώνουν τη σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση και την αποδοτικότητα.

Τέλος, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι εργαλεία αναπαραγωγής του στρώματος της εργατικής αριστοκρατίας στον κλάδο και στο κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων, εκκολαπτήριο στελεχών των αστικών κομμάτων, αλλά και της επερχόμενης κυβερνώσας αριστεράς για τη διαχείριση του συστήματος.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους μόνο μέσα από ένα μαζικό, ισχυρό, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ενα κίνημα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης, κίνημα ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής των μονοπωλίων. Στις σημερινές συνθήκες, ο έλεγχος και η παρέμβαση των εργαζομένων στα κρατικά όργανα μπορεί να γίνει μόνο με όρους κινήματος, μέσω των εκπροσώπων τους από τα σωματεία.

Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, με μαζικές παραστάσεις και κινητοποιήσεις στα κατά τόπους Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν το δικαίωμα της ενημέρωσης για το τι συζητιέται στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, για την κατάργηση του απόρρητου σ' αυτά. Να απαιτήσουν οι αιρετοί να υλοποιούν τις αποφάσεις των σωματείων τους, να λογοδοτούν και να απολογούνται σ' αυτά.

Καταψήφισε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Είναι τα «πρώτα βιολιά» και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, για την προώθηση των αντιδραστικών - αντεργατικών αλλαγών. Οι αιρετοί τους αποδείχτηκαν «κρατικοί υπάλληλοι» και κατ' επάγγελμα διαφθορείς συνειδήσεων, αρχιμάστορες των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής και του ρουσφετιού. (...) Από κοντά και η ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΑΚΙΣ (Συσπειρώσεις), που μαζί με τα ψευδεπίγραφα ανεξάρτητα και αντιμνημονιακά σχήματα στηρίζουν τον αστικό θεσμό των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ασκούν συνδιοίκηση και καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτελούν «βάθρο υπεράσπισης των εργαζομένων».

Σε αυτό το πλαίσιο και με κριτήριο ψήφου ποιο κίνημα αποτρέπει τις αντεργατικές πολιτικές, τα ρουσφέτια, οργανώνει τον αγώνα και μπορεί να δώσει προοπτική σε αυτόν «για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του κι αφέντης στον πλούτο που παράγει», η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους σε ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ ΟΤΑ.

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Προσωρινή διαταγή ενάντια στη διαθεσιμότητα

Προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην μπει σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα 14 υπαλλήλων του Δήμου Ξάνθης, που εμπίπτουν στο νόμο του μνημονίου 3, εξέδωσε την Τετάρτη το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Οι 14 δημοτικοί υπάλληλοι, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία θα συζητηθεί στις 16 Γενάρη του 2013. Τόσο με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων όσο και με την κύρια αγωγή, ζητούν την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του νόμου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αποφάσισε αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι 14 εργαζόμενοι, θα πρέπει να συνεχίσουν να απασχολούνται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή - εργασιακή ή οικονομική.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλουν εκβιασμό του δημάρχου

Το δήμαρχο Αθήνας, Γ. Καμίνη, καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας, ότι εκβιάζει τους εργαζόμενους με μη πληρωμή μισθών, δώρου και υπερωριών προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρουν: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας καταγγέλλουν το δήμαρχο Γ. Καμίνη, που συνεχίζοντας τον αντεργατικό του κατήφορο, εκβιάζει για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις, απειλώντας ότι δεν θα πληρωθούν μισθό, δώρο Χριστουγέννων και υπερωρίες. Ηδη καθυστερούν οι πληρωμές των εργαζομένων παρότι το Λογιστήριο έχει έτοιμες τις καταστάσεις πληρωμών». Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας δηλώνουν ότι «στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων, απαιτούν να σταματήσουν οι εκβιασμοί του δημάρχου και να πληρωθούν αμέσως οι εργαζόμενοι».

ΠΟΕ ΟΤΑ
Ζήτησε αναστολή της διαθεσιμότητας

Συνάντηση έγινε χτες το απόγευμα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΕ ΟΤΑ ζήτησε αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τώρα - όπως και με τα αιτήματα που έχει αυτήν την περίοδο διατυπώσει (καταγραφή των κενών θέσεων, κοινό μέτωπο με τους δημάρχους) - η ΠΟΕ ΟΤΑ συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, στον εγκλωβισμό τους σε λογικές που στόχο έχουν όχι να αντιμετωπίσουν ριζικά αλλά να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των καταλήψεων και την αποχή από τις εργασίες αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ