ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Δυναμική η χτεσινή απεργία στη Λάρισα

Στο πλευρό τους το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο του νομού

Από την πορεία στους δρόμους της πόλης, με προμετωπίδα το πανό του κλαδικού συνδικάτου
Από την πορεία στους δρόμους της πόλης, με προμετωπίδα το πανό του κλαδικού συνδικάτου
Με καθολική, σχεδόν, συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, χτες, η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Λάρισας.

Σε μαζική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που οργάνωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Ζήσης Γκαραλιάκος, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας για τους 5μηνίτες είναι μονόδρομος και θα συνεχιστεί.

Μετά την απεργιακή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης που έφτασε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα, στην οποία παραδόθηκε υπόμνημα με το πλαίσιο των διεκδικήσεων, που περιλαμβάνει:

  • Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους και την έγκαιρη και σταθερή πληρωμή τους από δω και πέρα.
  • Ιδια δικαιώματα, ωράριο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς για όλους.
  • Αμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων.
  • Να μην αποδοθεί στις ΜΚΟ το 5% της χρηματοδότησης του προγράμματος, αλλά να δοθεί στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα.

Να σημειώσουμε ότι στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» που υλοποιούνται από τους δήμους του νομού Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εργάζονται εκατοντάδες πρώην άνεργοι - μόνο στο δήμο Λάρισας είναι 420 και συνολικά στο νομό προβλέπεται να εργαστούν 1.700 - οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τους εξευτελιστικούς μισθούς για τους τρεις πρώτους μήνες δουλειάς κι εργάζονται χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η πρόσληψή τους έγινε, κυρίως, με τη διαμεσολάβηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Θεσσαλίας που, στη Λάρισα, έχει αναλάβει το «έργο» της «επιλογής» ανέργων - με το αζημίωτο, καθώς εισπράττει το 5% από τη χρηματοδότηση του προγράμματος - το οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει στις ΜΚΟ και σε άλλους ανάλογους φορείς.

Κι ενώ, εδώ και μέρες, οι 5μηνίτες, με πρωτοβουλίες του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας και της Επιτροπή Αγώνα, που οι ίδιοι συγκρότησαν, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, οι εκπρόσωποι του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ αρκούνται, κάθε φορά, να τους δίνουν υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν ... την επόμενη βδομάδα - το ίδιο λένε και τώρα - που ποτέ δεν τηρούνται. Στην ίδια κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης των εργαζομένων κινείται και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πληρωθούν όλοι οι απλήρωτοι.

Συγκεντρώσεις και πορείες με επεισόδια

Με αφορμή τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Κουκουλοφόροι και αστυνομικοί έστησαν για αρκετή ώρα το γνωστό κλεφτοπόλεμο

Συγκεντρώσεις έγιναν χτες με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία στα Εξάρχεια του 15χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου, που έγινε στις 6 Δεκέμβρη του 2008 από αστυνομικούς.

Το πρωί έγινε συγκέντρωση μαθητών και άλλων οργανώσεων. Οταν έφτασε στην πλατεία Συντάγματος ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς την πλατεία και τους ανάγκασαν να ανέβουν την οδό Β. Γεωργίου για να βγουν στην Πανεπιστημίου. Λίγο πριν, κουκουλοφόροι - που είχαν παρεισφρήσει σε μπλοκ με πανό «αντιφασιστική πρωτοβουλία μαθητών» - είχαν ρίξει μολότοφ σε όχημα χρηματαποστολής, κάτι που επαναλήφθηκε λίγο αργότερα στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια περαστική γυναίκα. Συγκεκριμένα, άρπαξαν φωτιά το παντελόνι και τα μαλλιά της.

Το μεσημέρι διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στη διασταύρωση της Αιόλου με την Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), στα Χαυτεία, χρησιμοποιώντας βομβίδες κρότου - λάμψης. Ακολούθησαν συμπλοκές και προσαγωγές. Επίσης, ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εγινε χρήση χημικών. Σημειώνεται ότι διμοιρίες των ΜΑΤ έδιωξαν κακήν κακώς τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στα Εξάρχεια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος.

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο Χαλάνδρι, περιοχή όπου ζούσε ο 15χρονος, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με την Αστυνομία.

Το απόγευμα έκαναν συγκέντρωση στα Προπύλαια η Νεολαία του ΣΥΝ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Αστυνομικές δυνάμεις και ομάδα της δύναμης «Δέλτα» πραγματοποίησαν επέμβαση στα Προπύλαια με χημικά και βομβίδες κρότου - λάμψης. Εγινε πορεία στην πλ. Συντάγματος.

Το βράδυ σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς που έστησαν το γνωστό σκηνικό, το οποίο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της συγκυβέρνησης για ένταση της καταστολής.

Συνολικά έγιναν 6 συλλήψεις και 56 προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν το πρωί μικρής έκτασης επεισόδια. Οι αστυνομικοί έριξαν βομβίδες κρότου - λάμψης και τους απώθησαν, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 9 ατόμων, από τα οποία τελικά συνέλαβε τα 5. Το βράδυ υπήρξε ένταση και σημειώθηκαν επεισόδια στο κέντρο της πόλης.

Εκλογοαπολογιστική της ΠΕΚΑΜ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) (καθώς δεν υπήρξε απαρτία την προηγούμενη Κυριακή), θα πραγματοποιήσει, οριστικά, την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Οργάνωσης, την ερχόμενη Κυριακή 9.12.2012, ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα των συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23 - 4ος όροφος). Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ καλεί τους συναγωνιστές - μέλη της Ενωσης να συμμετάσχουν μαζικά στις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και να συμβάλουν στην επιτυχία της και σχετικά με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν το χώρο.

ΠΑΤΡΑ
Τιμούν τους εκτελεσμένους στα μπλόκα των Προσφυγικών

Τη μνήμη των ηρώων που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν στα τέσσερα μπλόκα των Γερμανών κατακτητών, σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας, την περίοδο 1943 - 1944 στα Προσφυγικά της Πάτρας, καλεί να τιμήσει το λαό της περιοχής ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων στις πολυήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-- Από την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη ξεκίνησε 4ήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ωρα έναρξης 8 μ.μ. (αίθουσα Παμμικρασιατικού).

-- Αύριο, Σάββατο 8 Δεκέμβρη θα τιμηθεί η μνήμη των ηρώων στην πλ. Ελευθερίας, στις 5.30 μ.μ.

-- Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στο Μνημείο των εκτελεσμένων θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ

Σε κίνδυνο τέθηκε η σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και πολιτών στο κτίριο των ΕΛΤΑ (Αιόλου 100), όταν γύρω στις 12 το μεσημέρι, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, 30 - 40 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να μπουν μέσα στο κτίριο κρατώντας ρόπαλα και πέτρες. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να κατεβάσουν τα προστατευτικά ρολά της εισόδου, αλλά ένα από αυτά δεν κατέβηκε μέχρι κάτω (ήταν προβληματικό) με αποτέλεσμα να μπουν 3 - 4 άτομα με άγριες διαθέσεις, καθώς επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές και τραυμάτισαν 2 εργαζόμενους και έναν πολίτη, άρχισαν να σπάνε καρέκλες, γραφεία και μηχανήματα και να βρίζουν τους υπαλλήλους. Μετά από λίγα λεπτά οι εργαζόμενοι κατάφεραν και τους έβγαλαν έξω από το κτίριο και στη συνέχεια κατόρθωσαν να κατεβάσουν και το προστατευτικό ρολό. Οι υπόλοιποι κουκουλοφόροι αμέσως μετά έφυγαν από το χώρο.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει «τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ που ενώ γνωρίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων άφησε εκτεθειμένους τους συναδέλφους του γραφείου, αρνούμενη να εκκενώσει το χώρο». Επίσης, εργαζόμενοι καταγγέλλουν την ανυπαρξία αξιόπιστης εξόδου κινδύνου, καθώς η μια που υπάρχει είναι στον ημιώροφο και δυσπρόσιτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ