ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακερά» τα χαράτσια στα φάρμακα

Η μεσοσταθμική συμμετοχή μετά τα νέα μέτρα και την εφαρμογή της «θετικής λίστας» θα εκτιναχτεί σε 37-40%, από 10% που ήταν μέχρι τώρα

Με τα επίπεδα στα οποία φτάνουν οι συμμετοχές, σε λίγο καιρό το φάρμακο θα καταντήσει... είδος πολυτελείας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με τα επίπεδα στα οποία φτάνουν οι συμμετοχές, σε λίγο καιρό το φάρμακο θα καταντήσει... είδος πολυτελείας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε αποκλεισμό από τη φαρμακευτική αγωγή που τους συστήνουν οι γιατροί οδηγούν τους αρρώστους (λόγω της υψηλής συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων) τα μέτρα που πήρε η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και θα συμπληρωθούν με την εφαρμογή της λεγόμενης θετικής λίστας. Δηλαδή τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η θετική λίστα - που συντάχτηκε και αποσύρθηκε - θα είναι έτοιμη τις προσεχείς μέρες περιλαμβάνοντας το 80% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά και διατίθενται μέσω των φαρμακείων. Η νέα λίστα με τις αυξομειώσεις στις τιμές και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία θα υποχρεώσει τους ασφαλισμένους να καταβάλουν μεσοσταθμικά για την προμήθεια των φαρμάκων τους το 37-40% της τιμής που πωλούνται στα φαρμακεία. Με δεδομένο ότι η φαρμακευτική δαπάνη με βάση τις συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας έχει καθοριστεί σε 2,88 δισ. ευρώ οι άρρωστοι θα πληρώσουν 1,065 - 1,152 δισ. ευρώ το χρόνο!

Οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, μέχρι τώρα, ήταν έως και 25%. Μεσοσταθμικά αυτή η δαπάνη - πριν τα μνημόνια - ήταν 10%. Με τα μέτρα που πήραν οι τελευταίες κυβερνήσεις η μεσοσταθμική συμμετοχή ανέβηκε σε 16%, με τις νέες ρυθμίσεις η συμμετοχή μπορεί να εκτινάσσεται σε 37-40%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η συμμετοχή μπορεί να ανέλθει μέχρι και 85%, όπως υπογραμμίζουν τεχνοκράτες.

Ενα παράδειγμα: Εστω ένα φάρμακο, πρωτότυπο ή αντίγραφο, που στοιχίζει 50 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά του είναι, το ανώτερο, μέχρι 25%. Δηλαδή ο ασθενής θα πληρώσει 12,5 ευρώ.

Με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία καθιερώνεται η Τιμή Αναφοράς (ΤΑ). Δηλαδή το ασφαλιστικό ταμείο θα αποζημιώνει τον άρρωστο με βάση την ΤΑ. Εστω, δηλαδή, ότι για το αντίστοιχο των 50 ευρώ φάρμακο η ΤΑ θα είναι 20 ευρώ. Ο άρρωστος θα πληρώσει 25% συμμετοχή στην τιμή των 20 ευρώ. Δηλαδή 5 ευρώ. Επιπλέον θα πληρώσει και τη διαφορά (50-20=) 30 ευρώ. Δηλαδή η συνολική συμμετοχή θα είναι 35 ευρώ ή 70%. Υπάρχουν φάρμακα όπου η συμμετοχή εκτινάσσεται σε 85%, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Τα υψηλά επίπεδα στα οποία φτάνει το χαράτσωμα των ασθενών παραδέχτηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστας Φρουζής, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν υποφερτά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών».

Αμβλυνση της βαρβαρότητας

Αμβλυνση της συγκυβερνητικής βαρβαρότητας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να καλύπτει τις εκρηκτικές ανάγκες των ανασφάλιστων, των ανέργων και των μεταναστών, αποτελεί η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ΣΦΕΕ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προσφέρουν φάρμακα σε όσους προσέρχονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που έχει δημιουργήσει ο ΙΣΑ με το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής. Μάλιστα θα υπογραφεί και Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2013 καλύπτοντας, σε πρώτη φάση, 1.500 ανασφάλιστους και ανέργους το μήνα.

«ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΕ»
Στάση εργασίας ενάντια στην απλήρωτη δουλειά

Σε δίωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 12μ.) προχώρησαν χθες οι περίπου 200 εργαζόμενοι στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο ΑΕ» διεκδικώντας δεδουλευμένα 5 μηνών. Για δύο ώρες παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο, δηλώνοντας την απόγνωσή τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δανείζονται ακόμη και για να πάνε στη δουλειά τους. Εκτός από την απλήρωτη δουλειά, στους εργαζόμενους έχει επιβληθεί μείωση 15% στους μισθούς, εκ περιτροπής εργασία και σχεδιάζεται η απόλυση των περίπου 10 εργαζόμενων στην κουζίνα και η ανάθεση της παρασκευής και διανομής φαγητού σε εταιρεία.

Το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι κατά το 99,7% ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών και λειτουργεί με όρους αγοράς, στα πλαίσια του διευρυμένου εμπορίου στο χώρο της Υγείας. Ετσι, όπως σε κάθε ιδιωτική δομή Υγείας - Πρόνοιας, γίνονται περικοπές στο νοσοκομειακό υλικό, στην ποιότητα των υπηρεσιών για τους ασθενείς, αλλά και στο εργασιακό «κόστος».

Η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, συνοδευόμενη από τον Γιάννη Πάπαρη, εκ μέρους της ΟΣΝΙΕ και του κλαδικού σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, τον Τάσο Αλούπη από το σωματείο του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου και Συγκλητικό, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Γ. Παναγιωτόπουλο. Ο τελευταίος παρέπεμψε τη λύση του προβλήματος στην είσπραξη χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ -πάγια τακτική των εργοδοτών στην ιδιωτική Υγεία- ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι τίποτα εξασφαλισμένο.

Μιλώντας αργότερα στους εργαζομένους ο Τ. Αλούπης σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να πάρει προκαταβολή από τον προϋπολογισμό του 2013 και να καταβάλλει τα δεδουλευμένα, αλλά προφασίζεται νομικά κωλύματα για τη χρηματοδότηση του Ευγενιδείου. Βέβαια, πρόσθεσε, το θέμα είναι πολιτικό, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δε μπορεί να είναι εμπόρευμα. Κάλεσε τους εργαζόμενους του «Ευγενιδείου» να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους με τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και κλινικές. Ο Γ. Πάπαρης κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους και με απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συντονισμένη παρέμβαση για την Υγεία στον Εβρο

Σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που προωθείται με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, κάλεσαν τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να συγχωνευτεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων, να λειτουργούν μόνο μέχρι το μεσημέρι. Αυτό θα σημάνει δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για τους κατοίκους του Βόρειου Εβρου και θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας, αφού θα πρέπει να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση. Μεταξύ άλλων, να διεκδικήσουν:

  • Αμεση στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό (μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης), ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.
  • Να χρηματοδοτηθούν άμεσα ο ΕΟΠΥΥ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πλήρως και επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Λειτουργία δημόσιου Γηροκομείου που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές και τα χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να μη μείνει κανένας άνεργος, ανασφάλιστος, ΑΜΕΑ χωρίς φάρμακα και ιατρική φροντίδα.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ομόφωνη καταδίκη στις φασιστικές διακρίσεις της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή το ρατσιστικό δηλητήριο των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, που ανακοίνωσαν προχτές ότι ξεκινούν δραστηριότητα με την ονομασία «Γιατροί με σύνορα», που αφορά - όπως λένε - «κοινωνικό έργο σε θέματα Υγείας και Περίθαλψης», το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) - μετά από ομόφωνη απόφασή του - ανακοίνωσε ότι «η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος είναι λειτούργημα, στο οποίο δεν χωρούν διακρίσεις».

«Οι κομματικοί σχηματισμοί δε δύνανται να δημιουργούν δομές Υγείας υπό περιορισμούς», αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο ΙΣΑ. Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την περίπτωση που γιατροί αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσίες σε ασθενείς λόγω διάκρισης φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή πολιτικής ιδεολογίας είπε: «Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετήσει τον ασθενή που θα περάσει το κατώφλι του ιατρείου του. Σε περίπτωση που παραβιάσει τον όρκο του Ιπποκράτη, θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του ΙΣΑ».

ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στα θύματα του ναζιστικού πογκρόμ

Εκδήλωση τιμής για τα θύματα του πογκρόμ κατά των αναπήρων, που έγινε από τα τάγματα ασφαλείας και τους ναζί στις 30 του Νοέμβρη του '43, με χιλιάδες εκτελεσμένους και βασανισμένους, διοργανώνει η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ