Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
«ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΕ»
Στάση εργασίας ενάντια στην απλήρωτη δουλειά

Σε δίωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 12μ.) προχώρησαν χθες οι περίπου 200 εργαζόμενοι στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο ΑΕ» διεκδικώντας δεδουλευμένα 5 μηνών. Για δύο ώρες παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο, δηλώνοντας την απόγνωσή τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δανείζονται ακόμη και για να πάνε στη δουλειά τους. Εκτός από την απλήρωτη δουλειά, στους εργαζόμενους έχει επιβληθεί μείωση 15% στους μισθούς, εκ περιτροπής εργασία και σχεδιάζεται η απόλυση των περίπου 10 εργαζόμενων στην κουζίνα και η ανάθεση της παρασκευής και διανομής φαγητού σε εταιρεία.

Το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι κατά το 99,7% ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών και λειτουργεί με όρους αγοράς, στα πλαίσια του διευρυμένου εμπορίου στο χώρο της Υγείας. Ετσι, όπως σε κάθε ιδιωτική δομή Υγείας - Πρόνοιας, γίνονται περικοπές στο νοσοκομειακό υλικό, στην ποιότητα των υπηρεσιών για τους ασθενείς, αλλά και στο εργασιακό «κόστος».

Η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, συνοδευόμενη από τον Γιάννη Πάπαρη, εκ μέρους της ΟΣΝΙΕ και του κλαδικού σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, τον Τάσο Αλούπη από το σωματείο του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Πανεπιστήμιου και Συγκλητικό, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Γ. Παναγιωτόπουλο. Ο τελευταίος παρέπεμψε τη λύση του προβλήματος στην είσπραξη χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ -πάγια τακτική των εργοδοτών στην ιδιωτική Υγεία- ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι τίποτα εξασφαλισμένο.

Μιλώντας αργότερα στους εργαζομένους ο Τ. Αλούπης σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να πάρει προκαταβολή από τον προϋπολογισμό του 2013 και να καταβάλλει τα δεδουλευμένα, αλλά προφασίζεται νομικά κωλύματα για τη χρηματοδότηση του Ευγενιδείου. Βέβαια, πρόσθεσε, το θέμα είναι πολιτικό, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δε μπορεί να είναι εμπόρευμα. Κάλεσε τους εργαζόμενους του «Ευγενιδείου» να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους με τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και κλινικές. Ο Γ. Πάπαρης κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους και με απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ