ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΑΝΘΗ
Διώκεται συνδικαλιστής που υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην απεργία

Κινητοποίηση συμπαράστασης οργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Πέμπτη στις 7 μ.μ.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης στον Γιώργο Πυργελή, στέλεχος του ΠΑΜΕ, που διώκεται για τη συμμετοχή του στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ» στις 15 Δεκέμβρη του 2010, διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, την επόμενη Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Γ. Πυργελής, δικάζεται την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Κατηγορείται για παράνομη βία, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο διευθυντής προσωπικού της επιχείρησης.

Με τη δίκη αυτή «επιδιώκεται να χτυπηθεί το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιφρούρηση των κινητοποιήσεών του. Οσοι εργάζονται ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει "δικαίωμα στην απεργία", "δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γνώμης", μέσα στα γκέτο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μια κατάσταση που με τα νέα μέτρα με τη διαθεσιμότητα - απολύσεις επεκτείνεται και στο Δημόσιο. Η έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου, κάθε συνδικάτου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Επίσης τονίζει ότι το αστικό κράτος, η εργοδοσία και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να χτυπήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το μοναδικό τους αντίπαλο και αποκούμπι των εργαζομένων.

Η εταιρεία «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ», του Π. Γερμανού, απασχολεί 400 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το εργοστάσιο στην Ξάνθη, είναι ένα από τα εργασιακά γκέτο του νομού, όπου απαγορεύεται στην πράξη το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Δεν υπάρχει σωματείο, και όταν κάποιοι εργαζόμενοι γράφτηκαν στο κλαδικό σωματείο εκδιώχθηκαν από την εργοδοσία.

Παρά τη διαρκή κερδοφορία της, που συνεχίζεται και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις με παράλληλη εντατικοποίηση της δουλειάς (εργασία και το Σάββατο) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επίσης έχει μειώσει τους μισθούς κατά 19%.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης

Τη συμπαράστασή τους στο στέλεχος του ΠΑΜΕ που διώκεται, εκφράζουν με ψήφισμά τους τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Ξάνθης, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ξάνθης, η ΓΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και το ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Θράκης (ΕΜΔΥΔΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ). Στο ψήφισμά τους σημειώνουν: «Οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων που μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν ποινικοποιούνται. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι διώξεις δεν τρομοκρατούν αλλά ατσαλώνουν ακόμα πιο πολύ την εργατική τάξη».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινούν αύριο οι εκλογές

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Εκλογές θα γίνουν στο σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων - Εργαστηρίων - Διαγνωστικών Κέντρων Αθήνας από την Κυριακή, 9 Δεκέμβρη έως και την Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη.

Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο, όπου οι εργοδότες και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας επωφελούνται τόσο από τα αντεργατικά μέτρα της συγκυβέρνησης, όσο και από την κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε εν κρυπτώ το καθαιρεμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και επιτίθενται στους εργαζόμενους για να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται την τιμή της εργατικής δύναμης: Απολύουν, μειώνουν τους μισθούς, δεν πληρώνουν δεδουλευμένα μηνών και χρόνων, πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, υποχρεώνουν τους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία και αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνει κανείς μόνος του, να ενισχύσουν την αγωνιστική και ταξική κατεύθυνση του κλαδικού σωματείου της Αθήνας, ώστε να γίνει πόλος συσπείρωσης όλων των εργαζομένων της Ιδιωτικής Υγείας, να ενισχυθεί η συμμαχία με τους εργαζόμενους της Δημόσιας Υγείας, τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία, για να γίνουν και οι επιχειρήσεις της Υγείας λαϊκή περιουσία. Παράλληλα, διεκδικεί υπογραφή ΣΣΕ για τον κλάδο, χωρίς περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Οι εκλογές θα γίνουν τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ., Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη 12 - 8 μ.μ. και Πέμπτη 12 - 4 μ.μ. Οι εργαζόμενοι να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Από Δευτέρα στις κάλπες

Τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, κάλπες θα στηθούν από τις 11 π.μ. έως τις 12 μ. στο εργοστάσιο Χημικών «ΒΕΛΛΗΣ» στη Νεοχωρούδα και από τις 5 μ.μ., έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, 11 Δεκέμβρη, κάλπες θα στηθούν από τις 11 π.μ. έως τις 12 μ., στο εργοστάσιο Χημικών «Πολυχημική» στην Ιωνία, από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ., στο εργοστάσιο χημικών «ΡΟΥΜΕΝ» στο Βαθύλακο και από τις 5 μ.μ., έως τις 8 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η Εργατική Ενότητα (ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να στηρίξουν το συνδυασμό της. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά τους, να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ του λαού και όχι των λίγων, με τους εργαζόμενους κυρίαρχους στην οικονομία και την εξουσία.

ΠΑΜΕ
Δε θα σταματήσουν την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της για τη δίωξη του Γ. Πυργελή η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα στελέχη του δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν, να κάνουν πίσω μπροστά στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας». Υπογραμμίζει ότι «ο Γ. Πυργελής έκανε το ταξικό του καθήκον, έκανε πράξη την υποχρέωση που έχει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων μαζί με δεκάδες άλλους εργαζόμενους. Οσα μέτρα κι αν πάρουν δεν πρόκειται να σταματήσουν τη δράση των ταξικών δυνάμεων, την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνεχίζουμε με οργάνωση, σχέδιο και δράση βάζοντας στη μάχη περισσότερους εργάτες και εργάτριες».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απολύσεις σε «ΠΑΜΗ» και «ΤΟΤΤΗ»

Συνεχίζουν τις απολύσεις οι επιχειρήσεις τροφίμων - ποτών «ΠΑΜΗ» και «ΤΟΤΤΗΣ» που λειτουργούν στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας. Η επιχείρηση «ΤΟΤΤΗΣ» απέλυσε 6 εργαζόμενους και η επιχείρηση «ΠΑΜΗ» απέλυσε 1 εργαζόμενο. Και οι δύο επιχειρήσεις, επί μήνες ακολουθούσαν την πρακτική της συστηματικής καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, της τρομοκράτησης των πιο πρωτοπόρων εργατών, της μείωσης του χρόνου εργασίας και των μισθών με την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας.

Η Γραμματεία Φλώρινας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εργοδοτική επίθεση που όπως σημειώνει, γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού που εκφράζεται από το ΕΚ Φλώρινας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη. Αν η εργοδοσία μπορέσει να πετύχει αυτές τις απολύσεις σύντομα θα επανέλθει ακόμα πιο αποθρασυμένη για να απολύσει ακόμα περισσότερους, να απαιτήσει ακόμα περισσότερες θυσίες από τη μεριά των εργατών». Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ