ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διογκώνονται οι διαδηλώσεις, αυξάνεται η ένταση

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Κάιρο
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές οι διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε διαφορετικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας αλλά και άλλων πόλεων, με το θερμόμετρο της έντασης να είναι στο κόκκινο και το διχασμό της αιγυπτιακής κοινωνίας να βαθαίνει ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν για πολλοστή φορά το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις - μετά και από τις έκτακτες εξουσίες που αγγίζουν τα όρια του στρατιωτικού νόμου που τους έδωσε ο Μούρσι για να διασφαλίσουν «την τάξη» και «να προστατεύσουν τα δημόσια κτίρια» - και έχει ανεγερθεί και τείχος από τσιμεντόλιθους.

Σε ένα σημείο του οι διαδηλωτές το έριξαν και πλησίασαν το Προεδρικό Μέγαρο. Ωρες νωρίτερα, η ηγεσία του στρατεύματος καλούσε και τις δύο πλευρές σε διάλογο σήμερα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Συγκέντρωση πραγματοποιούσαν, αργά χτες, στο προάστιο Νάσερ Σίτι, του Καΐρου, οπαδοί και μέλη της λεγόμενης «Συμμαχίας Ισλαμικών Δυνάμεων», που αποτελείται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και άλλες σαλαφιστικές δυνάμεις. Με κύριο σύνθημα τη στήριξη της νομιμότητας του Προέδρου και της ορθότητας των αποφάσεων. Τα ξημερώματα χτες άγνωστοι εκτόξευσαν μολότοφ και άνοιξαν πυρ κατά των σκηνών στην πλατεία Ταχρίρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά από τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, χτες, η Ενωση Δικαστών ανακοίνωσε ότι, μετά από εσωτερική ψηφοφορία, το 90% των μελών της δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να επιβλέψει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Συντάγματος, θέτοντας νέα ζητήματα νομιμότητας αλλά και δυνατότητας διεξαγωγής του. Επίσης, δεν είχε γίνει γνωστό, μέχρι χτες βράδυ τουλάχιστον, αν τελικά το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας», η οργάνωση - ομπρέλα που συστάθηκε από ένα ευρύ μωσαϊκό πολιτικών δυνάμεων, φορέων και οργανώσεων, θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα ή αν θα στηρίξει το «όχι».

Για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μούρσι, ιδιαίτερα στο επίπεδο της άσκησης οικονομικής πολιτικής, αποκαλυπτική ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού του, Χισάμ Καντίλ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ «να παγώσει τη χορήγηση δανείου» ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί, λόγω «της πολιτικής αναταραχής». Προχωρώντας σε περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε την ανάκληση της αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα, αλκοόλ, αναψυκτικά και καύσιμα, στην οποία προχώρησε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της ο Μούρσι, ως «αρνητικό στοιχείο για την υλοποίηση της συμφωνίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όλα αυτά τα μέτρα, καθώς και η περαιτέρω περικοπή των κρατικών επιδομάτων είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» για το δάνειο. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι ο Πρόεδρος ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο επί της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή στρατιωτική εισβολή σε γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εισβολή στα γραφεία τριών παλαιστινιακών οργανώσεων δικαιωμάτων, στη Ραμάλα, πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη σε μια κίνηση που σαφώς μπορεί να προκαλέσει νέα ένταση μετά την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος του ισραηλινού στρατού έγιναν τα γραφεία της Οργάνωσης Γυναικών, του δικτύου ΜΚΟ και της οργάνωσης «Ανταμήρ», που ασχολείται με τους Παλαιστινίους κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές.

Και τα τρία γραφεία βρίσκονται στη Ραμάλα, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη παλαιστινιακό έλεγχο και θεωρητικώς ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να συνεννοηθεί με την παλαιστινιακή πλευρά για να αναλάβει δράση εκεί, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε. Μάλιστα, κατασχέθηκαν υπολογιστές, αρχεία και κάμερες. Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ανταμήρ» κατήγγειλε εκτός από την ίδια την πράξη την οποία χαρακτήρισε «άκρως εκδικητική» και τις καταστροφές που προκλήθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Τις περίπου δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την επίμαχη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη ενώ ανακοινώθηκε και η ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών σε εποικισμό στη ζώνη Ε1, που βρίσκεται ανάμεσα σε Δ. Οχθη και Ιερουσαλήμ, κάτι που εφόσον υλοποιηθεί αποκόπτει σχεδόν πλήρως τους Παλαιστινίους από την Ιερή Πόλη. Τα ισραηλινά αυτά σχέδια καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία. Ο Αμπάς, υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφού πλέον ως «κράτος - μη μέλος, παρατηρητής» μπορεί να το πράξει, αν το Ισραήλ επιμείνει στους νέους εποικισμούς και στην επιθετικότητα.

Από την πλευρά του, πάντα προκλητικός ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν παρομοίασε την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ που καταδικάζει την ανακοίνωση για εποικισμό στην ζώνη Ε1 - χωρίς φυσικά να λαμβάνει κανένα μέτρο πίεσης κατά του Ισραήλ - με «τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη τις δεκαετίες του '30 και του 40, όπου όλοι έκαναν ότι αγνοούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ετσι και σήμερα, όλοι κάνουν ότι αγνοούν τις απειλές για καταστροφή του κράτους του Ισραήλ που εκτοξεύονται από τη Χαμάς και γίνονται ανεκτές από τον Πρόεδρο Αμπάς».

  • Τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επαναβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίον Πανέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε επισκεπτόμενος το Κουβέιτ. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια «ισχυρή παρουσία» στη Μέση Ανατολή, παρά τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό του προς την Ασία, τα σχέδια του οποίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του στόλου τους και άλλα εξελιγμένα όπλα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
ΣΥΡΙΑ
Συζητήσεις για ενίσχυση των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Εντείνονται οι πιέσεις από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για ενίσχυση των αντικαθεστωτικών στη Συρία και δρομολόγηση «αποφασιστικότερων» κινήσεων. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», το οποίο επικαλούμενο και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει ότι πριν από λίγες μέρες - δεν προσδιορίζεται πότε - στο Λονδίνο συναντήθηκαν αξιωματικοί από τις στρατιωτικές ηγεσίες των Γαλλίας, Τουρκίας, Ιορδανίας, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και φυσικά Βρετανία προκειμένου να εξετάσουν «πώς θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν» οι αντικαθεστωτικοί και να «τους δοθεί αεροπορική και ναυτική στήριξη». Το δημοσίευμα, επικαλούμενο και βρετανικές διπλωματικές πηγές, ισχυρίζεται ότι από τις συζητήσεις προκρίθηκε η επιλογή του να ενισχυθούν οι αντικαθεστωτικοί και να μην πραγματοποιηθεί άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Κλίμα «πιέσεων» αντανακλάται και σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ, διά της υπουργού Εξωτερικών, πιέζουν ασφυκτικά τη Μόσχα να «πείσει τον Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία και να τον πιέσουν απειλώντας τον με μέτρα και από τη ρωσική πλευρά». Κατά το δημοσίευμα, η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον προς το παρόν, να προχωρήσει σε κάποια τέτοια κίνηση.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μία μέρα πριν την πραγματοποίηση, σήμερα, στο Μαρόκο, μίας ακόμη συνόδου των «Φίλων της Συρίας», στην οποία θα συμμετάσχει, όπως διαρρέεται, και αντιπροσωπεία όχι μόνο του νέου αντικαθεστωτικού σχήματος, της «Εθνικής Συμμαχίας» αλλά και της νέας, φερόμενης ως ενωτικής και συντονιστικής, στρατιωτικής διοίκησης των αντικαθεστωτικών που προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις στην Τουρκία.

Νέα σφαγή στη Χάμα

Εντός Συρίας, την ίδια ώρα, σκληρές μάχες μαίνονται στο βορρά της χώρας όπως και στη στρατιωτική σχολή στα ανοιχτά του Χαλεπίου, ενώ ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περίμετρο της Δαμασκού. Σε βομβιστική επίθεση στο χωριό Ακραμπ, της Χάμα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 125 άμαχοι, σφαγή που φαίνεται να έγινε από μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς.

Από την άλλη, η κυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν» χαρακτηρίζει «προοίμιο στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία» την ανάπτυξη των «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ενώ υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μακντίσι «πήρε τρίμηνη άδεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ