Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συζητήσεις για ενίσχυση των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Εντείνονται οι πιέσεις από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για ενίσχυση των αντικαθεστωτικών στη Συρία και δρομολόγηση «αποφασιστικότερων» κινήσεων. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», το οποίο επικαλούμενο και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει ότι πριν από λίγες μέρες - δεν προσδιορίζεται πότε - στο Λονδίνο συναντήθηκαν αξιωματικοί από τις στρατιωτικές ηγεσίες των Γαλλίας, Τουρκίας, Ιορδανίας, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και φυσικά Βρετανία προκειμένου να εξετάσουν «πώς θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν» οι αντικαθεστωτικοί και να «τους δοθεί αεροπορική και ναυτική στήριξη». Το δημοσίευμα, επικαλούμενο και βρετανικές διπλωματικές πηγές, ισχυρίζεται ότι από τις συζητήσεις προκρίθηκε η επιλογή του να ενισχυθούν οι αντικαθεστωτικοί και να μην πραγματοποιηθεί άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Κλίμα «πιέσεων» αντανακλάται και σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ, διά της υπουργού Εξωτερικών, πιέζουν ασφυκτικά τη Μόσχα να «πείσει τον Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία και να τον πιέσουν απειλώντας τον με μέτρα και από τη ρωσική πλευρά». Κατά το δημοσίευμα, η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον προς το παρόν, να προχωρήσει σε κάποια τέτοια κίνηση.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μία μέρα πριν την πραγματοποίηση, σήμερα, στο Μαρόκο, μίας ακόμη συνόδου των «Φίλων της Συρίας», στην οποία θα συμμετάσχει, όπως διαρρέεται, και αντιπροσωπεία όχι μόνο του νέου αντικαθεστωτικού σχήματος, της «Εθνικής Συμμαχίας» αλλά και της νέας, φερόμενης ως ενωτικής και συντονιστικής, στρατιωτικής διοίκησης των αντικαθεστωτικών που προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις στην Τουρκία.

Νέα σφαγή στη Χάμα

Εντός Συρίας, την ίδια ώρα, σκληρές μάχες μαίνονται στο βορρά της χώρας όπως και στη στρατιωτική σχολή στα ανοιχτά του Χαλεπίου, ενώ ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περίμετρο της Δαμασκού. Σε βομβιστική επίθεση στο χωριό Ακραμπ, της Χάμα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 125 άμαχοι, σφαγή που φαίνεται να έγινε από μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς.

Από την άλλη, η κυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν» χαρακτηρίζει «προοίμιο στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία» την ανάπτυξη των «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ενώ υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μακντίσι «πήρε τρίμηνη άδεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ