Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
«Παραίτηση» της κυβέρνησης

MΠΑΜΑΚΟ.--

Μαλινέζοι στρατιωτικοί με επικεφαλής το λοχαγό Σανόγκο που ανέτρεψαν τον περασμένο Μάρτη την κυβέρνηση της χώρας απέδειξαν ότι συνεχίζουν να κινούν τα νήματα της εξουσίας. Πέτυχαν χτες την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά αφού βεβαίως προηγουμένως τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για ώρες σε στρατιωτική βάση της μαλινέζικης πρωτεύουσας.

Η εξέλιξη εμφανίζεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την έγκριση της μη ένοπλης αποστολής περίπου 400 στρατιωτικών που θα αναλάβουν την εκπαίδευση του μαλινέζικου στρατού πριν την πραγματοποίηση της στρατιωτικής επέμβασης που σχεδιάζεται από τη Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα (ECOWAS) εφόσον προηγούμενα εγκριθεί από τον ΟΗΕ. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, κάλεσε το στρατό να σταματήσει τις παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή και ζήτησε να οριστεί σύντομα νέος πρωθυπουργός, που θα έχει τη συναίνεση όλων.

Πάντως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγράφονται ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές κυρίως ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Παρίσι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι (αλλά όχι και με την ουσία των απώτερων στόχων της επικείμενης επέμβασης. Οι Γάλλοι πιέζουν για τη γρήγορη ανάπτυξη δυτικοαφρικανικών δυνάμεων, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν πρόωρη την επέμβαση δίχως την εκπαίδευση των Δυτικοαφρικανών στρατιωτών σε συνθήκες μάχης ερήμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ