Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διογκώνονται οι διαδηλώσεις, αυξάνεται η ένταση

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Κάιρο
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές οι διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε διαφορετικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας αλλά και άλλων πόλεων, με το θερμόμετρο της έντασης να είναι στο κόκκινο και το διχασμό της αιγυπτιακής κοινωνίας να βαθαίνει ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν για πολλοστή φορά το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις - μετά και από τις έκτακτες εξουσίες που αγγίζουν τα όρια του στρατιωτικού νόμου που τους έδωσε ο Μούρσι για να διασφαλίσουν «την τάξη» και «να προστατεύσουν τα δημόσια κτίρια» - και έχει ανεγερθεί και τείχος από τσιμεντόλιθους.

Σε ένα σημείο του οι διαδηλωτές το έριξαν και πλησίασαν το Προεδρικό Μέγαρο. Ωρες νωρίτερα, η ηγεσία του στρατεύματος καλούσε και τις δύο πλευρές σε διάλογο σήμερα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Συγκέντρωση πραγματοποιούσαν, αργά χτες, στο προάστιο Νάσερ Σίτι, του Καΐρου, οπαδοί και μέλη της λεγόμενης «Συμμαχίας Ισλαμικών Δυνάμεων», που αποτελείται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και άλλες σαλαφιστικές δυνάμεις. Με κύριο σύνθημα τη στήριξη της νομιμότητας του Προέδρου και της ορθότητας των αποφάσεων. Τα ξημερώματα χτες άγνωστοι εκτόξευσαν μολότοφ και άνοιξαν πυρ κατά των σκηνών στην πλατεία Ταχρίρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά από τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, χτες, η Ενωση Δικαστών ανακοίνωσε ότι, μετά από εσωτερική ψηφοφορία, το 90% των μελών της δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να επιβλέψει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Συντάγματος, θέτοντας νέα ζητήματα νομιμότητας αλλά και δυνατότητας διεξαγωγής του. Επίσης, δεν είχε γίνει γνωστό, μέχρι χτες βράδυ τουλάχιστον, αν τελικά το «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας», η οργάνωση - ομπρέλα που συστάθηκε από ένα ευρύ μωσαϊκό πολιτικών δυνάμεων, φορέων και οργανώσεων, θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα ή αν θα στηρίξει το «όχι».

Για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μούρσι, ιδιαίτερα στο επίπεδο της άσκησης οικονομικής πολιτικής, αποκαλυπτική ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού του, Χισάμ Καντίλ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ «να παγώσει τη χορήγηση δανείου» ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί, λόγω «της πολιτικής αναταραχής». Προχωρώντας σε περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε την ανάκληση της αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα, αλκοόλ, αναψυκτικά και καύσιμα, στην οποία προχώρησε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της ο Μούρσι, ως «αρνητικό στοιχείο για την υλοποίηση της συμφωνίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όλα αυτά τα μέτρα, καθώς και η περαιτέρω περικοπή των κρατικών επιδομάτων είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» για το δάνειο. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι ο Πρόεδρος ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο επί της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ