ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ρεκλάμα στις επενδύσεις με ντεκόρ τα εργασιακά ερείπια

Η πολυεθνική «Philip Morris» είχε σειρά χτες να διαφημιστεί για τη μεταφορά δραστηριοτήτων της στον Ασπρόπυργο

Τα σχέδια και τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων διαφημίζει με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να στοιχίσει τα λαϊκά στρώματα πίσω από το όραμα των καπιταλιστών για ανάκαμψη - ανάπτυξη στα αποκαΐδια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, με χρήμα και υποδομές του κράτους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στα μονοπώλια ότι εγγυάται τις επενδύσεις τους και παίρνει όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την κερδοφορία τους.

Μετά την επιχειρηματική συμφωνία του ομίλου της Hewlett Packard με την COSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση εμπορευμάτων της πολυεθνικής που παράγονται στην Κίνα, μέσω των εγκαταστάσεων της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, και τη μεταφορά στην Ελλάδα της παραγωγής 110 προϊόντων της Unilever, η κυβέρνηση απέδωσε χτες τα εύσημα στην επένδυση που κάνει η πολυεθνική «Philip Morris», μητρική εταιρεία της «Παπαστράτος», στον Ασπρόπυργο.

«Η επενδυτική πρωτοβουλία της Philip Morris International συνιστά ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως τώρα οι επιχειρήσεις είτε να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, είτε να "μεταναστεύουν" στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, χαρακτηρίζοντας την επένδυση της πολυεθνικής ως «ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επένδυση ύψους 3 εκ. ευρώ και αφορά στη μεταφορά της παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού από άλλα εργοστάσια της εταιρείας στην Ευρώπη. Αποκρύπτονται όμως αποκαλυπτικές λεπτομέρειες όπως ότι η «Philip Morris», από το 2003 που πάτησε το πόδι της στην «Παπαστράτος» μέχρι και σήμερα, τσάκισε σταδιακά τα εργασιακά δικαιώματα. Από το 2005 έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταργώντας επιδόματα, πολυετίες και ό,τι άλλο είχε απομείνει στους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν κάθε χρόνο τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.

Επιπρόσθετα, οι υποχρεωτικές άδειες και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι πλέον «καθημερινότητα». Η μετεγκατάσταση το 2008 του εργοστασίου από τον Πειραιά στον Ασπρόπυργο, η οποία «θα ωφελούσε πολλαπλώς την Ελλάδα», όπως έλεγαν τότε, στοίχισε στους εργαζόμενους του εργοστασίου 300 απολύσεις, ενώ συνολικά τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν - με βάση τον αναπτυξιακό νόμο - πάνω από το 30% της «επένδυσης».

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση βρίσκει το θράσος να ισχυρίζεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τέτοιες επενδύσεις, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλεται πατάει σε κακοπληρωμένες, προσωρινές και ευέλικτες θέσεις απασχόλησης, τη διάλυση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους των μονοπωλίων.

«Οι νέες επενδύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι άλλωστε μονόδρομος για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην κυβερνητική ανακοίνωση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Τα εσωκομματικά επιταχύνουν τη συνολική αναμόρφωση

Εν μέσω αλλεπάλληλων παραιτήσεων, αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σε επιτάχυνση των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, στη βάση του νέου δίπολου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν οι γενικευμένες αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος, επιχειρεί να σταματήσει τις διαρροές στελεχών, καταγγέλλοντας ότι οι αποχωρούντες βουλευτές ενεργούν βάσει οργανωμένου σχεδίου που υποκινείται από τη ΝΔ και εντάσσεται στα σχέδια του Α. Σαμαρά για ένα νέο «ευρωπαϊκό» κόμμα.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη που αποχωρούν διαψεύδουν το ενδεχόμενο επιστροφής στη ΝΔ, αλλά βλέπουν θετικά τις κινήσεις με στόχο την ανασυγκρότηση της λεγόμενης «κεντροδεξιάς». Σε αυτό το πλαίσιο αφήνουν ανοιχτό να συγκροτηθεί ένα νέο μόρφωμα που θα διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του με καλύτερους όρους.

«Οι δυνάμεις του μνημονίου πασχίζουν να βρουν βουλευτές» υποστήριξε ο Π. Καμμένος, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και επέκρινε όσους έφυγαν από το κόμμα ότι «επιθυμούσαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κινήματος και να το μετατρέψουν σε κεντροδεξιό κόμμα».

Επικαλούμενος τη δήλωση του πρώην στελέχους των ΑΝ.ΕΛ. Δ. Σταμάτη ότι «είναι η ώρα να αποδείξει μεγαλοψυχία και μεγαλοσύνη ο πρωθυπουργός», υποστήριξε ότι «οι δήθεν "διαφωνούντες" και αποχωρούντες, διά στόματος Δ. Σταμάτη, εκλιπαρούν για τη μεγαλοψυχία και τη μεγαλοσύνη του Αντώνη Σαμαρά και φαντασιώνονται το μύθο της νέας κεντροδεξιάς, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τα περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι προεκλογικά υπήρχε συμφωνία σε ό,τι αφορά την καταγγελία του μνημονίου, ωστόσο, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει θέση. Τόνισε ακόμη ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία είναι και τα εθνικά θέματα.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Ζώης, δικαιολογώντας την αποχώρησή του είπε μεταξύ άλλων: «Είναι επικίνδυνο να λες ότι θα πας στο δολάριο, όταν έχεις υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, της οποίας στο 50ό άρθρο αναφέρεται ρητά ότι δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από το ευρώ».

Στα παραιτηθέντα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. προστέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μιχ. Γιαννάκης, ο οποίος σε επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «στο κόμμα δυστυχώς επικράτησε ο παρορμητισμός και η προχειρότητα».

«Οι εξελίξεις που ζούμε σηματοδοτούν συνολική ανατροπή στο χώρο της κεντροδεξιάς» επισήμανε σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Σταυρογιάννης, εκτιμώντας ότι «δημιουργείται ένας κεντροδεξιός πόλος ανθρώπων με πολιτική άποψη που μπορεί να γίνει καταλύτης το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΔΗΜΑΡ
Κουκούλωμα της εξαθλίωσης με νέο χαράτσωμα

Προαναγγέλλει νέα μέτρα και προτείνει κράτος στην υπηρεσία των μονοπωλίων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επίθεση σε βάρος του λαού δεν πρόκειται να σταματήσει, επιβεβαίωσε χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, με όσα δήλωσε σε αντιπροσωπεία δημοσιογράφων από χώρες της Ευρωζώνης, με την οποία συναντήθηκε.

Προαναγγέλλοντας νέα μέτρα, δήλωσε ότι «η έξοδος της χώρας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας, προϋποθέτει την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και ταυτόχρονα την τροποποίησή του, αυτή η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα είναι διαρκής και θα συναρτάται με την εξέλιξη των ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους εταίρους στην ΕΕ να μην υποτιμούν τον «κίνδυνο κοινωνικής αποσταθεροποίησης» και για την αποτροπή του πρότεινε να υπάρξει «ένα δίχτυ κοινωνικής στήριξης» για όσους η πολιτική τους βυθίζει στη φτώχεια και πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου πλαισίου μέτρων μπορεί να υπάρξει με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, έκτακτη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και βέλτιστη διαχείριση των οικονομικών του κράτους»!

Ζητάει, δηλαδή, για το κουκούλωμα της ακραίας φτώχειας να πληρώσουν εκείνοι που δε βρίσκονται ακόμα σ' αυτή την κατάσταση, προκειμένου να μπορεί το αστικό σύστημα να συνεχίσει να παράγει φτώχεια και εξαθλίωση για όλους.

Ο Φ. Κουβέλης υποσχέθηκε στο κεφάλαιο «αναπτυξιακές παρεμβάσεις με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παροχή ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» αλλά και «ολική στροφή της δημόσιας διοίκησης στην κατεύθυνση της πολύπλευρης στήριξης των επιχειρήσεων», όπως άλλωστε δεσμεύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ πιο ενεργή συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη διαμόρφωση ενός «κεντροαριστερού» πόλου προανήγγειλε ο Θ. Μαργαρίτης, στέλεχος του κόμματος, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84». Οπως είπε, «ο χώρος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πολιτικής του έκφρασης με μεγάλη ταχύτητα». Πρόσθεσε ότι ήδη διαμορφώνουν ένα κείμενο με τους άξονες όπου θα στηριχθεί κάθε σχετική συζήτηση και πως αυτή αφορά και το ΠΑΣΟΚ.

Τη δημιουργία ΕΟΖ «ενθαρρύνει» η Κομισιόν

Το πράσινο φως της Κομισιόν για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) με όρους εργασιακής σκλαβιάς, δίνει ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Ο. Ρεν, ζητώντας την τήρηση των «κανόνων ανταγωνισμού» που θέτει η ΕΕ.

«Ειδικές οικονομικές ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε Ο. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ι. Τσουκαλά.

Στην τοποθέτησή του, ο επίτροπος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα δημιουργηθούν οι ΕΟΖ με τον πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο για τους καπιταλιστές τρόπο, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, προτείνει τη δημιουργία «αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και εξίσου αποτελεσματικών γραφείων επιθεώρησης εργασίας»(!)

Παράλληλα, φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο «να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα» από τις φοροαπαλλαγές στις ΑΟΖ, ζητώντας να ελαχιστοποιηθούν «οι κίνδυνοι φοροδιαφυγής και ενδοομιλικών συναλλαγών», γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ θριαμβολογεί για τη θέση του αξιωματούχου της Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι «λύνει τα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας ΕΟΖ». Τάσσεται μάλιστα ανοιχτά υπέρ της μετατροπής «ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη» (!), αναπαράγοντας τη θέση που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΟΥΛΗΣ
Στάση εργασίας για περικοπές

Στάση εργασίας έκαναν χτες οι υπάλληλοι της Βουλής, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμενόταν να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, μειώνει περαιτέρω τους μισθούς τους κατά 25%, αφού περικόπτει τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά. Οι υπάλληλοι πραγματοποίησαν συνέλευση κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας και προανήγγειλαν κλιμάκωση μόλις κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λίγο αργότερα, από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ανακοινώθηκε ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν περιέχει καμία διάταξη για το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ