ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΣΕ
Να καταγγείλουμε την ιμπεριαλιστική ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και οι φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις του, ανάμεσά τους και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, καταγγέλλουν την προκλητική απόφαση να δοθεί φέτος το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η καταγγελία περιλαμβάνει και κάλεσμα για Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ως τώρα έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν σε Αθήνα (από την ΕΕΔΥΕ και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος), Λισαβόνα, Οσλο, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε σε μια κούρσα στρατιωτικοποιήσεων, που εντάθηκε μετά το 1999, κι αφού είχε ήδη διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση που ακολούθησε, με κορύφωση τη διαδικασία απόσχισης της Σερβικής Επαρχίας του Κοσσόβου αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 1999, ανέλαβε το ρόλο του Ευρωπαϊκού πυλώνα του στρατιωτικού - πολιτικού αυτού μπλοκ. Ενα ρόλο που έκτοτε επέβαλε την ύπαρξή του και ενισχύθηκε, από το 2002 κι έπειτα, με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Να υπενθυμίσουμε ότι 21 χώρες - μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε και στήριξε όλες τις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και/ή των μελών του ενάντια στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία διαφόρων Κρατών, όπως της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και τώρα της Συρίας, καθώς επίσης και τις βίαιες κυρώσεις που έπληξαν σκληρά τους λαούς αρκετών χωρών».

Αφού σημειώνεται ότι είναι στην ΕΕ όπου εντείνεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και κυριαρχεί ολοένα η κοινωνική αδικία, η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα στα λαϊκά κινήματα να εκφράσουν στις 10 Δεκέμβρη τη διαμαρτυρία τους, τη μέρα της απονομής του βραβείου.

«ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
«Διευκολύνσεις» για ταχύτερη πληρωμή των χαρατσιών

Η κυβέρνηση με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες να πληρώσουν και μάλιστα ταχύτερα τα χαράτσια για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, προχωρά σε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 237/Α/2012 - άρθρο 14), εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντίστοιχα.

Επίσης, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση σύνολο άλλων ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου. Με τις διατάξεις αυτές, αφ' ενός, αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση, κ.τλ.) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και, αφ' ετέρου, θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή, η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως: Η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος. Η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας. Η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης. Η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του Τ.Ε.Ε.

Επίσης, με τις ίδιες ρυθμίσεις παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο Ν.3843/2010 έως 31.01.2013.

Διευκρινίζεται πάντως ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή "τακτοποίησης", όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.


ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (Λούλα) ΓΙΩΤΗ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (Λούλα) ΓΙΩΤΗ
ΦΩΤ.

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του συναγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΑΚΗ, στον Αγιο Γεώργιο Κερατέας, στις 10.30 το πρωί.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

Ο κουνιάδος του Βαγγέλης Κωστής

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας και αδερφής ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ (ΛΟΥΛΑΣ) ΓΙΩΤΗ προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 100 ευρώ.

Το πολιτικό της μνημόσυνο γίνεται αύριο Κυριακή 9.12, στο νεκροταφείο Ζωγράφου στις 9 το πρωί.

Η κόρη της, Λένα Γιώτη, και ο αδερφός της, Αλέκος Γιώτης

***

ΦΩΤ.

Αύριο Κυριακή 9.12 κλείνει ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος θείος και παππούς, ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΑΝΘΟΣ.

Το μνημόσυνό του γίνεται, αύριο Κυριακή 9.12. ώρα 9.30 π.μ., στην Αγία Μαρίνα (απέναντι από το Δημαρχείο Αιγάλεω).

Στη μνήμη του, η Αντιγόνη και ο Σάκης, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Νταμαρακίων του ΚΚΕ, 25 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

***

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη ώρα 13.00 μ.μ., θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο της ΜΑΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου στο Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η κόρη της Ελευθερία Ελευθερουδάκη

***

ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΑΝΘΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΑΝΘΟΣ
φωτο

Σήμερα 9/12/2012 και ώρα 12 μ. στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθν. Αντίστασης, μέλους του ΕΑΜ Λάρισας ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η σύζυγος, τα παιδιά του.

***

ΦΩΤ.

Στις 30 Οκτώβρη έχασε τη ζωή του, απάνω στο άνθος της ηλικίας του. Και βύθισε τους γονείς του, όλους τους συγγενείς, αλλά και το χωριό μας στο πένθος. Ο νεαρός φοιτητής από τη Μενδενίτσα Λοκρίδας ΚΙΜΩΝ ΚΟΚΟΛΟΓΟΣ. Μονάκριβος γιος της Μαρίας Οικονόμου και του Βασίλη Κοκολόγου. Αγαπημένος φίλος μας, χαρούμενος, ευγενικός, όταν επισκεπτόμασταν το χωριό, στο «Βράχο», το καλοκαίρι. Και πιστεύαμε να τον βρούμε και φέτος, γυρίζοντας από την εκδήλωση στον Γοργοπόταμο... Γεννήθηκε στις 30 Γενάρη 1996. Σπουδαστής στα ΤΕΙ Κοζάνης. Με καλές επιδόσεις στα γράμματα. Και με σιγουριά κι αισιοδοξία για το μέλλον. Καμάρι των γονιών του. Αλλά και περηφάνια της νεολαίας μας. Ηρθε όμως, αναπάντεχα, η κακιά στιγμή, το έκτακτο περιστατικό. Και του έκοψε το νήμα της ζωής. Σε αυτοκινητικό δυστύχημα, γυρίζοντας, με οδηγό φίλο του, από τη Λαμία. Στον παράδρομο της Εθνικής Οδού, μετά τα διόδια Αγίας Τριάδας - Μώλου, ενέδρευε ο Χάρος.

Σήμερα Σάββατο, στη Μενδενίτσα γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του. Εκφράζω στους γονείς του τα πιο θερμά συλλυπητήρια. Δε βρίσκω λόγια συμπαράστασης και παρηγόριας στον πόνο τους. Αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο του νεαρού Κίμωνα, μια μικρή προσφορά 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Γιώργης Μωραΐτης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΚΙΜΩΝ ΚΟΚΟΛΟΓΟΣ
ΚΙΜΩΝ ΚΟΚΟΛΟΓΟΣ
Αύριο η εκλογοαπολογιστική της ΠΕΚΑΜ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) (καθώς δεν υπήρξε απαρτία την προηγούμενη Κυριακή), θα πραγματοποιήσει, οριστικά, την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Οργάνωσης, αύριο Κυριακή 9/12/2012, ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα των συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23 - 4ος όροφος). Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ καλεί τους συναγωνιστές - μέλη της Ενωσης να συμμετάσχουν μαζικά στις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και να συμβάλουν στην επιτυχία της και σχετικά με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν το χώρο.

ΕΕΔΥΕ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Διαμαρτυρίες για το Νόμπελ στην ΕΕ

Τη Δευτέρα στις 12 μ. στα γραφεία της λυκοσυμμαχίας στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα (Β. Σοφίας 2), με αφορμή την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 10/12, στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.

Ανάλογη διαμαρτυρία με εξορμήσεις και πικετοφορίες θα πραγματοποιηθούν τη Δεύτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, με κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ. Συγκέντρωση διοργανώνει, επίσης τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Νομαρχίας, και η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση

Προκηρύχθηκαν πριν μερικές μέρες οι τέσσερις διαγωνισμοί για την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αστικών αποβλήτων στην Αττική με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που θα προσθέσουν νέα επιβάρυνση στις λαϊκές οικογένειες από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι προθεσμίες υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ιδιωτικούς ομίλους είναι:

1. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής: 22 Γενάρη 2013.

2. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής: 24 Γενάρη 2013.

3. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Ανω Λιόσια): 29 Γενάρη 2013.

4. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή): 5 Φλεβάρη 2013.

Οι ιδιωτικοί όμιλοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για την οποία θα επιλεγεί ο καθένας, για διάστημα 27 ετών, δηλαδή ιδιωτικοποιείται πλήρως η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο προϋπολογισμός για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, δηλαδή και την καρκινογόνα καύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ