Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΣΕ
Να καταγγείλουμε την ιμπεριαλιστική ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και οι φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις του, ανάμεσά τους και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, καταγγέλλουν την προκλητική απόφαση να δοθεί φέτος το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η καταγγελία περιλαμβάνει και κάλεσμα για Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ως τώρα έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν σε Αθήνα (από την ΕΕΔΥΕ και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος), Λισαβόνα, Οσλο, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε σε μια κούρσα στρατιωτικοποιήσεων, που εντάθηκε μετά το 1999, κι αφού είχε ήδη διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο βίαιο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και στη βάρβαρη στρατιωτική επέμβαση που ακολούθησε, με κορύφωση τη διαδικασία απόσχισης της Σερβικής Επαρχίας του Κοσσόβου αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 1999, ανέλαβε το ρόλο του Ευρωπαϊκού πυλώνα του στρατιωτικού - πολιτικού αυτού μπλοκ. Ενα ρόλο που έκτοτε επέβαλε την ύπαρξή του και ενισχύθηκε, από το 2002 κι έπειτα, με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Να υπενθυμίσουμε ότι 21 χώρες - μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πρωτοστάτησε και στήριξε όλες τις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και/ή των μελών του ενάντια στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία διαφόρων Κρατών, όπως της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και τώρα της Συρίας, καθώς επίσης και τις βίαιες κυρώσεις που έπληξαν σκληρά τους λαούς αρκετών χωρών».

Αφού σημειώνεται ότι είναι στην ΕΕ όπου εντείνεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και κυριαρχεί ολοένα η κοινωνική αδικία, η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα στα λαϊκά κινήματα να εκφράσουν στις 10 Δεκέμβρη τη διαμαρτυρία τους, τη μέρα της απονομής του βραβείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ