ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καθόρισε τα άμεσα μέτωπα πάλης

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου

Από τη διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη Παρασκευή
Από τη διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη Παρασκευή
Με το μέτωπο στραμμένο στη μαζικοποίηση των σωματείων, κλαδικού και επιχειρησιακών, και την ακόμα καλύτερη λειτουργία τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό, καθόρισε τα άμεσα μέτωπα πάλης στα οποία ο κλάδος καλείται να δώσει τη μάχη το επόμενο διάστημα.

Αυτά συζητήθηκαν στην πρώτη, για το νέο έτος, διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία του συνδικάτου με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων και εργαζόμενων στον κλάδο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κοπή της πίτας στην οποία παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εργαζόμενος στον κλάδο Χρήστος Κατσώτης και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οπως τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος του συνδικάτου Ν. Παπαγεωργίου, ο καινούριος χρόνος βρίσκει την εργατική τάξη μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα, αποτέλεσμα της σαρωτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ηδη, όπως τόνισε, με το νέο χρόνο η κυβέρνηση παρουσίασε νέα μέτρα (προγράμματα για νέους) που στοχεύουν στην ενίσχυση και την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Τα νέα αυτά προγράμματα έχουν ειδική στόχευση στον κλάδο όπου χιλιάδες νέοι θα έρθουν επί της ουσίας να αντικαταστήσουν εργαζόμενους με μισθούς ψίχουλα στο όνομα της δήθεν «μαθητείας» και «πρακτικής άσκησης».

Υπογράμμισε ότι για την απόκρουση της επίθεσης, την ανασύνταξη του κινήματος, απαιτείται να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης, να μαζικοποιηθούν αποφασιστικά τα σωματεία και να βελτιώσουν καθοριστικά τη λειτουργία τους. Αυτό το διάστημα και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό καλούνται να δώσουν τη μάχη για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων με βάση την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει το ΠΑΜΕ. Το δεύτερο μέτωπο πάλης αφορά τη μαθητεία και την ανάγκη της καλύτερης προετοιμασίας των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς για τη συζήτηση και οργάνωση των μαθητών στα σωματεία τους. Το τρίτο «στοίχημα» για τον κλάδο αφορά τους ανέργους, καθώς όπως τόνισε, η κατάσταση και στον κλάδο είναι εκρηκτική. «Να μην υπάρξει άνεργος που δε θα βρούμε και δε θα κουβεντιάσουμε για να ενταχθεί στην οργανωμένη δράση», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της κλαδικής Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Γενάρη στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Τέλος, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης του συνδικάτου στις 3 Μάρτη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προωθεί το ξεχαρβάλωμα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων και στην ακτοπλοΐα

Η πρόθεση της συγκυβέρνησης να «τελειώσει» με ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, αποτυπώθηκε ανάγλυφα από τα όσα αναφέρθηκαν χτες από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) Κ. Μουσουρούλη στα πλαίσια άτυπης ενημέρωσης που έγινε μετά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΥΝΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον υπουργό, στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις» θα ενταχθεί και άρθρο το οποίο θα αφορά την ακτοπλοΐα. Με το άρθρο αυτό τροποποιείται προς το χειρότερο ο ήδη εκτρωματικός νόμος 2932/01 που αφορά το θεσμικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και με τον οποίο άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» (άρση του καμποτάζ) της ακτοπλοΐας. Από τα όσα αναφέρθηκαν στην άτυπη ενημέρωση, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις, στο άρθρο θα επανεξεταστούν η 10μηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων (7μηνη για τα ταχύπλοα) με ό,τι σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, αλλά και για τους νησιώτες, η αντικατάσταση πλοίου από την εταιρεία ανάλογα με την επιβατική κίνηση κλπ. Στις προθέσεις της συγκυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση συνολικά του ακτοπλοϊκού δικτύου, θέμα για το οποίο στη διάρκεια της ενημέρωσης δε δόθηκαν πληροφορίες.

Η διάταξη για την ακτοπλοϊα έρχεται να κάνει ακόμα πιο εκτρωματικό το πολυνομοσχέδιο. Στο οποίο, ήδη, με το άρθρο 12 προβλέπεται ότι οι ναυτεργάτες του κατώτερου πληρώματος των φορτηγών πλοίων θα ναυτολογούνται με ατομικές συμβάσεις, δηλαδή επιχειρείται η κατάργηση των ΣΣΕ των ναυτεργατών. Μάλιστα ο υπουργός ξεκάθαρα ανέφερε ότι «για τα εργασιακά στα κατώτερα πληρώματα είμαι ανυποχώρητος» και διευκρίνισε ότι στο άρθρο για τη «ναυτεργασία» - δηλαδή το άρθρο 12 - «θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες δε θα αλλάξουν την ουσία».

Η διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό μέσα στο Γενάρη και μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει ψηφιστεί.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση και σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων

Με γρήγορους ρυθμούς προσπαθεί η συγκυβέρνηση να παραδώσει τα λιμάνια, τις πύλες της χώρας, στους μονοπωλιακούς ομίλους, διαδικασία που θα συνοδευτεί με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα λιμάνια. Στη χτεσινή άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, αναφέρθηκε ότι με γνώμονα πάντα να προσελκυσθούν και να διευκολυνθούν οι «επενδυτές», στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου («Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις») θα γίνουν τροποποιήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή αν θα προωθηθεί κυρίως με παραχωρήσεις ή μετοχοποιήσεις, διαδικασία πάντως που -όπως σημειώθηκε- θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φλεβάρη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρώτο στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων έχει θέσει η συγκυβέρνηση το λιμάνι του Πειραιά, ενώ διαρροές στο ναυτιλιακό Τύπο που γίνονται από τη συγκυβέρνηση και τον ΟΛΠ, κάνουν λόγο ότι η COSCO «ετοιμάζει επενδυτική πρόταση» ύψους 1 δισ. ευρώ για τον ΟΛΠ. Δηλαδή να βάλει στο χέρι ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος των λιμανιών, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ο πρόεδρος του Μ. Σακέλης έχει αναφέρει τον προβληματισμό του κλάδου για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά λέγοντας «μας ανησυχεί σαν κλάδο», και ότι «αν παραχωρηθεί η χρήση και δεν εξασφαλιστεί η ακτοπλοΐα οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα λιμάνια στη χτεσινή άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο αναφέρθηκε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται μητρώο καταγραφής των λιμενεργατών, οι όροι κατάρτισης και πιστοποίησής τους, διαδικασία που είναι πέρα και έξω από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η διαδικασία της πιστοποίησης θα μπορεί να γίνει και από ιδιωτικό φορέα.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κινητοποίηση αύριο στη Θεσσαλονίκη

Οικοδόμοι, απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και απολυμένοι εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης, αύριο στις 10.30 το πρωί, διαδηλώνουν έξω από το περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του κλαδικού Σωματείου «ΚΛΩΘΩ» και του Συνδικάτου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

Οι οικοδόμοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου αντιδρούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και οι απολυμένοι των Λιπασμάτων (ΒΦΛ) απαντούν αγωνιστικά στη βάρβαρη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την ειδική επιδότηση που κέρδισαν μετά από αγώνες και ταυτόχρονα να τους κόψει τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη θεωρώντας ως πλασματικά τα χρόνια ασφάλισης της ειδικής επιδότησης.

Ολοι μαζί, μια φωνή και μια γροθιά, θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων που τσακίζουν τις ζωές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ