ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Επαφές και ομιλίες στα «ευήκοα ώτα» των ΗΠΑ

Με το ΔΝΤ, κυβερνητικούς παράγοντες και άλλα πολιτικά στελέχη της πλουτοκρατίας, θα συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν ακόμα καταφτάσει στις ΗΠΑ, όπου από σήμερα έως και την Παρασκευή πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να αποστείλει τα διαπιστευτήριά του, με τα στελέχη του να δηλώνουν στην «Αυγή» ότι «οι απόψεις (μας) βρίσκουν (...) περισσότερα ευήκοα ώτα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού».

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις τους. Δήλωσε σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη: «Το ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό. Κανείς δεν το επιθυμεί. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί με ανεύθυνο τρόπο αυτή την προπαγάνδα καταστρέφοντας το επενδυτικό κλίμα και βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα».

Αφού εγκάλεσε την κυβέρνηση απ' τη σκοπιά των καπιταλιστικών συμφερόντων, πέρασε στο «παρασύνθημα», στο μείγμα αστικής διαχείρισης που οραματίζεται να εφαρμόσει. Με σαφείς αναφορές σε προτάσεις που υπερασπίζεται το ΔΝΤ έναντι της Ευρωζώνης, ο Αλ. Τσίπρας είπε:

«Εμείς θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό (...) χρειάζεται μια κυβέρνηση για να θέσει πάνω στο τραπέζι αυτό το αυτονόητο (...) Οτι το πρόβλημα του χρέους με την πολιτική της λιτότητας και της ανεξέλεγκτης ύφεσης, διογκώνεται αντί να αντιμετωπίζεται, και χρειάζεται εντελώς διαφορετική πολιτική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης».

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα συναντήσεων και δραστηριοτήτων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι αυτό περιλαμβάνει συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με μέλη του Κογκρέσου. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμα ο Γ. Σταθάκης, ο Γ. Μηλιός, η Ρ. Δούρου και ο Ν. Παππάς.

Σήμερα Τρίτη, ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του Brookings Institution, που τον κάλεσε άλλωστε στις ΗΠΑ, με θέμα «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος». Η «Αυγή» συγκαταλέγει το ινστιτούτο σε εκείνα με «σημαντική επιρροή στην αμερικάνικη διοίκηση», όπως και το Ινστιτούτο Levy, που εκτός των άλλων είναι και νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Αργεντινής στις διαμάχες της για το «κούρεμα» του χρέους της.

Στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρεται πως ο Αλ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας, στη σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, επισημαίνεται, ότι θα μιλήσει για το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματά τους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον, με τον αναπληρωτή διευθυντή του, Ντ. Λίπτον, γεγονός για το οποίο κύκλοι της Κουμουνδούρου ήδη καυχιούνται για την «αναγνώρισή τους ως συνομιλητές».

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αλληλοκατηγορίες για να κρυφτεί η αντιλαϊκή στρατηγική τους

Γαϊτανάκι καταγγελιών με αφορμή τη δήλωση Λοβέρδου ότι διαφώνησε με την δανειοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Να ξεπλύνει τις προσωπικές του ευθύνες, στην προώθηση από την κυβέρνηση Παπανδρέου μιας χωρίς προηγούμενο επίθεσης σε βάρος του λαού, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, συνεργατικά με την τρόικα, επιχειρεί ο Α. Λοβέρδος, θέλοντας να ξαναγίνει χρήσιμος στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου και της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Αννα Διαμαντοπούλου διαφώνησαν με την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας, όπου συμμετείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν σχέδιο να εντάξουν ούτως ή άλλως τη χώρα στο ΔΝΤ, όπως και το έπραξαν. Ευθύνες γι' αυτό αποδίδει και στην Λούκα Κατσέλη.

Στην πραγματικότητα, ο Α. Λοβέρδος επαναφέρει το ψευτοδίλημμα «Ευρωπαϊκή Ενωση ή ΔΝΤ», σε μια προσπάθεια να αθωώσει την πρώτη για τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, με μνημόνιο ή χωρίς. Ταυτόχρονα, ενισχύει μια αποπροσανατολιστική για το λαό συζήτηση για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, που -πέρα από τους υπαρκτούς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς- στόχο έχει να βοηθήσει στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι με άλλους χειρισμούς, η κρίση δε θα ήταν τόσο βαθιά, ούτε τόσο επώδυνη για το λαό.

Από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου εκδόθηκε απάντηση, στην οποία σημειώνεται ότι η απόφαση για ένταξη στο μηχανισμό δανειοδότησης πάρθηκε «ομόφωνα» από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ότι σε όλες τις αποφάσεις συμμετείχε και ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος «με όλες του τις δυνάμεις». Ανταπαντώντας, ο Α. Λοβέρδος παραδέχεται τα γεγονότα, ισχυρίζεται όμως ότι πριν τη συγκεκριμένη απόφαση είχαν προηγηθεί συζητήσεις και διαφωνίες ορισμένων υπουργών για την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Ορισμένοι υπουργοί είχαμε υποστηρίξει πως δεν έπρεπε» ανέφερε ο Α. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η προσφυγή στη «μοναδική εφικτή λύση», τον τριμερή μηχανισμό στήριξης, έγινε εξαιτίας της υπερχρέωσης της χώρας κι όχι βάσει κάποιου σχεδίου του Γ. Παπανδρέου. Για τις δηλώσεις Λοβέρδου ότι συμμετείχε κι αυτή στην απόφαση για προσφυγή στο ΔΝΤ, η Λ. Κατσέλη σχολίασε «ουδέν ψευδέστερον!».

«Εφυγε» ο Αντώνης Δαμίγος

«Εφυγε» το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 72 ετών, ο Αντώνης Δαμίγος, επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας μας, που διατηρούσε μόνιμη στήλη στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Η κηδεία του έγινε χτες, Δευτέρα, στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών, σε στενό οικογενειακό και συντροφικό κύκλο.

Ο Αντώνης Δαμίγος, από νεαρή ηλικία ήταν στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Ταυτόχρονα, δούλευε ως λιθογράφος μηχανικός. Στο διάστημα αυτό ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και εκλέχτηκε στη διοίκηση του Σωματείου των Λιθογράφων, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα. Με αυτή του την ιδιότητα, στη δεκαετία του 1960 υπήρξε από τους πρωτοπόρους αγωνιστές στην πάλη των Λιθογράφων και άλλων κλάδων για την καθιέρωση του 7ωρου.

Με την εγκαθίδρυση της χούντας του 1967, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜ. Συνελήφθη από χουντικούς και ως κρατούμενος πέρασε από τα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας, καθώς και από το Αστυνομικό Τμήμα Περισσού, όπου βασανίστηκε άγρια. Από το βασανισμό έσπασαν τα πλευρά του και δημιουργήθηκε μόνιμη βλάβη στον πνεύμονα, που τον ταλαιπωρούσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Αντ. Δαμίγος φυλακίστηκε επίσης στις φυλακές Αίγινας και «Αβέρωφ».

Μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο κίνημα της ειρήνης και διετέλεσε γραμματέας της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης. Από το 1992 στάθηκε στο πλευρό του ΚΚΕ και αρθρογραφούσε στο «Ριζοσπάστη» μέχρι την τελευταία στιγμή. Η διεύθυνση και οι συντάκτες της εφημερίδας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του σύντροφου Αντώνη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Εκδήλωση αύριο Τετάρτη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 23 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αλσος «Δημήτρης Κιντής» με θέμα: «Η οικονομική κρίση και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος». Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ